Güncelleme Tarihi:
MANİSA Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi tarafından düzenlenen 'Dilimiz Kimliğimizdir' konulu panelde konuşma yapan AK Partili Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Türkçe'nin korunup gelecek nesillere aktarılması için seferberlik başlatılmasını istedi.
Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi tarafından, toplumda Türkçe'nin doğru kullanımına dikkat çekmek amacıyla 'Dilimiz Kimliğimizdir' konulu panel düzenlendi. Panele AK Partili Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erbil Kalmış, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, İl Müftüsü Sinan Cihan, daire ve okul müdürleri ile öğretmenler katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Dernekbaş, dilin fertler arasında anlaşmayı sağlayan milli birliğin esasını teşkil eden bir araç olduğunu ve dilini zenginleştirmeyip korumayan milletlerin milli kültürünü oluşturamayacağını ifade etti. İl Müdürü Dernekbaş, Türkçe'nin doğru kullanılmasını ve konuşulmasını sağlamak amacıyla 2 yıldır kapsamlı etkinlikler düzenlediklerini ifade ederek, "Türkçemizi korumak, geliştirmek ve zenginleştirmek, gelecek nesillere aktarmak toplumun her kesim görevidir. Bu dil hepimizin dilidir ve dilimizi dış etkinlerden korumak görevimizdir" diye konuştu.
"TÜRKÇE'NİN GELECEĞİ TEHDİT ALTINDA"
Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Türkçe'nin ciddi tehlikelerle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Ülkemizde Türkçe'nin geleceğiyle ilgili tehditler görüyorum. Kendi belediyemde bile bana yazılar geldiğinde eğer Türkçe iyi kullanılmamışsa o yazıyı geri gönderip düzeltilmesini istediğimi bilirim. Yani Türkçe konusunda kamu, kurum ve kuruluşları daha hassas olmalı. Devlet refleksi haline gelmeli. Tabelalarda ve özellikle konuşurken yabancı kelimeler kullanılıyor. Birbirimizle konuşurken bile kompleks yaşanmaması için araya İngilizce kelimeler koyuyoruz. Bunlar dilimize zarar veriyor" dedi. Yunusemre Belediye Başkanı Çerçi konuşmasında, panelin sunucusunun, "Kürsüye arz ederim" cümlesini de eleştirerek, "Mesela, yaptığımız panelde sunucu, 'Müdürümü kürsüye arz ederim' diyor. Bu doğru bir cümle değil. İnsan kürsüye arz edilmez. İnsan topluma arz edilir. Birçok toplantılara katılıyoruz, o kadar büyük gaflar ve hatalar oluyor ki. Bunu Türkçemize hakaret olarak görüyorum. Milli kimliğimizi inşa edeceksek bunu Türkçemiz ile inşa edeceğiz. Modern çağın Türkçemiz üzerindeki yıkımın önüne geçmemiz lazım. Geleceğimiz olan gençlerimizin konuştuğu dil Türkçe olmalı. Artık bir seferberlik haliyle Türkçemizi korumanın ve gelecek nesillere aktarmamızın zamanı geldi. Milli kimliğimizi kaybetmek istemiyorsak Türkçemizi korumalı ve onu iyi kullanmalıyız" diye konuştu.
Konuşmaların ardından panelin konuşmacıları Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Muzaffer Çandır, avukat ve yazar Ümit Rona ve yazar Osman Özbaş Türkçe'nin kullanılmasında yaşanan sıkıntılar ile Türkçe'nin nasıl kullanılması gerektiği konularında fikirlerini katılımcılarla paylaştı.
İlker KILIÇASLAN/MANİSA,(DHA)
FOTOĞRAFLI