Güncelleme Tarihi:
MANİSA Bağcılık Araştırma Müdürü Akay Ünal, üzümün yanında asma yaprağının da önemli bir gelir kaynağı olduğuna dikkati çekerek, bilinçli toplanması için uyarılarda bulundu. Ünal, sürekli yaprak toplanması halinde üzümden alınacak verimin yüzde 30 azaldığını açıkladı.
Manisa'da üzüm üreticileri, asma yaprağından da gelir sağlamaya başladı. Asma yaprağı toplama döneminin başlamasıyla birlikte bağlarda da hareketlilik başladı. Manisa Bağcılık Araştırma Müdürü Akay Ünal, yaprak sezonunu başlamasıyla birlikte açıklamada bulundu.
Asma yaprağının tazesinin yanında son yıllarda işlenmiş salamura olarak da çokça tüketildiğini de vurgulayan Ünal, Manisa'dan asma yaprağı ihracatı yapıldığını söyledi. Manisa'dan 40 firmanın ihracat yaptığını belirten Ünal, "Yurtdışına sattığımız ürünleri genelde yurtdışındaki Türkler tüketiyor. Asma yaprağı bağcılık için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Salihli, Turgutlu, Alaşehir bölgesinde yoğun bir üretim söz konusu. daha soç sultani çekirdeksiz üzüm yaprağı tercih ediliyor. Kurum olarak pilot üretim tesisimiz var. Bu yıl asma yaprağı üretimi ile ilgili projelerimiz oldu. Vakumlu ambalajlama teknikleri, farklı çeşitlerin yapraklarının kullanılması konularında çalışıyoruz" dedi.
ASMA YAPRAĞINDA KALINTIYA DİKKAT"
Yaprak toplayan üzüm üreticilerine uyarılarda da bulunan Ünal, üzümdeki kalıntı sorununun asma yaprağında da önemli olduğunu kaydetti. Yaprağın toplanma zamanına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Ünal, "İlaçlama süresi ve yaprak toplama süresi arasında zaman geçmesi gerekiyor. Özellikle ilaçlama yapmadan önceki ilk gün yaprak toplanması en önemli kriterlerden birisidir. Etki süresi geçtikten sonra tekrar ilaçlama yapmadan toplanması şartı var. Zirai ilaç kalıntısı olmaması için bunlar çok önemli. Çiftçinin kalıntıya çok dikkat etmesi gerekiyor. Aksi taktirde yapılan testlerde kalıntılar çıkıyor. Mayıs ayı başından temmuz sonuna kadar yaprak toplanabiliyor" dedi.
"ÜZÜMDE YÜZDE 30 VERİM KAYBINA NEDEN OLABİLİR"
Yapılan çalışmalarda bağda asma yaprağının fazla toplanmasının verim kaybına neden olduğunun ortaya çıktığını açıklayan Ünal, üzümün kalitesini bozmamak için çok fazla yaprak toplanmaması gerektiğini söyledi. Ünal, "Özellikle yaprak toplanması ile ilgili yapılan çalışmaların üzüm kalitesini etkilediğine yönelik veriler var. Hem ne zaman toplanacağı hem de ne kadar toplanacağı çok önemli. Eğer fazla yaprak toplanırsa bitki kendini besleyemiyor. Üzüm kalitesine zarar veriyor. Sürekli dönem boyunca yaprak alma kalitede birçok dezavantajlara sebep olur. Sürekli yaprak alma hem verim hem de kuru üzüm kalitesinde çok büyük kayıplara yol açar. Verimde yüzde 30 düşüş, salkım ağırlığında yüzde 25, kuru üzüm tip puanında da 1 puanlık düşüşe neden olur. Çok yoğun alınırsa böyle riskler var. Özellikle salkımın etrafındaki yoğun yaprak toplanması salkımların güneşe maruz kalmasından dolayı güneş yanığı sıkıntısını ortaya çıkarır" diye konuştu.
Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAF