Aile hekimlerinin askerlik muayenesine tepki

Güncelleme Tarihi:

Aile hekimlerinin askerlik muayenesine tepki
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2016 14:18

Aile hekimlerinin askerlik muayenesine tepki

Haberin Devamı

MİLLİ Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde askerlik muayenelerinin aile hekimleri tarafından yapılması uygulamasına Türk Sağlık-Sen Manisa Şube Başkanı Rıtvan Mutlu tepki göstererek, uygulamanın aile hekimlerinin iş yükünü daha da artıracağını ileri sürdü.

Milli Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde 1 Haziran tarihinden itibaren askerlik muayenesi aile hekimlerinde yapılması uygulaması pilot il olan Manisa'da başladı. Uygulamanın yanlış olduğunu savunan Kamu-Sen'e bağlı Türk Sağlık-Sen Manisa Şube Başkanı Rıtvan Mutlu, uygulama ile aile hekimlerinin iş yükünün artacağını öne sürdü. Şube Başkanı Mutlu, "Daha önce Ocak 2015'de aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına cumartesi nöbetleri yürürlüğe girmişti. Bu uygulama ile aile hekimlerine cumartesi günleri angarya iş yükü yüklendi. Bu konuda da her alanda tepkimizi gösterdik" diye konuştu. Mutlu, askerlik muayenelerinin aile hekimleri tarafından yapılmasının sağlık sektöründeki hizmeti olumsuz yönde etkileyeceğini söyleyerek, Türkiye'de bir aile hekiminin haftada 200 ile 300 arasında değişen hastayı muayene ettiğini açıkladı.

Manisa'da bir aile hekimine yaklaşık 4 bin hastanın düştüğünü söyleyen Şube Başkanı Mutlu, "Şuanda il genelinde 422 aile hekimi bulunuyor. 1 milyon 500 bine yaklaşmış Manisa nüfusunda şuanda 1 aile hekimine yaklaşık 4 bin hasta düşüyor. Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ise bu rakamı yıl sonuna kadar 3 bin 500'e düşüreceklerini dile getiriyor. AB standartlarına göre bir aile hekimine 1500 hasta düşmesi gerekirken, Türkiye ve Manisa'da bu rakamlar çok yüksek. Durum böyleyken şimdi de askerlik muayeneleri işini aile hekimlerine yüklediler. Böylesine yoğun iş yükü yüklenen hekimlerimiz çalışma barışı, moral ve motivasyondan yoksun kalmaktadır. Bu yapılan haksız uygulamanın iptal edilmesi gerekmektedir. Askerlik muayenelerinin aile hekimlerinde kapsamlı bir şekilde yapılmasını kimse beklemesin. Bu muayenelerin hastanelerde yapılması gerekir" diye konuştu.

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!