Güncelleme Tarihi:
İlker KILIÇASLAN- Ersan ERDOĞAN / MANİSA, (DHA)- MANİSA Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevine atanan Akif Celalettin Şimşek, 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'na bağlı kışlalardaki toplu gıda zehirlenmeleri soruşturmasında serbest bırakılan rütbeli 2 asker ile ilgili sulh ceza hakimliğine itirazda bulunduklarını söyledi.
Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı görevinden Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı'na atanan Akif Celalettin Şimşek, Manisa Gazeteciler Cemiyeti'ne veda ziyaretinde bulundu. Veda ziyaretinde Cemiyet Başkanı Ertuğrul Aytaç, Başsavcı Şimşek'e "Bir kahvenin 40 yıl hatırı vardır" diyerek kahve fincanı takımı hediye etti. Şimşek, 2.5 yıl görev yaptığı Manisa'da, basın mensuplarıyla çok iyi anlaştığını dile getirdi.
FETÖ İDDİANAMELERİ HAKKINDA BİLGİ
Manisa'daki FETÖ iddianameleriyle ilgili son durumun sorulması üzerine Başsavcı Şimşek, terör örgütünün çatı iddianamesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. FETÖ'nün Manisa'daki mali yapılanmasıyla ilgili olarak hazırlanan iddianamenin adli tatil öncesi mahkemeye teslim edileceğini belirten Şimşek, "Adli tatil öncesi örgütün idari ve mali yapılanmanın çekirdek mütevelli heyetiyle ilgili iddianame, 20 Temmuz'a kadar hazır hale geliyor. Askerler ve polislerle ilgili olan iddianamelerimiz Temmuz ayının sonuna kadar gelecek. Onun dışında ilçelerden zaten hazırlanan 15 Temmuz sonrası örgüt üyeliği, ya da bu yapının içinde olan mütevelli heyetleriyle ilgilide fezleke ile dosyalar gelmeye başladı. Gelen dosyaların davaları da tek tek açılmaya başladı" diye konuştu.
Örgütün mali yapılanmasıyla ilgili 600 şüphelinin cezaevinde olduğunu belirten Başsavcı Şimşek, "Ancak 600 kişinin aynı anda yargılanmasının fiilen ve hukuken mümkün olmaması sebebiyle ana dosya olan mali yapılanmayı, 4 ve 5 dosyaya ayırdık. Bu 4-5 dosyada en büyük önem arz eden ilk grupla ilgili iddianamemiz 20 Temmuz'a kadar mahkemeye sunulacak. Avukat yapılanmasıyla ilgilide olan da 20 Temmuz'a kadar ilgili mahkemesine sunulacak. İddianameleri mahkemeye verdikten sonra, mahkeme heyeti inceleme yapacak. İncelemenin ardından eğer eksiklik varsa dosyaları geri iade edecek. Ancak bu eksikliklerin giderilmesi çok zaman alacak bir şey değil. Sanırım Adli tatilden sonra ilk davalar başlayacak" diye konuştu.
FETÖ davalarının görülmesi konusunda Manisa Adliyesi'nde hazırlanan duruşma salonundan hariç E Tipi Açık ve Kapalı Cezaevinin bünyesinde de 500 kişilik duruşma salonu hazırlıklarının başladığını belirten Başsavcı Şimşek, yaklaşık 1 milyon 800 bin TL'ye mal olacak duruşma salonunun Ağustos ayı sonunda bitirileceğini söyledi. Başsavcı Şimşek ayrıca, askerler ilgili dosyanın da hazırlandığını ve askerlerin Manisa'da yargılanacağını ifade etti.
SERBEST KALAN 2 ASKER İÇİN İTİRAZ
Başsavcı Şimşek ayrıca, 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'na bağlı kışlalarda yaşanan toplu asker rahatsızlanmaları ile ilgili soruşturmadaki son durum hakkında bilgi verdi. Başsavcı Şimşek, soruşturma kapsamında kışlaya yemek veren şirketin genel müdürü ve Manisa'daki sorumlusunun da aralarında bulunduğu toplam 10 kişinin tutuklandığını, soruşturma kapsamında ayrıca 1 askerin de tutuklandığını belirterek, "Askerlerle ilgili soruşturma tutuklama talebiyle 1'inci Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderilen 3 askerden 2'si serbest kalmış, 1'i tutuklanmıştı. Biz de Başsavcılık olarak mahkeme tarafından serbest bırakılan 2 asker için itirazda bulunduk. Şimdi de mahkeme bu itirazımızı inceliyor" dedi.
ZEHİRLENME HİNDİ ETİNDEN
Başsavcı Şimşek, 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'na bağlı Batı ve Doğu Kışlası'nda 26-27 Mayıs tarihlerinde 1 askerin hayatını kaybetmesine sebep olan asker zehirlenmeleri olayında hindi etinden kaynaklandığının tespit edilmesi üzerine, hindi etini satan İzmirli firma hakkında da soruşturma başlatıldığını ve soruşturmayı Savcı Hüseyin Yayla'nın titizlikle yürüttüğünü söyledi. Başsavcı Şimşek, asker rahatsızlanmaları olayında suda hiçbir bakteriye ve olumsuzluğa rastlanılmadığının da altını çizerek, "Bize gelen raporlar var. İzmir'den adli tıp raporu geldi. Sudan kaynaklı yaşanan bir şeyin olmadığı ortaya çıktı. Zaten biz de sudan kaynaklanan bir sıkıntı olmadığına o dönemde de kanaat getirmiştik. Çünkü sudan kaynaklı bir rahatsızlık olsa, oradaki subaylarda, lojmanlarda oturanlarda etkilenirdi. Ama bakıyorsunuz ki sadece yemek yiyen veya yemekle temas içerisinde olan insanlarda bu sıkıntı var. Suyla ilgili analiz yaptırmamızın sebebi açık hiçbir alan kalmasını istemedik" dedi.
"AŞIRI GÜNEŞ ÇARPMASINDAN KAYNAKLANABİLİR"
Başsavcı Şimşek ayrıca, kışlada yaşanan son olarak 16-17 Haziran'daki toplu rahatsızlanmada yemekte herhangi bir bulguya ve askerleri etkileyecek bir organizmaya rastlanılmadığını ifade etti. Şimşek, kışlada yaşanan son olayda askerlerin rahatsızlandığı gün aşırı sıcakta eğitim yaptırıldığını ve bu nedenle güneş çarpmasından kaynaklı bir rahatsızlanmanın olduğuna yönelik iddiaların olduğunu ifade etti.
Başsavcı Şimşek, açıklamasının ardından Cemiyet Başkanı Aytaç ve yönetim kurulu üyeleriyle yarım saat sohbet ettikten sonra veda ederek ayrıldı.
FOTOĞRAFLI