Belgesiz çalışma dönemi bitiyor

Güncelleme Tarihi:

Belgesiz çalışma dönemi bitiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 15:51

Belgesiz çalışma dönemi bitiyor

Haberin Devamı

MANİSA'da Makine Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen mesleki yeterlilik bilgilendirme toplantısında konuşan belgelendirme uzmanı Makine Mühendisi İkram Taşdemir, 40 meslek kolunda 26 Mayıs tarihinde belgesiz işçi çalıştırılamayacağını ancak sadece inşaat sektöründe 350 bin ustadan 30-40 bininin belge aldığını söyledi.

Makine Mühendisleri Odası İl Temsilciliği tarafından 'Mesleki Yeterlilik Bilgilendirme Toplantısı' Organize Sanayi Bölgesi konferans salonunda yapıldı. Bilgilendirme toplantısına Makine Mühendisleri Odası Temsilcisi Hakkı Bayraktar, belgelendirme uzmanı Makine Mühendisi İkram Taşdemir ve oda üyeleri katıldı. Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hakkı Bayraktar, yaptırımları olan yeni yasa hakkında üyeleri bilgilendirmek istediklerini söyledi.

Bilgilendirme toplantısında yeni dönemi anlatan İkram Taşdemir, artık belgesiz usta çalıştırma döneminin kapandığını söyledi. Belgesiz işçi çalıştıranın cezalarla karşılaşacağını dile getiren Taşdemir, "Belgesiz çalıştıran kişi için 500 lira ceza kesilecek. Mesleki Yeterlilik Kurumu tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde ilk etapta 40 meslek grubunda belge zorunluluğu getirdi. Bu zorunluluk 25 Mayıs 2015 tarihinde çıkarılan bir tebliğle gündeme geldi. 12 aylık süre verildi. 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren inşaat iş kolu ağırlıklı olmak üzere uygulanmaya başlanacak. Ayrıca metal iş kolunda da yine birçok alanda mesleki belgesi olmayanların çalıştırılması yasaklanıyor. Akredite kuruluşlarının azlığı belgelendirme süreçlerini olumsuz etkiliyor. İnşaat sektörü özelinde konuştuğumuzda 350 bin ustamız söz konusu ama bu mesleki yeterlilik kapsamında belgesi alan 35-40 bin kişi var" diye konuştu.

Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunun kalifiye iş gücüne ve iş sağlığı güvenliğine katkı sağlayacağını kaydeden Taşdemir, "Bu sistem 'her işi yaparım' devrini kapatmak istiyor. Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun kayıtlarına baktığımızda şuan 45-50 bin arasında mesleki yeterlilik belgesine sahip bireyin var olduğunu söyleyebiliriz. Mesleki yeterlilik belgesi alması gereken 3 milyon civarında bir hedef kitleden bahsediliyor" diye konuştu.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

 



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!