Güncelleme Tarihi:
MANİSA Girişimci İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Aslan Yılmaz, demir fiyatlarının ton fiyatının 2 bin 200 liraya çıkmasının inşaat sektörüne darbe vurduğunu belirtti. Piyasada demir bulunamadığını kaydeden Yılmaz, devletin müdahale etmesini isteyerek, fiyatların bu şekilde sürmesi halinde birçok inşaat firmasının iflasın eşiğine geleceğini açıkladı.
Lokomotif sektör olan inşaatta demir sıkıntısı baş gösterdi. Dövizde artış olmamasına rağmen demir fiyatlarının yükselmesi ve adeta karaborsa olan demir, inşaatçıları sıkıntıya soktu. Manisa Girişimci İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Aslan Yılmaz, "Daha önce tonu bin 600 liradan satılan demir, 2 bin 150-2 bin 200 liraya kadar çıktı. Demir inşaat malzemeleri içinde lokomotif bir malzemedir. Alternatif yok. Onu almak zorundayız. Bütün inşaat firmalarını ve bütün müteahhitleri bu yükseliş ciddi şekilde etkiledi. Bu şekil giderse inşaat firmaları iş bırakma durumuna gidecek. Çünkü aşırı bir sıkıntı var. Aynı zamanda demir sınıflarında da bir sıkıntı var. 12'lik demir bulunuyor, 8'lik demir bulunamıyor. Karaborsa durumu ortaya çıktı. İnternette bile demir satılmaya başlandı" dedi.
MALİYETLERDE YÜZDE 35 ARTIŞ YARATTI
Demir fiyatlarındaki yükselişin inşaat maliyetlerinde yüzde 35'lik artış yarattığını belirten Yılmaz, "Demirdeki yükselişin nedeni olarak ihracat ve üretim azlığı gösteriliyor. Üretim yapan firmaların iç piyasayı göz ardı edip ihracata yönelmeleri etkili oldu. Ayrıca mevsim değişikliği de etkili oldu. Kış aylarında durgunlaşan sektör havaların düzelmesi ile hareketlendi. Kış aylarında İç Anadolu ve Doğu Anadolu etkileniyor. Baharın gelmesiyle birlikte sektör ivme kazandı. Büyük projelerde hareketlenme oldu. Demir üreticileri taleplere yetişemedi ve büyük projelerin ciddi demir siparişleri oldu. Demirdeki sıkıntı bu büyük projeleri de etkileyebilir" diye konuştu.
Demir üreticilerinin bilinçli olarak piyasayı yüksek tuttuklarını savunan Yılmaz, "Demir fiyatları yüksek tutulmak istendi. Demirde hiçbir zaman fiyat istikrarı yakalanamadı. Ya dip yaptı, ya da çok yükseldi. Hükümetimizin acilen demir üreticileri ile toplantı yapıp, demir üretimi programı yapmalı. Hükümetimiz bu işe biran önce el koymalı. İhracat yapılmasın demiyoruz, ama denge iyi sağlanmalı. Şu anda demirin şantiyeye geliş fiyatını 2 bin 200 lira olması anormal bir durumdur. Bunu tamamen ihracata bağlamak da çok doğru değil. İhracat her yıl, her dönem yapılıyor. Birden fiyatların yükselmesi inşaat sektörünü sıkıntıya sokuyor" dedi.
İTHALAT KOZU GÜNDEME GELMELİ
Hükümetlerin yüksek fiyatları dengelemek için ithalat yolunu tercih ettiğini hatırlatan Yılmaz, "Göstermelik de olsa bir ithalat olması piyasayı rahatlatır" dedi. Kamu yatırımlarının demir fiyatlarındaki artıştan etkileneceğini savunan Yılmaz, "Yatırımlar durmaz ama ciddi şekilde geriler. Çünkü inşaatçı, müteahhit ihale almış, rakam belli. Demir çıkmış 2 bin 2 liraya. Büyük ihalelerde ciddi tonajlar var. Yani firmayı altüst edecek fiyatlar söz konusu" diye konuştu.
OLMAYAN MAL KARABORSAYA DÜŞTÜ
Şu anda talebin çok fazla olduğunu kaydeden Yılmaz, fabrikalarda demir bulamadıklarını anlattı. Yılmaz, "Olmayan mal karaborsaya düşüyor. Bu sefer tüccarlardan çok daha yüksek fiyatlara alınıyor. Bu fiyatlar müteahhitleri iş bırakmaya götürecek rakamlardır. İnsanların taahhütleri var, sözleşmeleri var. Birçok firmanın batmasına yol açabilir ve birçok kişi işsiz kalabilir" dedi.
Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAF