Güncelleme Tarihi:
DEPREMİN YOĞUNLAŞTIĞI YER, AKHİSAR- SOMA VE SINDIRGI ÜÇGENİ
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa'nın Akhisar İlçesi'nde 2 saat içinde en büyüğü 5 büyüklüğünde 20'nin üzerinde sarsıntının yaşanmasını şu sözlerle değerlendirdi:
"Bölgedeki depreme neden olan iki aktif fay var. Biri İzmir- Balıkesir trasfer zonu. Gümüldür'den Balıkesir'e kadar uzanıyor. Diğeri Gediz grabeninin fayları, yani Akhisar, Soma. Hangi fayın olduğunu bulabilmek için 24 saat geçmesi gerekiyor. Depremin yoğunlaştığı yer, Akhisar- Soma ve Sındırgı üçgeni. Bu bölgede yön anlamında hem kuzeydoğu- kuzeybatı, güneydoğu güneybatı sarsıntı oluyor. Bunlar diri faylar. 6- 7 büyüklüğünde deprem de üretebilir. Yaşanan sarsıntılar silsilesi, 5 büyüklüğündeki depremin artçı ve öncüleri. Depremin odak derinliklerine baktığımızda 2- 13 kilometre arasında değişiyor. Yüzeye yakın, sığ deprem olduğu için geniş alanda hissediliyor. Ayrıca Batı Anadolu kırıklı olduğundan enerji iletimi daha kolay oluyor. Depremi farklı istasyonlar farklı ölçmüş. Kimi '5' demiş kimi '4.6'. Bu durum istasyonun deprem merkezine uzaklığından kaynaklanıyor. 5 büyüklüğündeki bir deprem, yıkıma ve can kaybına neden olmaz ancak 6.5 -7 büyüklüğündeki depremler bunlara neden olabilir. Bölgenin geçmişinde bu büyüklükte depremler görüldü."
KAYMAKAM'DAN AÇIKLAMA
Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, depremle ilgili açıklama yaptı, şunları söyledi:
"Özellikle ilçe merkezinde çok şiddetli bir şekilde bunu hissettik. Fakat çük şükür şu ana kadar can kaybı ve yaralı olmadı, en güzel tarafı. Şuana kadar gerek yapmış olduğumuz tespitler gerekse bize ulaşan müracaatlarda ciddi bir hasar olmadığı yönünde elimize bilgiler mevcut. Fakat hemen akabinde yine şiddetli diyebileceğimiz aynı derecede artçı depremler yaşıyoruz. Büyük geçmiş olsun diyorum."
FOTOĞRAFLI