Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı yeni esnaf kredileri

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2015 14:41

- Kaybolmaya yüz tutan bir çok meslek dalının devam ettirilmeye çalışıldığı Manisa'nın Demirci ilçesinde, esnafa sunulan yeni kredi olanakları sevinçle karşılandı - 50 yıllık nalbant Çoban: "Biz teknolojiye yenildik, yöremde bu mesleğin son sahibi benim, bu kredi fırsatından yararlanarak mesleğimi yaşatmak istiyorum"

Haberin Devamı

MANİSA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kaybolmaya yüz tutan mesleklere yönelik açıkladığı hibe kredisi fırsatı, nalbantlık, çancılık, el halıcılığı gibi mesleklerin halen yaşatıldığı Manisa'nın Demirci ilçesinde sevinçle karşılandı.

Demirci Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Akkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) "Yeni Türkiye Buluşması" programında kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere faizsiz kredi olanağı sunulacağı açıklamasının ardından desteğin özellikle küçük esnaf ve kaybolmaya yüz tutmuş meslek dalları açısından önemli olduğunu söyledi.

Demirci'nin el sanatlarının yaşatıldığı nadir ilçeler arasında yer aldığını, özellikle el halısı dokumacılığında köklü bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Akkılıç, yine kalaycılık, semercilik, çan üretimi gibi meslek dallarının da ilçede yaşatıldığını belirterek, "Odamız olarak unutulmaya yüz tutmuş meslek dallarımızın korunması için çalışmalar yapıyorduk. Esnafımıza her ay bilgilendirme toplantıları düzenleyerek piyasa şartlarına göre hazırlanmalarını sağlıyorduk. Açıklanan faizsiz kredi imkanı kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere canlılık getirecek, küçük esnafın sorunlarına derman olacaktır. İlçemizdeki birçok esnafımız rahatlayacak ve büyüyecektir" diye konuştu.

-Yarım asırlık nalbant

Haberin Devamı

İlçede 50 yıldır nalbantlık yapan Zabir Çoban, geçmişte kırsal kesimde at ve eşeklerin daha çok kullanıldığını, nalbantlığın en geçerli mesleklerden biri olduğunu ancak gelişen teknolojiyle motorlu araçların yayılmasının mesleğinin sonunu getirdiğini bildirdi.

Çıraklıktan bu yana bu işle uğraştığını, gücü yettiği kadar da devam ettireceğini anlatan Çoban, nalların farklı kullanım alanlarıyla ilgili üretimler yapılabileceğini bildirdi. Başbakan Davutoğlu'nun ayakta kalmaya çalışan mesleklere yönelik kredi açıklamasını izlediğini anlatan Çoban, "50 senedir bu mesleği yapıyorum, bizlere sunulan kredi imkanlarından yararlanmak istiyorum" dedi.

Haberin Devamı

Dededen kalma el halıcılığı mesleğini yürütmeye çalıştıklarını kaydeden Nihat Özkuyumcu ise makine halısının yaygınlaşmasıyla el halısına olan ilginin azaldığını, halısıyla ünlü Demirci'nin ekonomik anlamda önemli bir geçim kaynağını kaybetmek üzere olduğunu söyledi.

Bu mesleği çocuklarına bırakmak istediğini anlatan Özkuyumcu, "El halıcılığı sona yaklaşıyor. Artık dokuyan dokutan yok. Verilen destek iyi oldu. Hükumete teşekkür ediyoruz" dedi.

İlçede üç kuşaktır koyun çanı üretimi yapan Mahmut Sabancı da dede mesleğini ayakta tutmak için çaba gösterdiğini, verilen fırsatı kullanarak işini geliştirmek istediğini aktardı.

İlçede ayakkabı tamirciliği yapan Ramazan Yılmaz ise tamirciliğin de artık kaybolmak üzere olduğunu savunarak bu desteklerden yararlanmak için başvuracağını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!