Bayram çikolatası ve şekerine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Bayram çikolatası ve şekerine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2018 08:442dk okuma

Bayram çikolatası ve şekerine dikkat

Haberin Devamı

MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, Ramazan Bayramı öncesi, ikram edilecek çikolata ve şekere dikkat çekti. Tokuşoğlu, ikramlık çikolata ve şekerlerin üretildiği tesislerinin kalite standartlarını gösteren ISO 22000 Gıda Güvenliği Belgesi ve ayrıca ikramlıkların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izni olması gerektiğini söyledi.

Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte misafirlere ikram edilecek çikolata ve şekerler konusunda uzmanlar uyarıda bulundu. MCBÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, ikram edilecek çikolata ve şekerlerin kalitesinin nasıl olması konusunda açıklama yaptı. Doç. Dr. Tokuşoğlu, Türkiye'de çikolatanın her yılın her döneminde yoğun bir şekilde tüketildiğine ancak ikramlık şekerin yüzde 80'inin Ramazan Bayramı'nda tüketildiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Tokuşoğlu, kaliteli çikolata, lokum ve ikramlık şekerlerin üretildiği tesislerin kalite standartlarını gösteren ISO 22000 Gıda Güvenliği belgesine sahip olması gerektiğini belirterek, üzerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı iznini belirten yazının olduğu paketli ambalajların tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

KALİTELİ ÇİKOLATA NASILDIR?

Kaliteli çikolatanın nasıl olması gerektiğinden bahseden Doç. Dr. Tokuşoğlu, "Kaliteli çikolata kırıldığında içi ağaç kabuğunu andırır. Taze ve kaliteli olan çikolatada beyaz lekeler bulunmamaktadır. Kaliteli çikolata elle tutulduğunda, birkaç saniyede erimeye başlar ve bunun nedeni kakao yağının 34 derecede erimesidir. Çikolatanın hızlı erimesi kalitenin bir göstergesidir. Kaliteli bir çikolata kırıldığı zaman, özel bir çıtırtı duyulur. Bu ses, kakao yağında mevcut olan kristallerden kaynaklanmaktadır. Bitter çikolata kırıldığında, sütlü ve beyaz çikolataya göre daha fazla çıtırdar. Kaliteli çikolatalar ağızda yağlı bir tat değil, hoş bir lezzet oluşturur" dedi.

NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ?

İkramlık çikolataların nasıl muhafaza edilmesi gerektiği konusunda bilgi veren Tokuşoğlu, çikolatanın muhafaza sıcaklığının 18-20 derece arasında olduğunun, çikolataların asla buzdolabı sıcaklığına konmaması gerektiğinin altını çizdi. Tokuşoğlu ayrıca, endüstriyel çikolataların raf ömrünün uygulanan teknolojiye bağlı olarak 9 ile 12 ay arasında değiştiğini, pastane yapımı çikolataların ise 1-1.5 ay arasında olduğunu ifade etti.

Merdiven altında yapılan ve açıkta satılan şekerlerin tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Tokuşoğlu, "Çünkü piyasada maliyeti minimuma indirme adına şeker yerine glikoz ve fruktoz kullanılabilmektedir. Özellikle mısır şuruplu dökme ürünler söz konusudur" dedi.

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!