Dağ yosununu gelir kapısı oldu

Güncelleme Tarihi:

Dağ yosununu gelir kapısı oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2015 11:56

- Manisa'da köylüler aracılığıyla toplanan dağ yosunları, kurutularak ev dekorasyonu ve bahçe düzenlemelerinde kullanılmak üzere Avrupa ülkelerine gönderiliyor - Firma sahibi Özaydın: "Birkaç yıl öncesine kadar yosun toplayarak para kazanılacağını söyleseler inanmazdım"

Haberin Devamı

MANİSA (AA) - ERKAN ŞİMŞEK - Manisa'da köylüler aracılığıyla toplanan dağ yosunları, kurutularak ev dekorasyonu ve bahçe düzenlemelerinde kullanılmak üzere Hollanda ve Almanya gibi ülkelere ihraç ediliyor.

Turgutlu ilçesinde Hamza Ali Özaydın, 3 yıl önce bir arkadaşının önerisiyle özellikle yurt dışından talep gören kurutulmuş yosunları toplamak üzere bir firma kurdu. İlkbahar ve sonbaharda köylülerin desteğiyle Manisa, Balıkesir, Çanakkale ve Bursa bölgelerindeki dağlık alanlardan yosun toplayan firmada görevliler, Manisa'daki depoda kurutulan yosunları paketliyor.

Yaklaşık iki ay süren çalışmaların ardından kurutulan yosunlar paketlenerek, Almanya ve Hollanda'da önceden sipariş veren firmalara gönderiliyor. Firma, özellikle ev dekorasyonu, bahçe düzenlemeleri ve süs eşyalarında kullanılan yosunlardan yılda ortalama 50-60 bin Avro kazanıyor.

Haberin Devamı

-Bahar dönemi kadınlar topluyor

Firma sahibi Hamza Ali Özaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yosun toplamanın zor ve zahmetli bir iş olduğunu söyledi.

Her yıl bahar dönemlerinde özellikle köylü kadınlarla anlaşarak, dağlık bölgeler, dere yatakları ve ağaçlarda oluşan yosunları toplattıklarını ifade eden Özaydın, şöyle devam etti:

"Birkaç yıl öncesine kadar yosun toplayarak para kazanılacağını söyleseler inanmazdım. Ancak 3 yıldan beri firmamız bu işten para kazanıyor. Yılda ortalama 30-40 ton ürün toplayabiliyoruz. Yosunu toplayanlara çuval başına 8 lira ödeme yapıyoruz. Ardından kurutarak, 2 kilogramlık paketlere yerleştiriyoruz. Paketlenmiş kuru yosunlar, başta Almanya ve Hollanda olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Oralarda özellikle çiçekçilik sektöründe kullanılıyor. Böylece hem biz hem de birçok aile bu işten geçimini sağlıyor."

Özaydın, yosunun toplandığı ortamda birkaç ay sonra tekrar oluştuğunu ve çevreye zarar verilmediğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!