Bilişim Uzmanı: Hangi ünlüye benzediğinize bakarken terör propagandası yapabilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Bilişim Uzmanı: Hangi ünlüye benzediğinize bakarken terör propagandası yapabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2018 10:26

Bilişim Uzmanı: Hangi ünlüye benzediğinize bakarken terör propagandası yapabilirsiniz

Haberin Devamı

Nermin UÇTU/MANİSA, (DHA)- BİLİŞİM Uzmanı Şener Kul, sosyal medya kullanıcılarına, istemeden terör propagandasına alet olabilecekleri uyarısında bulundu. Özellikle 'hangi ünlüye benziyorum', 'profilime kim baktı' gibi uygulamaların kullanılmasıyla hesapların ele geçirilip, terör propagandasına yönelik paylaşımlar yapılabileceğini kaydeden Kul, ayrıca milli ve dini duygulara yönelik sayfaların da aldatmaca olabileceğiyle ilgili uyardı.
Kullanıcı sayısının artmasıyla birlikte, sosyal medya üzerinden işlenen suçlarda artış gözlendi. Özelikle terör propagandası yapan sosyal medya hesapları inceleme altına alındı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin Afrin kentinde yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili sosyal medyada terör propagandası yaptığı gerekçesiyle çok sayıda kişi tutuklandı. 
MİLLİ VE DİNİ DUYGULARI KULLANIYORLAR
Bilişim uzmanları, sosyal medya kullanıcılarını hesapları üzerinden haberleri olmadan terör propagandası yapılabileceği konusunda uyardı. Manisa'da yaşayan bilişim uzmanı Şener Kul, özellikle milli ve dini duyguları harekete geçirecek sayfaların hazırlandığını, ardından da beğeni sayısı yükseldiğinde terör örgütleri tarafından kullanılabildiğini söyledi. Kul, "Milli ve dini duyguları da harekete geçirecek sayfalara da dikkat etmeliyiz. Milli duygularla oluşturulan bir sayfa yüzbinlere hitap edebilir ve daha sonrasında beğenileri aldıktan sonra o sayfanın adı değiştirilerek farklı bir amaç için kullanılabilir" dedi. 
'TAMAMEN ALDATICI PAYLAŞIMLAR'
Bu sayfaların yönetimlerinin ele geçirilebildiğini belirten Şener Kul, "Beğeni ve paylaşım aldıktan sonra bu sayfalar ya ticari olarak, ya da terör örgütleri tarafından kullanılıyor. Sayfanın yönetimini ele de geçirebiliyorlar. Geriye dönük neleri beğendiğimize bakmamız gerekiyor. Eğer bir sayfa uzun süre paylaşım yapmıyorsa, orada yolunda gitmeyen şeyler vardır. Beğeniden çıkartabilirsiniz. Özellikle dini duygularla ilgili şehitlerin fotoğrafları paylaşılıyor ve altına 'amin' denilmesi isteniyor. Ama sosyal medyadan yazdığınız amin yerine gitmeyecektir, bu hissiyatla alakalı bir şey. Bu tip paylaşımlar kitleyi büyütmekle alakalı. Bu tip sayfalara prim vererek bu sayfaların daha sonra farklı amaçlarla kullanılmasına da prim verebilirsiniz. İyi bir şey yaptığınızı düşünürken, başkalarına da farklı güçler teslim ediyorsunuz. Bunlar tamamen aldatıcı paylaşımlardır" diye konuştu.
'ÇOK FAZLA ŞİKAYET ALIYORUZ'
Bu tarz şikayetlerin çok fazla geldiğini ifade eden Şener Kul, "Araştırdığımızda daha önce farklı bir sayfa iken, sonrasında tamamen terör örgütünün sayfası olduğunu görüyoruz. Beğendiğimiz sayfalara dikkat etmemiz gerekiyor. Sosyal medya sitesine girip neleri beğendiğimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Toplumları harekete geçirecek illegal paylaşımları yapmamak gerekiyor. Bunu paylaşanlar ve yayanlar da sorumlu olur" şeklinde konuştu.
'PROFİLİNİZE BAKANI MERAK EDERKEN TERÖR PROPAGANDASI YAPABİLİRSİNİZ'
Bilişim Uzmanı Şener Kul, ayrıca 'profilimi kim baktı', 'kime benziyorum' gibi uygulamaların da büyük tehlike oluşturduğunu açıkladı. Sosyal medya kullanıcılarının birçoğunun eğlenceli uygulamaları denediğini, ancak bu uygulamalarla birlikte birçok bilginin de üçüncü kişilerin eline geçtiğini kaydeden Kul, "Profilimi kim gördü, hangi ünlüye benziyorum gibi eğlenceli gözüken uygulamalara izin verdiğinizde uygulamalarla birlikte profilinizde birçok şeye izin veriyorsunuz. Bu uygulamalara izin verildiğinde sizin adınıza paylaşım yapabilir, bilgilerinizi görebilir. Aslında kendinize ait kişisel bilgileri veriyorsunuz. İnsanlar meraklarını gidermek için bu tip programlara yöneliyorlar, ama bir yandan da kişisel bilgilerini de teslim ediyorlar. Birçok uygulama sizin haberiniz olmadan sayfaların beğenilmesine ya da haberiniz olmadan paylaşımlar yapmanıza neden oluyor. Bu tip uygulamalardan vazgeçmek lazım. Aldatıcı uygulamalara, sayfalara dikkat etmek lazım. Bu tarz uygulamalara izin verildiyse şifrelerin değiştirilmesi gerekiyor" dedi.
'SOSYAL MEDYAYI DOĞRU KULLANMA ÖNERİLERİ'
Sosyal medyayı doğru kullanmayla ilgili önerilerde bulunan Şener Kul, şöyle devam etti:
"Gerçekten her gördüğümüzü beğenmememiz, paylaşmamamız lazım. Teyit etmemiz gerekiyor. Gördüğünüz milli ve dini duyguları etkileyecek bir haberse, arkasını araştırın. Ülkemizde medya okuryazarlığı eksikliğinden dolayı bu sorunları yaşıyoruz. Bizim ülkemizde de sosyal medyayı doğru anlamayla ilgili eğitimlerin biran evvel başlaması gerekiyor. Günümüzde savaşlar bile toplumsal hareketlerin ilk başlangıçları sosyal medya ve internetten oluyor. Artık dünya yavaş yavaş buradan yönetiliyor. Bizim mutlak suretle medya okuryazarlığıyla ilgili toplumumuz bilgilendirmemiz gerekiyor. Şiddet içeren, terör örgütünü destekleyecek paylaşımları yapmamamız gerekiyor. Patlama görüntüleri, yaralı görüntüleri paylaşılmamalı. Sosyal meydayı çocuklar da kullanıyor. Bu görüntüler çocukların da önüne çıkıyor."
Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili sosyal medya üzerinden yapılan bazı paylaşımlara da dikkat çeken Şener Kul, bazı fotoğrafların paylaşılmasının doğru olmadığını söyledi. Şener Kul, "Afrin operasyonuyla ilgili çok fazla yanlış paylaşılan fotoğraf var. Aslında bu bizim ordumuza destek yerine zarar veriyor. Paylaşılmaması gereken birçok görüntü doğru dahi olsa, paylaşılması yanlış. Bu tip operasyonlarda farklı görüntülerin sunulmasını yaşadık. Bu sefer zıt kutuplardaki kişiler harekete geçebiliyor. Sosyal medya bütün toplumu harekete geçirecek ortak noktalardan birisidir. Buradan etkilenerek harekete geçenler olabiliyor. Yanlış paylaşılan videolar, fotoğraflar olumsuz yerlere götürebilir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!