Güncelleme Tarihi:
MANİSA'da tarım arazilerindeki yapılaşmanın önlenmesi ve bereketli Gediz Ovası'nın korunmasına yönelik, Toprak Koruma Kurulu tarafından hazırlanan plan, Bakanlar Kurulu'na gönderildi. Planın onaylanması halinde Gediz Ovası'nda tarım dışı faaliyetlerin yapılması üç kat zorlaşacağı bildirildi.
Manisa'da sanayi ve kentleşme baskısı altında olan Gediz Ovası'nın korunması için harekete geçildi. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, verimli Gediz Ovası'nın koruma altına alınacağını açıkladı. Toprak Koruma Kurulu'nda haritalar hazırlandığını dile getiren Öztürk, "Gediz, büyük ova kapsamında koruma altına alınacak. Şu an harita çizildi, Manisa Toprak Koruma Kurulu'nda onaylandı. Bakanlar Kurulu'ndan imzadan çıktıktan sonra artık Gediz Ovası'nda tarım dışı kullanım izninin alınması üç kat daha zorlaşacak.Tarımsal potansiyeli yüksek ovaların korunması kapsamında yapılaşma ve kirlenme baskısının olduğu ovalarda, kurul veya kurulların görüşü alınarak bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu Kararı ile büyük ova olarak belirlenir. Tarımsal SİT alanı ilan ediliyor. Büyük ova olarak ilan edilen tarım arazileri hiçbir şekilde amacı dışında kullanılamaz. Ancak alternatif alan bulunmaması ve uygun görüş bildirilmesi şartıyla tarımsal amaçlı yapılar yapılabilir. Eskiden bir faaliyet için ovada sadece bir bakanlığın kamu yararı kararı alması yetiyordu. Ancak tarımsal SİT alanı ilan edildiğinde Tarım Bakanlığı ile ortaklaşa kamu yararı kararı almaları gerekecek. Ovalarda sanayi ve kentleşme baskısı var. Bu baskıya karşı ovaları korumalıyız" dedi.
BİRİNCİ SINIF ARAZİLERE SIKI KORUMA
Manisa'da yol kenarlarındaki tarım arazilerine moloz dökülerek birinci sınıf tarım arazisi vasfından çıkarılmaya çalışıldığına dikkati çeken Öztürk, bu alanları korumak için yapılan denetimlerde büyük miktarlarda cezalar kestiklerini söyledi. Öztürk, "Geçen hafta bir arsa sahibine 72 bin lira, diğerine de 73 bin lira ceza kesildi. Toprak yapısını değiştirmeye yönelik moloz dökülmesine karşı yoğun mücadele veriyoruz. Metrekare başına 5 lira ceza kesiliyor" diye konuştu.
GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ DE VERİMLİ ARAZİYE YAPILAMAYACAK
Verimli arazilere güneş panellerinin kurulmasına izin vermediklerine de dikkati çeken Öztürk, "Güneş enerji santrallerinin izinleri alınmadan önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvuruyorlar. Arazinin sınıf tespiti yapılıyor. Güneş enerjisi panellerinin kurulacağı alan verimsiz tarım alanı değilse izin müracaatına başlayamıyorlar. Tarım arazilerinin korunması amacıyla buna izin verilmiyor. Güneş enerjisi santralleri için marjinal tarım arazilerine yönlendiriyoruz" dedi.
Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAF