6.5 milyon liralık merkezde prototipler üretilecek

Güncelleme Tarihi:

6.5 milyon liralık merkezde prototipler üretilecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2017 18:08

6.5 milyon liralık merkezde prototipler üretilecek

Haberin Devamı

MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Teknokent Merkezi Müdürlüğü, Zafer Kalkınma Ajansı'ndan aldığı 6 milyon 500 bin liralık destek ile Akıllı Ürün ve Üretim Sistemleri Araştırma ve Eğitim Merkezi (MANİSA-AKÜM) kurmak için harekete geçti. MANİSA-AKÜM ile üniversite-sanayi işbirliği içerisinde sanayide endüstri 4.0 dönüşümünün (4. Sanayi Devrimi) hızlandırılması sağlanıp, sanayiciler için çeşitli prototipler üretilmesinin hedeflendiği bildirildi.

MCBÜ  Teknokent Müdürlüğü, Manisa'da sanayicinin  'Endüstri 4.0' geçişini hızlandırmak ve rekabet gücünü artırmak amacıyla yeni bir çalışmaya imza attı. Zafer Kalkınma Ajansı'ndan alınan 6 milyon 500 bin lira destekle kurulacak olan MANİSA-AKÜM'ün başlangıç ve mutabakat toplantısı üniversitenin Senato Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusuf Balcı, MCBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Mıynat, Manisa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Manisa Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ali Çipiloğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Doç. Dr. Erbil Kalmış, ticaret ve sanayi odalarının yönetim kurulu başkanları, genel sekreterleri ve firma temsilcileri katıldı. Toplantısını açılış konuşmasını yapan Manisa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Teknokent'in 6 aylık çalışmaları hakkında kısa bilgi verip,  şu an merkezlerinde 65 firmanın bulunduğunu ve bu firmalardan 56'sının proje yürüttüğünü kaydetti. Prof. Dr. Aktaş, Teknokent'te üretilen Ar-Ge proje sayısının 156 olduğunu ve projelerin yaklaşık bütçesinin 54 milyon lira olduğunu söyledi.

PLANLANACAK, TASARLANACAK, PROTOTİPLER ÜRETİLECEK

Teknokent bünyesinde kurulacak olan MANİSA-AKÜM, hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Bahattin Akgül, merkezin yaklaşık 6 aylık zaman içerisinde faaliyete geçecek merkez sayesinde hem Türkiye'deki hem de Manisa'daki sanayicilerin Endüstri 4.0 dönüşümünün hızlandırılacağına dikkati çekti.

Yrd. Doç. Dr. Akgül, yaptığı konuşmada, "Merkezimiz 3 ana bileşenden oluşacak. Birincisi Tasarım, Analiz ve Tarama (TAT), ikincisi Prototipleme ve Sanal Gerçeklik (PSG), üçüncüsü ise Akıllı Sanayi Uygulamaları (ASU) bileşenidir. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknokent bünyesinde kurulması planlanan

MANİSA-AKÜM'de, sanayi ve üniversite işbirliğinin artırılması ve nitelikli hale getirilmesi ile ülkemizde pek çok sanayi kuruluşunda yer almayan ekipman ve yazılımların kullanımı sağlanarak hem sanayinin gelişimi hem de üniversite bünyesinde tasarım, üretim planlama gibi mühendislik hizmetlerinin ortak kullanımı sağlanarak Endüstri 4.0 çerçevesinde verilmesi mümkün kılınacak. Merkezimizde üniversite ve sanayi işbirliği ile önce planlanacak, sonra tasarlanacak ve arkasından sanayicimize uygun prototipler üretilecek. MANİSA-AKÜM'de, hızlı prototipleme, sanal gerçeklik ve akıllı ürün üretimi ile tamamen dijitalleşmeye yönelik yüksek katma değerli ürünlerin üretiminin sağlanması isteği projenin temel gerekçesini oluşturmaktadır" diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Bahattin Akgül ayrıca, merkez bünyesinde insansız mini bir fabrikanın kurulacağını ve bu fabrikanın sanayicilere örnek olarak sergileneceğini söyledi. Vali Mustafa Hakan Güvençer ise, kurulacak olan merkez sayesinde Manisa'da 4. Sanayi devriminin çekirdeğinin oluşturulacağını kaydetti. Konuşmaların ardından kurulacak olan merkezin mutabakat metni, Vali Mustafa Hakan Güvençer, Rektör Prof. Dr. Kemal Çelebi, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusuf Balcı ve Manisa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş tarafından imzalandı.

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!