IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2016 13:09
MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KIRSAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI KÖPRÜBAŞI’NDA ÇİLEK YETİŞTİRİCİLERİNİ YAKINDAN İLGİLENDİREN ÖNEMLİ BİR AÇIKLAMA YAPTI. KÖPRÜBAŞI’NDA 4 BİN DEKAR ALANDA KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILDIĞINA DİKKAT ÇEKİLİRKEN, “ÇİLEK ÜRETİMİNİN YAŞANAN EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRKAÇI; ÇİLEK BİTKİSİ ÜZERİNDE ETKİLİ OLAN İLKBAHAR GEÇ DONLARI İLE YAĞIŞLAR VE DOLU ZARARLARIDIR. BU NEDENLE ÇİLEK ÜRETİM SAHALARININ ÖRTÜ ALTINA ALINMASI İLE ÜRETİCİLERİMİZİN YAĞIŞ VE DON OLAYLARI NEDENİYLE MARUZ KALDIKLARI ÜRÜN VE KALİTE KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇİLMESİ AMAÇLANMAKTADIR” DENİLDİ.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı Köprübaşı’nda çilek yetiştiricilerini yakından ilgilendiren önemli bir açıklama yaptı. Köprübaşı’nda 4 bin dekar alanda kiraz yetiştiriciliği yapıldığına dikkat çekilirken, “Çilek üretiminin yaşanan en önemli sorunlardan birkaçı; çilek bitkisi üzerinde etkili olan ilkbahar geç donları ile yağışlar ve dolu zararlarıdır. Bu nedenle çilek üretim sahalarının örtü altına alınması ile üreticilerimizin yağış ve don olayları nedeniyle maruz kaldıkları ürün ve kalite kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır” denildi.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kırkağaç İlçemizde 3 bin 500-4 bin dekar sahada 400 çiftçi ailesi tarafından açıkta çilek yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçemizde çilek üretiminin yaşanan en önemli sorunlardan birkaçı; çilek bitkisi üzerinde etkili olan ilkbahar geç donları ile yağışlar ve dolu zararlarıdır. Özellikle yağış ve don zararı nedeniyle üreticilerimiz önemli miktarda ürün ve gelir kaybı ile karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca üründe iklim koşullarına bağlı olarak kalite kaybı oluşması ürünün pazar değerini ve pazarlama kabiliyetini olumsuz etkilemektedir. Çilek üretim sahalarının örtü altına alınması ile üreticilerimizin yağış ve don olayları nedeniyle maruz kaldıkları ürün ve kalite kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca açıkta yetiştiricilikte hasat süresi 2 ay gibi bir sürede tamamlanıyorken örtü altı yetiştiricilikte bakım koşullarına bağlı olarak bu süre 8 aya kadar çıkabilmektedir.”
Köprübaşı ilçesinde çilek yetiştiriciliğinin hızla yaygınlaşarak ilçe çiftçileri için önemli bir gelir kaynağı haline geldiğine dikkat çekilen açıklamada, “Örtü altında yetiştiriciliğin daha uzun bir periyoda yayılması, turfanda olarak pazara ürün verilmesini sağlaması gibi getirileri nedeniyle ürün daha yüksek fiyattan satılma şansını yakalayacaktır. Neticede İlçe üreticilerimizin ekonomik düzeylerinde önemli bir iyileşme sağlanacaktır. Proje kapsamında 25 çiftçimize kişi başına 1 dekar için olmak üzere; yüksek plastik tünel kurulmasında galvanizli boru, boru bükme işi, gergi teli, örtü naylonu, klips, sabitleme çubuğu Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca tedarik edilerek çiftçilerimize teslim edilecektir. Yüksek plastik tünellerin kurulum ve montajı çiftçilerimizin kendileri tarafından yapılacaktır. Proje kapsamında başvurular Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Köprübaşı İlçe Koordinasyon Merkezine teslim edilecektir.” denildi.
Projeden Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olan, Köprübaşı Merkez, Gündoğdu, Killik, Kemhallı, İkizkuyu, Döğüşören ve Uğurlu Mahallelerindeki 400 metreden düşük rakımlı çilek yetiştiriciliğine uygun arazilerde 2015 yılı dikim sezonunda (Temmuz-Eylül 2015) dikimi yapılmış 1. Yıl çileği dikili ve damlama sulama sistemi kurulu ve çalışır durumda olan ve son 2 yıldır çilek yetiştiriciliği yapan üreticiler faydalanabilecek.
Projeden faydalanmak için gerekli belgelerle 29 Ocak Cuma günü mesai bitimine kadar Köprübaşı İlçe Koordinasyon Merkezine şahsen başvuru yapılacak. Uygun başvuru sayısının 25 kişiden fazla olması halinde projeden faydalanacak kişilerin oluşturulacak komisyon huzurunda halka açık yapılacak kura ile belirlenecek. Başvuru evrakları ve proje detayları ile ayrıntılı bilgi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığından, Köprübaşı Koordinasyon Merkezinden ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı web sayfasından alınabilecek.