Güncelleme Tarihi:
TÜRK Kadınlar Birliği Genel Merkezi'nin Türkiye genelinde başlattığı 'Tutunduklarımız İstanbul Sözleşmesi' projesinin Manisa'daki tanıtım toplantısında söz alan projenin lideri Sevna Somunoğlu, kanunun Türkiye'de kadına yönelik şiddetin önlenmesinde yeterli olmadığını öne sürerek uluslararası sözleşmelere uyum sağlamak için kamuoyu baskısı oluşturacaklarını belirtti.
Türkiye'nin 2014 yılında yürürlüğe koyduğu uluslararası 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi' (İstanbul Sözleşmesi) kapsamında Türk Kadınlar Birliği Genel Merkezi tarafından hayata geçirilen 'Tutunduklarımız: İstanbul Sözleşmesi' isimli projesinin 6'ncı tanıtım toplantısı Manisa'da yapıldı. Oreko Otel'de yapılan tanıtım toplantısına projenin lideri Sevna Somuncuoğlu, proje koordinatörü Pınar Çetinkaya, proje saha ve basın koordinatörü Müge Sunal, Türk Kadınlar Birliği Genel Saymanı Fikriye Evin, Türk Kadınlar Birliği Manisa Şube Başkanı Sevgi Şanlı ile çeşitli kadın sivil toplum örgütlerini temsilcileri katıldı. Proje çerçevesinde bölgesel toplantılar düzenlediklerini ifade eden projenin lideri Sevna Somuncuoğlu, Manisa'da iki gün boyunca yapacakları proje tanıtım toplantısında kadın sivil toplum örgütleri ile görüşmeler yapacaklarını söyledi. İstanbul Sözleşmesi'nin kadına yönelik şiddetin eşitsizlikten kaynaklandığını söyleyen tek sözleşme olduğunu açıklayan Somuncuoğlu, proje sonrasında 2017 yılının ortalarında ilk resmi raporlarını hazırlayacaklarını dile getirdi. Türkiye'de kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda 6284 sayılı Aile Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi'ne dair kanunun bulunduğunu dile getiren Somuncuoğlu, ancak kanunun toplumda kadına yönelik şiddetin önlenmesi hususunda yeterli olmadığını öne sürdü. Somuncuoğlu "Yasada bazı eksiklikler ve esneklikler var. Birçok Avrupa ülkesi kendi iç yasalarını inceledikten sonra İstanbul Sözleşmesi'ne uyumlu hale getirdi. Bizim de bu konuda ciddi kamuoyu baskısı yaratmamız gerekir. Bu konuda ses çıkarsa hükümet görevini yerine getirir. Eğer biz bu uyumu sağlayamazsak, Türkiye'de kadına yönelik topyekün bir mücadele başlamaz" diye konuştu.
2015 YILINDA 284 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
Toplantıda söz alan projenin koordinatörü Pınar Çetinkaya, Türkiye'de kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri konusunda istatistik bilgiler verdi. Proje Koordinatörü Çetinkaya, Bianet isimli bir haber sitesinin 2015 yılında yaptığı araştırmaya göre 2015 yılında Türkiye'de 284 kadının öldürüldüğünü ifade ederek, "Araştırmaya göre Türkiye'de 2015 yılında 19 faili meçhul kadın cinayeti, 29 ise şüpheli kadın ölümü yaşanmış. Ayrıca, öldürülen her 5 kadından 1'i boşanmak istediği için öldürüldü. Öldürülen kadınların yüzde 10'unun ise daha önceden şiddet gördüğü için ilgili kurumlara başvurduğu ortaya çıktı. Yine araştırmaya göre katillerin yüzde 40'ını kocalar, yüzde 13'ünü sevgililer, yüzde 13'ünü akrabalar ve yüzde 10'unu ise eski sevgililer oluşturuyor. Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi'nin 2014 yılında yaptığı araştırmaya göre ise, Türkiye'de kadınların yüzde 38'i fiziksel, yüzde 44'ü duygusal, yüzde 30'u ekonomik şiddete maruz kalıyor. Aynı araştırmada şiddet gören kadınların yüzde 11'i resmi makamlara başvururken, polise başvuranların yüzde 81'inin ifadesi alınmıyor, yüzde 27'sinin ise faili karakollardan uzaklaştırılıyor" diye konuştu. Çetinkaya, Türkiye'nin acil olarak yasada İstanbul Sözleşmesi'ne göre düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etti. Açıklamaların ardından projenin ilgili yetkilileri gün içinde başta Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer olmak üzere, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, belediyeler ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne ziyaretlerde bulundu.
İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAF