Hukuk profesöründen yeni anayasa değişikliğine eleştiri

Güncelleme Tarihi:

Hukuk profesöründen yeni anayasa değişikliğine eleştiri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2017 13:32

Hukuk profesöründen yeni anayasa değişikliğine eleştiri

Haberin Devamı

MANİSA Barosu'nun düzenlediği panelde konuşan bir üniversitenin hukum fakültesinde görevli Prof. Dr. Osman Korkut Kanadoğlu, yapılmak istenen yeni anayasayı "Sahte ve tuzak anayasa" olarak tanımladı.

Manisa Barosu tarafından Kültür Merkezi Lale Salonu'nda, Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri kapsamında 'Türkiye Gündemi ve Yeni Anayasa' paneli düzenlendi. Salon girişinde polis, geniş güvenlik önlemi aldı. Panele gelenlerin üstü, arandı. Moderatörlüğünü Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Erkenci'nin yaptığı panelde, Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde görevli Anayasa Hukuku konusunda araştırma yapan Prof. Dr. Osman Korkut Kanadoğlu ve Gazeteci-Yazar Nazım Alpman konuşmacı olarak katıldı. Panele ayrıca CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ve çok sayıda Manisalı katıldı. Baro Başkanı Ali Arslan, açılışta yaptığı konuşmada ülkenin zor günler geçirdiğini ve anayasa değişikliğinin gündemde olduğunu belirterek, Manisalıları bilgilendirmek istediklerini söyledi.

Ardından konuşan Prof. Dr. Osman Korkut Kanadoğlu, yapılmak istenen anayasa değişikliğinin cumhurbaşkanlığı olarak adlandırıldığını ancak yeryüzünde böyle bir sistemin olmadığını söyledi. Kanadoğlu, "Daha başında bir kandırmaca var. Sahte, tuzak anayasa var. Böyle bir metin ancak tuzak bir anayasa olabilir. Cumhurbaşkanlığı diye bir rejim yok. Yeryüzünün her kıtasında parlamenter sisteminin uygulandığını görüyoruz. Bunun bir patronluk başkanlık rejimi olduğunu görüyoruz" dedi.

Yetkilerin tek elde toplanmasının tehlike yarattığını öne süren Prof. Dr. Kanadoğlu, "Demokrasiyle otokrasinin iç içe geçtiği bir melez yapıya dönüşeceğiz. Bugünkü meclis ilkesel duruş sergileyemedi. Öne sürülen tek gerekçe siyasi istikrardır. Bu sanırım yurttaşın aklıyla dalga geçmektir. Olağanüstü hal koşullarında yaşıyoruz. Olağanüstü hal koşulları içinde parlamento devre dışı bırakılarak birçok şey yürütme tarafından düzenleniyor. Olağanüstü hal koşullarında anayasa değişikliği yapılmaz" diye konuştu. Yargı, yasama ve yürütmede hep son sözün 1 kişiye bırakıldığını söyleyen Kanadoğlu, "Burada sorun şu anki cumhurbaşkanı olmamalı. Bu yetkilere sahip olan kişinin bu yetkileri kötüye kullanma eğiliminde olabilir. Demokratik birikimleri kaybetmemek için bu metne hayır demek lazım. Hiçbir demokratik başkanlık rejimi parlamentonun feshi hakkını başkana vermez" dedi.

Konuşmaların ardından panelistler katılımcıların sorularını yanıtladı.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!