Güncelleme Tarihi:
MANİSA'daki Sekiz Eylül Hastanesi'nde Uzman Fizyoterapist/Osteopat Orhan Ersan Mescigil, soğuk havanın hakim olduğu Ege Bölgesi'nde buzlanmanın görüldüğünü, vatandaşların ayakta durmakta zorlanarak düştüğünü belirtti. Kuyruk sokumu kemiği üzerine düşmenin başta kırılma olmak üzere hem bacaklarda hem de omurgayı etkileyebilecek eklemlerde ağrılara neden olabileceğini söyleyen Mescigil, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Manisa'da son bir hafta içinde 2 defa yağan yoğun kar, yerini yağmura, sonrasında ise soğuk havaya bıraktı. Böylelikle adeta buz pistine dönen kentte vatandaşlar ayakta durmakta zorlandı. Vatandaşlardan bazıları ise düşme şikayetiyle hastanelere başvurdu. Uzman Osteopat Orhan Ersan Mescigil, son bir haftadır düşme vakalarından dolayı hastanelere başvuruların arttığına dikkat çekti. Kuyruk sokumu kemiği üzerine düşmenin bel ağrıları, kırıklar ve bel fıtığına sebep olacağını belirten Mescigil, "Özellikle karda yürürken kayarak kalça üzerine düşmemiz sonucu, kalça ekleminde kırılmalar oluşuyor. Ya da eklemin yanlış pozisyon vererek, problem yaratması söz konusu. Bu bölgedeki problemler hem bacakları hem de omurgayı etkileyecek ağrılar yapabilmektedir. Kuyruk sokumu kemiğimiz, 2 leğen kemiği arasında bulunur. Bir kilit taşı görevi gören kemiğimizdir. Bu kemiğin üzerine düşüldüğü zaman bel ağrıları, kırıklar, bel fıtığını oluşturabilecek sebeplere neden olur" dedi.
"AYAK UÇLARINIZ ÜZERİNDE YÜRÜYÜN"
Karda yürürken dikkat edilecek konulara da değinen Mescigil, "Karda özellikle vücudun denge merkezini öne alabilecek bir şekilde parmak uçlarımıza doğru, ağırlık merkezini aktarabilirsek daha dengeli bir yürüyüş elde edebiliriz. Geriye doğru dengeyi topuklara verdiğimiz an arka üzerine düşeceğimiz için bunu engellemek zor olabilir. Kalçamız üzerine şiddetli bir şekilde düşebiliriz. Lastik kauçuk tabanlı ve geniş lastikli ayakkabılar giymemiz gerekiyor. Mümkün olduğunca topuklu ayakkabılar seçmemiz gerekir. Özellikle kadınlarda kalın ya da dar etek gibi ayak refleksini engelleyebilecek giysilerin giyilmesini önermiyoruz. Eller cepte yürümememiz gerekiyor. Ellerimizle dengemizi bulup düşüşümüzü yumuşatacak koruyucu hareketler yapabiliriz. Bu nedenle eldiven takarak, ellerimizin dışarı da olması noktasında gayret etmemiz gerekiyor. Mümkün olduğunca yeni yağmış yumuşak karlı bölgelerden yürümemiz lazım" diye konuştu.
"BÜYÜK PROBLEMLERE ZEMİN HAZIRLAYABİLİR"
Düşüşlerin kulak arkası edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Mescigil, "Düşmelerden sonra genellikle hastalarımız çok büyük bir ağrı duymadıkları için hastanelere başvurma konusunda biraz temkinli davranıyorlar. Oluşabilecek küçük bir çatlak ya da kuyruk sokumu kemiğinin pelvis eklemiyle yaptığı bir dengesizlik oluşur ise belki o gün ağrılar oluşmaz fakat sonrasında daha büyük problemlerin alt yapısı oluşabilir. O yüzden bu problemlerin alt yapısını oluşturabilir. Düştükten sonra mutlaka bir uzmana gidip uzman muayenesinden geçmeleri ileride daha sağlıklı bir yaşamı garanti etmeleri için güzel bir seçenek olabilir" dedi.
Ersan ERDOĞAN / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAF