Güncelleme Tarihi:
MANİSA (AA) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, koalisyonlar döneminde yaşanan sıkıntıları anlatarak, "Akşam düşündüğünü sabah yapacak kadar güçlü bir siyasi istikrarı Türkiye tanıdı" dedi.
Arınç, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyarette yaptığı konuşmada, odanın yeni hizmet binasının güzel işlere vesile olmasını diledi.
Manisa'da asgari bin kişilik kongre merkezine, konferans salonlarına ihtiyaç olduğunu belirten Arınç, belediyenin bir an önce bunu hayata geçirmesi gerektiğini belirtti.
Manisa'nın marka kent olması için yöneticilere, meslek kuruluşlarına, sokaktaki vatandaşa da sorumluluk düştüğünü ama asıl sorumluluğun şehri yönetenler ve şehir hakkında söz sahibi olanlarda bulunduğunu dile getiren Arınç, Ülker markasını çok takdir ettiğini, genişleyip büyüyüp karını artırıp dünya markası haline geldiğini anlattı.
Bu markanın Ortadoğu'da, Avrupa'da, Japonya, ABD'de ürünlerinin bulunabildiğini, dünyaca ünlü bir markayı satın alarak daha da büyüdüğünü dile getiren Arınç, "Onun yanında 2 milyar dolara başka marka aldılar. 'Bu paralar buraya yatırılır mı?' diyorsunuz, 2 senede çıkıyor başka marka alıyorsunuz. Bütün ürünleri markayla satılan, tanınan metalar var, şehirler de böyledir. Bursa için ne ise Manisa için de odur, Amasya için de odur" dedi.
Manisa'nın zeytinyağından, üzüm şırasına kadar markalarının olması gerektiğine işaret eden Arınç, bu konuda kendilerine düşen bir şey olmadığını, bunu iş adamlarının yapması gerektiğini kaydetti.
İktidara gelmeden 1 yıl önce "Türkiye'de bütün ekonomik faaliyetleri hür teşebbüs yapacak, biz devletin el attığı her yerden çekileceğiz" dediklerini, hem serbest piyasa ekonomisinin bunu gerektirdiğini hem de özel sektöre güvendikleri için bunu yaptıklarını anlatan Arınç, merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ülkeye çok büyük hizmetleri olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Ben onu Ankara'ya Meclis'e gittikten sonra kıymetini daha iyi anladım. Onun 3 sözü bugün kulaklarımıza küpe olması lazım. 'Bir ülkede din ve vicdan özgürlüğü olacak, fikir ve düşünce özgürlüğü olacak, teşebbüs özgürlüğü olacak. Bu 3 özgürlük bir yerde olursa o ülke kalkınır, istikrarlı olur, zenginleşir, insanlar mutlu yaşarlar' demişti. O zaman belki anlaşılmadı ama anlayan anlamış. Yanına 3-5 tüccarı alıp dünyaya tanıttığı zaman 'Ya uçağına da şunu alıp götürüyor, ne lüzumu var, bir başbakan, cumhurbaşkanı iş adamıyla gezer mi, ne ayıp' diyenler oldu. Bugün Uganda'ya, Moğalistan'a gidiyorum karşıma Türk iş adamları çıkıyor. Hepsi bir şey yapmışlar. Siz ne zaman geldiniz buralara? 10-15-20 sene evvel. Özal'ın açtığı yoldan bizim insanımız dünyayı, dünya Türkiye'yi tanıdı. Bu Demirel'le olmadı, Özal'la oldu, birilerinin kulağına gitsin diye söylüyorum. Sayın Demirel'inde, Allah uzun ömürler versin ülkeye mutlaka büyük katkıları olmuştur ama yatırım, iş adamı, ticaret, alışveriş bunların yolunu 1980'lerden sonra rahmetli Özal açtı.
Türk parasının koruma kanunu vardı. Avrupa'ya giderken 200 doları bulurduk, çoraplarımızın altına veya pabucun dibine koyardık ki arama sırasında çıkmasın diye. Dışarı 1 dolar götüremezdiniz. Böyle şey olur mu? Bunları kaldırdı, bizim 6 sıfırı kaldırdığımız gibi."
Marka olmanın hür teşebbüsün işi olduğunu, hükümetin ise engel olmayıp yol göstereceğini, destek olacağını, teşvik vereceğini ifade eden Arınç, Bursa'nın Marmara Birlik sayesinde markaya kavuştuğunu, Akhisar'ın daha iyi olabileceğini belirterek, "Akhisar'ın zeytini Gemlik zeytininden belki daha kaliteli hatta bazı yerlerde Akhisar zeytini Gemlik zeytini diye satılıyormuş. Ben onların yalancısıyım. 'Üzümümüz var ama şıra fabrikamız yok, filanımız yok ama falanımız var'. Biz yapacağız bunu. Bu bir cesaret ister, bu alanda çalışma iyi bir pazarlama, iyi bir fizibilite ister" dedi.
Bunların yapılabilmesi için siyasi istikrarın önemine işaret eden Arınç, eskiden kapının ötesinin görülemediğini, döviz kurunun dışarıdan bir şey ithal edileceği zaman farklı, malın limana geldiğinde farklı, malın teslim alındığında farklı olduğuna işaret ederek, "3 kuruşa anlaştığın şey 13 lira maliyeti olurdu, eskiden böyleydi" ifadesini kullandı.
Merhum iş adamı Sakıp Sabancı'nın iş adamlarının pencereden baktığı zaman en az 10 sene sonrasını görmesi gerektiğiyle ilgili sözünü anımsatan Arınç, 2000-2001 krizlerinde Sabancı'nın "Penceremden bakıyorum karşı sokağı ancak görebiliyorum", 1996-1997 Refahyol hükümeti döneminde 6 ayda ekonomide bir ümit, bahar havasının doğduğunu ve Sabancı'nın "Şimdi 10 yıl sonrasını görüyorum" dediğini anlatarak şöyle devam etti:
"2004-2005 iktidarımızın ilk yılları. Rahmetli çok gelirdi. Bazen TÜSİAD ile bazen yalnız gelirdi. Derdi 'Şimdi 30 yıl sonrasını görüyorum.' Şimdi yaşasaydı '50 yıl sonrasını görebiliyorum' derdi. Para yatıracaksınız sonra ne olacak, herkes bunu düşünür, bütün riskleri hesaba katarsınız. Geçmişte 3-5 partili koalisyonlar, birinin yaptığını öbürü bozar, biri sağa gidecek öbürü soldan çekecek, biri gözünü kapatacak biri sırtına yumruk vuracak... Koalisyonlar böyleydi. Şimdi öyle değiliz. Şimdi bana söylüyorsunuz ben düşünüyorum, bu doğru. Pazartesi Bakanlar Kurulu'nda açıklıyorum, 'doğru' diyorlar, salı günü hemen bu işe başlıyoruz. Akşam düşündüğünü sabah yapacak kadar güçlü bir siyasi istikrarı Türkiye tanıdı. 40 yıldır siyasetin içindeyim. Böyle bir istikrarlı dönemde Türkiye çağ atladı. Esnafın faizi, çiftçinin faizleri yüzde 50'lerdeydi. Hükümetlerin maaş ödemesi dışarıdan aldıkları borç ve tahvilden sattıkları parayla yapılıyordu. Yüz liranın 80 lirasının faizlere gittiği dönemleri, 24 Ocak kararlarını, nisan kararlarını unutmayalım. Bunları hep beraber yaşadık. Şimdi öyle değil. Faizler tek haneli rakama düştü, işsizlikte ne kadar iyiyiz. 2005'den bu yana Türkiye'de 7 milyon insan iş başı yaptı. Sadece yılda 1,5 milyon insana istihdam sağladık. Allah'a hamdolsun. Bunu devlet kadrolarına alarak değil 3'de biri devlet kadrosuyla 3'de biri özel sektör. Özel sektör işini büyüttü, kapasiteyi arttırdı yeni yatırımlara girdi."
Arınç, Manisa'dan marka ürünlerin çıkması adına 2-3 iş adamının bir araya gelip sermayelerini birleştirebileceğini, el ele verip yeni marka firmaların ortaya çıkabileceğini kaydederek, "Ekonomik faaliyetlerin ana dinamosu sizsiniz. Sermayenizi birleştirin, yüzde 1'in altında krediler veriliyor. Yeri geliyor KOSGEB sıfır faizli şeyler yapıyor" dedi.
Manisa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Yaşar Coşkun ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi, Başbakan Yardımcısı Arınç'a hediye verdi.
Coşkun, Arınç ve protokol üyeleri daha sonra pasta kesti.
(Bitti)