Güncelleme Tarihi:
Nermin UÇTU/MANİSA, (DHA)- MANİSA Barosu Başkanı Ali Arslan, bu yıl Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Türkiye aleyhine 9 bin 260 dava açıldığını belirtip, insan hakları konusunda her geçen gün kötüye gidildiğini söyledi.
Manisa Barosu tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle 'İnsan haklarının felsefi gelişimi ve güncel sorunları' konulu konferans düzenlendi. Manisa Adliyesi Konferans Salonu'ndaki etkinliğe, Baro Başkanı Ali Arslan, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Filiz Kartal ve avukat Serhan Özbek konuşmacı olarak katıldı. Çok sayıda avukatın izleyici olarak katıldığı konferasta konuşan Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, OHAL ile birlikte bazı insan hakkı ihlallerinin yaşandığını dile getirdi. Arslan, "Türkiye zor bir dönemden geçiyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra farklı bir süreç yaşıyoruz. Darbe girişiminde bulunanların en ağır şekilde cezalandırılmaları gerekiyor. Hem güvenlik kuvvetleri hem de yargı gereğini yapmaya çalışıyor. Fakat bu süreç içinde bu darbe girişiminden sonra yargı ve güvenlik sisteminde aksaklıklar yaşandığını, mağduriyetlerin oluştuğunu görüyoruz. İlgilileri uyarmaya, hak ihlallerinin önlenmesi için çalışıyoruz" dedi.
Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde bu yıl 9 bin 260 dava açıldığına dikkati çeken Arslan, "Bunların 4 bin 570'si adil yargılanma ilkesinin ihlalinden, 1750'si işkence yasağının ihlalinden, 4 bin 360'ı adli karşılık ilkesinin ihlalinden kaynaklanıyor. 2015 yılında ise Türkiye'den 8 bin 450 dava insan hakları mahkemesine gitmiş. İhlallere bakıldığında ifade özgürlü, basın özgürlüğü, kişi güvenliği özgürlüğü, toplantı ve gösteri özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğüne yönelik ihlale ve kadınların çocukların yaşam hakkına saldırı ihlalleri yoğunlaşıyor. Sığınmacı ve mültecilerin yaşam hakkı ilkesiyle ilgili gerekli önlemlerin alınmamış olmasından da sıkıntılar yaşanıyor. Ülkemiz insan hakları ihlali yönünden 2011 yıllarında bir iyileşme gösterse de sonraki yıllarda bu kötüleşerek devam etmiştir. Dünyada hukuk devleti indeksindeki sıralamamız sürekli olumsuz bir sürece gitmiştir. 2016'da 99'uncu sırada yer aldığımızı görüyoruz. 2015'te 80'inci, 2014'te 72'incisi sırada, 2011 yılında ise 58'inci sıradayız. Bu 2011'den bugüne gelindiğinde durumumuzun ne kadar kötüleştiğini göstermektedir. Yargı bağımsızlığı kriterinde de 2011'de 52 sıradayken, 2016'da 105'inci sıraya gerilediğimiz görüyoruz. Ülkemiz insan hakları yönünden kötüye gidiyor. Bunun için duyarlılık yaratmalıyız" diye konuştu.
Baro Başkanı Arslan'ın konuşmasının ardından Doç. Dr. Filiz Kartal ve Avukat Serhan Özbek, insan hakları konusunda bilgilendirmeler yaptı.
FOTOĞRAFLI