IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2015 18:08
YEŞİLYURT İLÇESİNDE İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ
Yeşilyurt ilçesinde üreticilerin, teknolojiden faydalanmasını sağlamak ve ürünlerini olası zararlardan korumak içi kurulan ‘Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi’ projesi tanıtım toplantısı ve iyi tarım uygulamaları sertifika töreni düzenlendi.
Yeşilyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen programa Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şinasi Özdemir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Sayın Doğan Solmaz ile üreticiler katıldı. Programda ilk olarak söz alan Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, çalışmalar hakkında bilgiler vererek üreticiler için büyük önem arz eden erken uyarı sisteminin birçok sorunu çözeceğini ve bu tür yatırımların ilçenin her tarafında uygulanması için ellerinden gelen çalışmaları yürüteceklerini söyledi. Daha oran söz alan Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi’de kaliteli ve verimli bir tarımsal üretim açısından İyi Tarım Uygulamaları’nın(İTU) oldukça önemli olduğunu vurgulayarak İyi Tarım Uygulamaları ile birlikte üreticilerin kazancının ve rekabet gücünün artacağını dile getirdi. 2014 yılında bin 564 üreticiye İyi Tarım Uygulamaları kapsamında 4,8 milyon TL destekleme ödemesi yaptıklarını belirten Selvi, 2015 yılında ise 3 bin 679 üreticiye toplam 10,4 milyon TL destekleme ödemesi yapılacağını söyledi. İyi Tarım uygulamaları kapsamında 2015 yılında 2 bin 900 üreticiye eğitim verdiklerini aktaran Selvi, “Bugün aynı zamanda ilçemizde kurulan Tahmin Erken Uyarı Sistemi sayesinde, Zararlı popülasyon yoğunluğunun değişmesinde etkili olan iklim faktörlerini değerlendirip ilaçlamanın gerekli olup olmadığı, gerekiyorsa en uygun ilaçlama zamanına karar vererek üreticilerin önceden uyarılması, maliyet, enerji ve zaman kaybının önlenmesi, faaliyet alanında 5 günlük hava tahmini yaparak oluşabilecek Don olaylarına karşı çiftçilerimizi bu konuda uyarmak amaçlanmaktadır. Zaten İlimizde 2001 yılından bu yana elektronik Tahmin ve Erken Uyarı sistemi Elma ve bağ alanlarında uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.
Arapgir, Doğanşehir ve Yeşilyurt ilçelerinde toplam 7 adet Tahmin ve Erken Uyarı sisteminin mevcut olduğunu dile getiren Selvi, bu istasyonlar ile Doğanşehir ve Yeşilyurt’ta toplam 21 bin 650 dekarlık alanda elma hastalık ve zararlılarını kontrol ettiklerini ifade etti. Arapgir ve Yeşilyurt’ta toplamda 9 bin 100 dekar alanda Bağ Hastalık ve zararlılarını kontrol etmek üzere erken uyarı hizmeti verildiğini kaydeden Selvi, tarımsal risklerin takip edilerek SMS sistemi ile üreticilere ilaçlama zamanıyla ilgili uyarılar yapıldığını söyledi. Programda son olarak söz alan Vali Süleyman Kamçı ise dünya nüfusunun artışıyla birlikte, gıda ihtiyacının da giderek arttığını belirterek tarımsal üretimlerin de bu nedenle kaliteden çok miktarsal artışa yönelmesine sebep olduğunu ifade etti. Maltaya’da Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından 2012 yılında Kayısı Uygunluk Belgelendirme Şirketinin kurulduğunu belirten Kamçı, 2013 yılı içerisinde şirket tarafından Malatya’da toplamda 206 üreticiye İyi Tarım Uygulamaları kapsamında 393 bin 150 TL hibe desteği sağlandığını kaydetti. 2014 ve 2015 yıllarında uygulanan iyi tarım hibe destekleri ile ilgili detaylı bilgiler sunan Vali Kamçı, Yeşilyurt İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından oluşan bazı hastalıkları bildirmesi amacıyla Erken Uyarı Sistemi’nin devreye alındığını söyledi. Projenin Gündüzbey ve Çayırköy Mahallelerinde uygulanmaya başlandığını ifade eden Kamçı, “Umuyorum ki bu kıymetli çalışmalar ülke tarımına can suyu olacak, Malatyalı hemşerilerimiz çok daha iyi şartlar altında üretim yaparak ekonomimize hatırı sayılır katkılarda bulunacaklardır” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Vali Kamçı tarafından Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Solmaz’a sertifika almaya hak kazanan çiftçiler adına sertifika verildi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şinasi Özdemir’de Vali Kamçı’ya plaket takdim ederken toplantı Ziraat Yüksek Mühendisi Özgül İyigün Şahin’in “Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi Projesi” ile ilgili sunumu ile son buldu.
Toplantı sonrası ise Gündüzbey Mahallesinde Resul Özduman isimli üreticinin arazisinde kurulan “Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu”nun açılışı yapıldı.