İlk kez üretilen düşük voltajlı kaynak makinesi ilgi gördü

Güncelleme Tarihi:

İlk kez üretilen düşük voltajlı kaynak makinesi ilgi gördü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2017 14:10

İlk kez üretilen düşük voltajlı kaynak makinesi ilgi gördü

Haberin Devamı

MANİSA'da Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kaynak teknolojileri üzerine Ar-Ge çalışması yapan bir firma, traktörlerin ve ağır iş makinelerinin kendi akülerini kullanarak çalışabilen, düşük voltajlı kaynak makinesi üretti. Firma ortaklarından Tamer Balkan, ürünün dünyada ilk kez üretildiğini belirterek, seri üretime aralık ayında başlanacağını ve şimdiden dünyanın 6 ülkesinden talep olduğunu söyledi.

Manisa'da Celal Bayar Üniversitesi'nde faaliyete geçen Teknoloji Geliştirme Bölgesi, araştırma geliştirme faaliyeti yapmak isteyen ve yeni ürünleri hayata geçiren firmaların adresi oldu. Teknokent'te Ar-Ge çalışması yapan kaynak teknolojileri alanında faaliyet gösteren Mars Dyntech firması, traktörlerin ve iş makinelerinin kendi akülerini kullanarak çalışan düşük voltajlı kaynak makinesi geliştirdi. Tanıtım toplantısında konuşan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Teknokent'te araştırma geliştirme merkezinde seri üretime yönelik ürünlerin geliştirilmesi için çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Aktaş, "İlk ürünümüz olan düşük voltajla kaynak yapabilen ürünümüz ortaya çıktı. Bu ürünler Türkiye ekonomisine kazandırılacak. Özellikle seri üretimle sonuçlanacak ürünlerin ortaya çıkması yönündeki strateji bölgemize ve ülkemize katkı sağlarken, istihdam da oluşturacaktır" dedi.

EKSTRA JENERATÖR SORUNUNU ORTADAN KALDIRDI

Kaynak teknolojileri üzerine çalışan firmanın ortağı Tamer Balkan, ürettikleri düşük voltajlı kaynak makinesinin özellikle savunma alanındaki sorunları çözeceğini söyledi. Arazi şartlarında bozulan askeri araçların soruna neden olduğuna dikkat çeken Balkan, "Sahada, arazide, tarım sektöründe, askeri alanda ve kamyonculukta kırılan, bozulan herhangi bir parçanın bozulduğunda tamir edilmesi en az bir gün kayıp demektir. Bu tip bir ürün ekstra bir enerji kaynağına gerek kalmadan, ağır iş makinelerinin ve tarım makinelerinin kendi akülerinden faydalanarak kaynak akımını üretiyor. Aküyü bağladığınız taktirde kaynak akımı alabiliyorsunuz. Yaklaşık 8 senelik Ar-Ge çalışması yapıldı. Pazarda kaynak makinesi için ekstra bir jeneratör kullanılması gerekiyordu. Bu sorun ortadan kalktı. 9 kilo ağırlığında her yere taşınabiliyor. Suyun içinde dahi kaynak yapabiliyorsunuz. Bu makine sayesinde kırılan parça onarılarak artı özellik kazanıyor" diye konuştu.

6 ÜLKEDEN TALEP VAR

Sektörde önemli bir sorunu ortadan kaldırdıklarını dile getiren Tamer Balkan, şimdiden 6 ülkeye ihracat için ön protokol imzaladıklarını duyurdu. Balkan, "Yurtdışından büyük ilgi gördük. 6 ülke ile ön anlaşma yapıldı. Akü ile çalışan düşük voltajlı kaynak makinesiyle ilgili İspanya, Almanya, İtalya, İran, Fransa ve İngiltere'den talep var.Aralık ayından itibaren seri üretime geçilecek. Otomatik kaynak pensesiyle tüm dünya ilgileniyor. 16 ülkeye dağıtım yapılacak" dedi.

SU ALTINDA KAYNAK YAPILABİLECEK

Düşük voltajlı kaynak makinesi ile birlikte 1500 volta dayanıklı silikon otomatik kaynak pensesi de ürettiklerini ifade eden Balkan, gemicilik sektöründe de su altında kaynak yapılabileceğini söyledi. Balkan, "Çarpma ve yanmayı engelleyici silikon gövdeli bir otomatik kaynak pensesi de üretildi. Ürün çıktıktan sonra piyasada talebinin olduğu gözlendi. Tamamen iş güvenliği yasalarına uygun olarak üretildi. Gemicilik sektöründe de kullanılabilecek. Gemi altında kaynak yaparak onarım sağlayabilecek, insanların güvenliği ön planda tutularak, tuzlu suda dahi çalışabilecek bir ürün olarak tasarlandı. Su altında da kaynak yapabiliyor" diye konuştu.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!