Birlik Başkanı: Türkiye'nin en büyük sorunu su

Güncelleme Tarihi:

Birlik Başkanı: Türkiyenin en büyük sorunu su
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2016 15:50

Birlik Başkanı: Türkiye'nin en büyük sorunu su

Haberin Devamı

TÜRKİYE Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı A. Halis Uysal, Türkiye'nin en önemli sorununun su ihtiyacı olduğunu belirterek, "Türkiye'nin sorunu ne Suriye, ne ekonomi, sorun sudur" dedi.

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği, 2016 yılı olağan mali genel kurul toplantısını Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün toplantı salonunda yaptı. Genel kurula Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı A. Halis Uysal ile Manisa genelindeki sulama kooperatiflerinin başkanları katıldı. Genel kurulda yaptığı konuşmada küresel ısınmanın önemine dikkat çeken Birliğin Genel Başkanı Halis Uysal, konunun gündemden düşmemesi gerektiğini söyledi. Bilim adamlarının 2025 yılında küresel ısınma sebebiyle dünyada ciddi anlamda kuraklık yaşanacağını öne sürdüğünü hatırlatan Uysal, "Örnek olarak Türkiye'deki Ege ile Akdeniz Bölgesi gösteriliyor. Aslında Türkiye'nin sorunu ne Suriye, ne ekonomi... Türkiye'de bir tek sorun var, o da su sorunudur" diye konuştu. Türkiye'de yeraltı sularının giderek azaldığını ve küresel ısınmanın etkisini son yıllarda çok olumsuz bir şekilde göstermeye başladığını hatırlatan Uysal, su sıkıntısının yaşanmaması için acil olarak su konseyinin kurulması gerektiği savundu. Uysal "Atalarımızdan aldığımız yeraltı sularımız bitti. Yıllardır Türkiye'de bir milli su konseyinin kurulması gerektiğinin altını çiziyorum. Su Bakanlığı kuruldu. Ama Türkiye'nin su konseyine acil ihtiyacı var" dedi.

DAMLAMA SULAMA VE GÜNEŞ ENERJİSİ ÖNERDİ

Türkiye'de tarımsal sulamanın bilinçsiz bir şekilde yapıldığını ve bu nedenle önemli derece su kayıplarının olduğunu belirten Birlik Genel Başkanı Uysal, "Türkiye'nin 112 milyar metreküp su rezervi var. Bunun 95 milyar metreküpü barajlar ile göletlerden, 15 milyar metreküpü kuyulardan, 2-3 milyar metreküpü ise hudut dışındaki sulardan geliyor. Bu suyun yüzde 75'ini tarımda kullanırken, geri kalanını içme suyu olarak kullanıyoruz. Avrupa ülkelerinde tarımsal sulamada kullanılan su miktarı yüzde 45 oranlarında. Bizde bu kadar fazla olmasının sebebi tarımsal sulamayı bilinçsiz şekilde yapmamızdır. Damlama sulama sistemine geçemiyoruz maalesef" diye konuştu.

Uysal son olarak, çiftçilerin güneş enerjisi sistemine yönelmesi gerektiğini söyleyerek, "Bakanlık güneş enerjisine yüzde 50 oranında hibe veriyor. Tarımsal elektrik üretiminde güneş enerjisi sistemine geçelim. Böylece elektriğe fazla para ödemeyelim" dedi.

Konuşmanın ardından toplantıda birliğin mali raporu katılanlar tarafından onaylandı.

İlker KILIÇASLAN/MANİSA,(DHA)

FOTOĞRAF







 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!