IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2015 14:37
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ (TBMM) PLAN BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANI VE AK PARTİ MANİSA MİLLETVEKİLİ RECAİ BERBER, ZEYTİNE PRİM KONUSUNDA KARARLI OLDUKLARINI YİNELEYEREK, ZEYTİNYAĞINA VERİLEN DESTEĞİN EN AZ YÜZDE 25’İNİN SOFRALIK ZEYTİNE PRİM OLARAK VERİLECEĞİNİ SÖYLEDİ.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, zeytine prim konusunda kararlı olduklarını yineleyerek, zeytinyağına verilen desteğin en az yüzde 25’inin sofralık zeytine prim olarak verileceğini söyledi.
Türkiye’nin en eski festivalleri arasında yer alan ve bu yıl 556’sı düzenlenen Akhisar Çağlak Festivali kapsamında Akhisar Ticaret Borsası yönetimi ve meclis üyeleri, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ile bir araya geldi. Çevre sorunlarının görüşüldüğü toplantıda Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, AK Parti Manisa İl Başkanı Zülfikar Gürcan da hazır bulundu. Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, zeytinde primin bu yıl içinde plan bütçe komisyonuna gelmesini ve 2016’da uygulanmasını istediklerini söyledi. Sofralık zeytin üreticisinin en büyük beklentisinin prim desteği olduğunu ifade eden Alhat, "Zeytinci prim alırsa devlet de kazanacak. Ayrıca kayıtdışı da engellenmiş olacak, doğru bir veri tabanımız olacak. Tüm bunlar yeni yatırımcıların sektöre girmesini sağlayacak. Sonuçta üretici de kazanacak devlet de kazanacak, kaybeden olmayacak" diye konuştu.
“EGE’Yİ BİLEN BAKAN OLSUN”
Tarım Bakanı’nın Egeli olmasını arzu ettiklerini belirten Alhat, "Türkiye tarımını Ege Bölgesi sırtlıyor. Ege’nin sorununu, üreticinin derdini bilen birinin Tarım Bakanı olmasını istiyoruz. Recai Berber en büyük şansımız." dedi.
Alhat ayrıca zeytincilik için reklam tanıtım bütçesi sağlanmasını da istediklerine dikkat çekti. Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahattin Alkın da arıtma tesisleri konusunda Bakanlığın yol gösterici olmasını istediklerini söyledi. Alkın, "Bize atıkları bertaraf edin deniyor ama bunun nasıl yapılacağı söylenmiyor. Ortaklaşa bir çözüm yolumuz olsun. Büyük bir arıtma tesisi yapılabilir ve firmalardan atıkları için bedel alınabilir ya da kümelenme ile bir arıtma tesisi yapılabilir. Böyle bir durumda da kalkınma ajansı ya da KOSGEB desteği istiyoruz." şeklinde konuştu.
Prim desteği, arıtma tesisinin markalaşmanın da önünü açacağını söyleyen Bahattin Alkın, "Böylece dünya pazarına açılabiliriz" dedi.
ÇİFTE DESTEK
Sofralık zeytine prim desteği için söz verdiğini hatırlatan Recai Berber ise zeytine prim konusunda kararlı olduklarını yineleyerek, zeytinyağına verilen desteğin en az yüzde 25’inin sofralık zeytine prim olarak verileceğini söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile de görüştüğünü ve konuyla ilgili kendisinin de destek verdiğini açıklayan Berber, “Önümüzdeki dönemde bunu mutlaka vereceğiz. Böylece sofralık zeytin ticareti kayıt altına alınmış olacak. Bu aynı zamanda işletmelerimizi de sağlıklı hale getirecek” dedi.
“YUNAN FİRMALARINI SATIN ALIN”
İhracatta zeytinyağına tonda 135 lira, üretimde ise litresine 70 kuruş prim verildiğini belirten Berber, şöyle konuştu:“Bu desteklerle zeytinyağı ihracatımız belli bir noktaya geldi. Aynı şeyi zeytinde yapacağız. Bugün Marmarabirlik dahil Avrupa’ya sattığımız zeytini orada yaşayan Türklere yediriyoruz. Orada yaşayan Türklerin damak zevkine hitap ettiği için. Bizim Avrupalılara da Türk zeytinini yedirmemiz lazım. Yanı başımızdaki Yunanistan zeytinde rakiplerimizden biri. Ekonomik krizle boğuşuyor. Yunanistan’daki büyük zeytin işletmelerini satın almak suretiyle onların Avrupa’ya mal satma, pazar kapma noktasında mesafe almış oluruz.”