Beyaz Fil'in tescilinin kaldırılmasına onay çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

Beyaz Filin tescilinin kaldırılmasına onay çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2017 17:49

Beyaz Fil'in tescilinin kaldırılmasına onay çıkmadı

Haberin Devamı

MANİSA'da 2014 yılında 30 milyon 450 bin liraya şehrin simge eserlerinden olan Beyaz Fil binasını satın alan tekstil firmasının İzmir 2 nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na yapının taşınmaz kültür varlıkları tescilinin kaldırması için yaptığı başvuru reddedildi.

Manisa'da 2014 yılında satışı ile gündem oluşturan ve şehrin simge eserlerinden biri olan Beyaz Fil binası, bu kez kültür varlığı tescilinin kaldırılması istemiyle gündeme geldi. 2014 yılında tescilli yapıyı 30 milyon 450 bin TL'ye satın alan Teksan Brode Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması, İzmir 2 nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na yapının taşınmaz kültür varlığı tescilinin kaldırılması için başvuru yaptı. Başvuruda ayrıca yapının tehlike arz ettiği öne sürüldü.

TESCİLLİ YAPIDAN DÜŞÜRÜLMESİ TALEBİNE RET

Kentsel SİT alanı içerisinde bulunan Beyaz Fil'in taşınmaz kültür varlığı tescilinin kaldırılması için yapılan başvuru, kurul üyelerinin tamamının oylarıyla reddedildi. Kurul kararında, "Kentsel SİT alanı içinde kalan ve İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Bölge Koruma Kurulu'nun 29 Mart 2012 tarih ve 684 sayılı kararı ile birinci grup taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli taşınmazın (Beyaz Fil) tescilinin kaldırılmasının istendiği Teksan Brode Tekstil San. ve Tic. A.Ş.'nin başvurusu ve eklerinin incelenmesi sonucunda; Manisa ili, Şehzadeler ilçesi, 1. Anafartalar Mahallesi'nde, kentsel sit alanı içinde kalan ve 1. grup taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli bulunan yapının tescilden düşme talebinin; 2863 sayılı Yasanın Korunması gerekli kültür varlıkları başlıklı 6. maddesinin b bendindeki 'Belirlenen tarihten sonra yapılmış olup önem ve özellikleri bakımından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca korunmalarında gerekli görülen taşınmazlardan olması' ve başvuru ekinde iletilen akademisyen raporunda da belirtildiği üzere 20. yüzyıl dönem özelliklerini gösteren bir yapı olması, Manisa ilinin simge yapılarından olması ve dönemin ilk betonarme yapılarından biri olması gibi özellikleri açısından korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı niteliği taşımakta olduğundan uygun olmadığına karar verildi" denildi.

YAPININ KAYBEDİLMESİ DURUMUNDA YASAL İŞLEM BAŞLATILACAK

Karar metninde ayrıca, firmanın restorasyon çalışmaları için hızlıca bir proje hazırlayıp Kurula sunulması gerektiği belirtilerek, "Statik raporda yapının tehlike arz ettiği belirtilmiş olduğundan, yapıda ilgililerince güvenlik önlemlerinin alınmasına, yapının restorasyonuna yönelik röleve, restitüsyon ve restorasyon projesi ve eklerinin ivedilikle hazırlanarak Kurulumuza iletilmesine, yapının kaybedilmesi durumunda ilgililer hakkında yasal işlem başlatılacağına oy birliğiyle karar verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

"SEVİNDİRİCİ BİR KARAR"

Beyaz Fil binasındaki hukuki süreçle ilgilenen ve kent için binanın çok önemli olduğunu kaydeden HSYK eski üyesi Ali Suat Ertosun kararın sevindirici olduğunu belirterek, "Beyaz Fil, Akdeniz ülkeleri mimarisini yansıtmaktadır. Adını, 'Beyaz Fil' isimli kolonya satıcısından almıştır. İhaleye çıkarılmadan önce, Manisa'da satılmaması için geniş kapsamlı imza kampanyaları yapılmıştır. Manisa'nın simge yapılarından biri ve Manisalıların buluşma noktalarındandır. Korunması, geçmişe saygının bir gereğidir. İzmir 2 nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun verdiği bu karar hepimizi mutlu etmiştir. Bu karardan tüm Manisalıların da mutlu olması gerekmektedir" diye konuştu.

Nermin UÇTU / MANİSA,(DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!