Güncelleme Tarihi:
MANİSA'nın Alaşehir ilçesinde, Belediye'nin 'Ala Akşamlar' etkinlikleri kapsamında Türk sinemasının unutulmaz oyuncusu, biyolog, öğretim görevlisi, politikacı Ediz Hun 'Çevre ve Tarım' konulu konferans verdi. Hun, Alaşehirliler'i "Tarıma elverişli topraklarınızın kıymetini bilin" diye uyardı.
Alaşehir Gençlik Merkezi'ndeki konferansı MHP'li Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban, Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk ve vatandaşlar izledi. Türk sinemasının 129 filminde rol almış olan unutulmaz oyuncu Ediz Hun, Alaşehirliler'le buluştu. Ediz Hun, sinema oyuncusu kimliğinin yanında bir biyolog ve öğretim görevlisi olarak Alaşehirliler'e 'çevre ve tarım' ilişkisini anlattı. Sahne yerine izleyenlere yaklaşıp, göz göze gelerek, samimi bir ortam yaratarak yaptığı sunum, izleyenler tarafından alkış yağmuruna tutuldu. Ediz Hun, dünyada bütün canlılar eşit yaşama hakkına sahip olduğunu belirtip, "İnsanın yanında en küçük kelebeğin de aynı yaşam hakkı vardır. Sürdürülebilir kalkınmada ön planda gelişmişlik ve refah, halkın daha çok kazanması, güvenlik ve çevre üzerinden yürütülmesi hedeflenmektedir. Çevre olmazsa yaşam olmaz. İyi bir çevre insana başarı, sağlık sağlar. Norveç'te ortalama yaş 81.5, bunun nedeni çevreye verilen önemdir. Global olarak üç önemli değer var. Birincisi demokrasi, ikincisi hak ve hukuk kavramları, üçüncüsüde çevredir. 1800 yılında dünyadaki insan nüfusu 1 milyardı, bugün 7 milyar 600 milyon. Dünyaya ne kadar atık bırakıyoruz, dünyadan ne kadar kaynak sağlıyoruz. Bunun dengelenmesi gerekir. Dünya su kaynaklarının yüzde 97.4'ü okyanuslar, tuzlu sudur. Yüzde 2'si buzul. Yüzde 0.5'i tatlı sudur. Bugün dünyanın en büyük sorunu artan nüfusun eğitimidir. İşte çevrenin önemi burada. Kaynakları iyi ve ekonomik kullanmalıyız" dedi.
ALAŞEHİR'İN YEŞİL DENİZİ, ÜZÜM BAĞLARI
"Alaşehir'de tartışma, üzüm mü, jeotermal mi" diyen Hun, "Bu konu politik bir konu, hükümetin konusu. Ancak tarım alanlarının jeotermal alanda kullanılmaması taraftarıyım. Almanya'da jeotermal enerji kullanılıyor. Ancak Almanya'da yatırım yapılacak alanda toprak tahlili istenir, tahlil sonucu tarıma uygunsa, oraya yatırım yapılmasına izin verilmez. Bugün jeotermal enerjiye de ihtiyacımız var. Dünya çapında değere sahip üzümümüze de ihtiyaç var. Bana göre üzüm bağları yerine, kırsal alanlarda, tarıma elverişli olmayan topraklarda jeotermal yatırım yapılmalıdır. Sağlık açısından en tehlikeli enerji baz istasyonlarıdır. En az 600 metre uzaklıkta olmalısınız. Termik ve nükleer enerji alanları da çok tehlikeli. Jeotermal enerji diğerlerine göre en az tehlikesi olanlardır. Ancak kırsal alanlarda yapılmalıdır. Dolayısıyla üzüm ihracat ürünümüz, vazgeçilmez gıda kaynağımız, ama enerji ihtiyacım da var. Çok güzel bir ovanız var, kıymetini bilin. En güzel zenginlik sağlıktır. Tarıma elverişli topraklarınızın kıymetini bilin" diye konuştu.
Konferans sonunda Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban Ediz Hun'a teşekkür edip, çiçek verdi. Ediz Hun'da çiçeği belediye Başkanı Karaçoban'ın eşi Zuhal Karaçoban'a hediye etti. Konferanstan sonra Ediz Hun, hayranları ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
Nurettin DOĞAN / ALAŞEHİR (Manisa), (DHA)
FOTOĞRAFLI