Güncelleme Tarihi:
MANİSA'nın Alaşehir ilçesinde, başta üzüm, kiraz, çilek olmak üzere tüm ihracat ürünlerinde kalıntının önüne geçilebilmesi için zirai ilaç bayilerinin de katılımıyla toplantı düzenlendi.
Alaşehir Kaymakamlığı tarafından Alaşehir Ziraat Odası'nda düzenlenen 'Tarım Ürünlerinde İlaç Kalıntısının Önlenmesi" konulu toplantıya, Alaşehir Kaymakamı Abdullah Uçgun, Alaşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tarık Memiş, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Meran Kayhan, Alaşehir Ticaret Odası Başkanı Mustafa Seyhan, Ege İhracatçılar Birliği Tarım Danışmanı Oğuz Aşçıoğlu, kurum personelleri ve Alaşehir'de faaliyet gösteren zirai ilaç bayilerinin yetkilileri katıldı.
Tolantıda konuşan Alaşehir Kaymakamı Abdullah Uçgun, "İç ve dış piyasada söz sahibi olduğumuz, başta dünyaca ünlü çekirdeksiz sultani üzümümüz olmak üzere, kiraz, çilek gibi ürünlerimizin insan sağlığına zarar vermesini önlemek, istendiği taktirde tamamen sizin kontrolünüzde olabilir. Burada sizlere çok büyük iş düşüyor. Sizin yapacağınız, kullanılan zirai ilaçları kontrol altında tutabilmeniz. Bunu başarabilirseniz, kalıntı sorununu çözebileceğimize inanıyorum" dedi.
Alaşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tarık Memiş de bağlarda başta salkım güvesi zararlısı olmak üzere diğer hastalık ve zararlılara karşı kimyasal mücadele yöntemi yerine biyolojik ve biyoteknik mücadele yolunun seçilmesi gerektiğini söyledi. Memiş, küçük parçalı bağ alanlarında kimyasal aktif madde sayısını düşürebilmek için zirai ilaçlama aletini profesyonel kullanıcılar vasıtasıyla bağ hastalık ve zararlılarıyla mücadelenin kollektif yapılması gerektiğine de dikkati çekti.
Memiş, ürünlerdeki kalıntı sorununa çözüm bulmak için alacakları tedbirleri ise, şöyle sıraladı:
"Kurutmalık ve sofralık üzüm yetiştiriciliğinde hasat öncesi analiz sonuçlarının değerlendirilmesi ve ortaya çıkan çoklu aktif madde sayısının düşürülmesine yönelik ortak çalışmalar yapacağız. Yasaklı ve kalıntı riski oluşturabilecek bazı aktif maddelerin kullanılmaması gerekmektedir. Bunun için gerekli tedbirleri alacağız. Zirai ilaç takip sistemine bir an önce bütün bayilerimizin geçmeleri için, gayret gösterip, gübre takip sisteminin işleyişini sağlayacağız. Bu alanda karşılaşılan sorunları birlikte çözeceğiz. Kurutmalık ve sofralık üzümdeki dünya ticaretindeki payımızın ülke olarak arttırabilmemiz için güvenli ve güvenilir üzüm üretimi için hep birlikte gayret göstereceğiz."
Kalıntı konusunda, zirai ilaç bayilerinin yetkilileri de toplantıda bilgilendirilip, uyarılarda bulunuldu.
Nurettin DOĞAN / ALAŞEHİR (Manisa), (DHA)
FOTOĞRAFLI