Tarihi Kentler Birliği Heyeti, Başkan Çakır’ı Ziyaret Etti

Güncelleme Tarihi:

Tarihi Kentler Birliği Heyeti, Başkan Çakır’ı Ziyaret Etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2015 16:42

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ HEYETİ, BAŞKAN ÇAKIR’I ZİYARET ETTİ

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Tarihi Kentler Birliği Malatya Buluşması’ programı için Malatya’ya gelen Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve üyeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı ziyaret ettiler.
Ramada Altın Kayısı Otel’de Tarihi Kentler Birliği’nin Meclis Toplantısı ile ‘TKB’nin 15. Yılında Geçmişe ve Geleceğe Bakmak’ konulu bir panel düzenlendi.
Meclis Toplantısı ve Panel’in ardından Tarihi Kentler Birliği heyeti Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı makamında ziyaret etti.
Ziyarete; Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı ve Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Samsun Havza Belediye Başkanı Av. Murat İkiz katıldılar.
Ziyaret sırasında bir konuşma yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Tarihi Kentler Birliği ile Çekül Vakfı tarafından gerçekleştirilen ‘Tarihi Kentler Birliği Malatya Buluşması’na yaptıkları ev sahipliğinden dolayı mutluluk duyduklarını söyledi. Malatya’nın binlerce yıllık bir tarihe sahip olduğunu ve birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını kaydeden Başkan Çakır, “Bu medeniyetlerin bize bırakmış olduğu tarihi eserlerimiz var. Bunları sağlıklı bir şekilde korumak için güzel bir toplantı olduğu kanaatindeyim. Çünkü hem Çekül Vakfı olsun, hem de Tarihi Kentler Birliği olsun bu konuda başvurabileceğimiz, rehberlik edecek en önemli birlikler. Bizler yerel yönetimler olarak hem Çekül vakfında hem de Tarihi Kentler Birliği’nde son derece istifade ettiğimizi düşünüyorum” dedi.
Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise yaptığı konuşmada, Malatya’da olmaktan son derece mutlu olduğunu belirterek, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti.
Türkiye ile birlikte şehirlerin de değiştiğini ve dönüştüğünü belirten Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “Malatya bu değişim ve dönüşümü en hızlı gördüğümüz şehirlerden biri. Malatya’yı gezdiğimizde Malatya’nın temizliği, düzeni tertibi ve geçtiğimiz 10 yıl içerisinde kat ettiği mesafeyi gururla gördüm. Allah bu süreç içerisinde hizmet etmiş olan herkesten razı olsun. Tabi insanlar içindeyken bu değişimi ve dönüşümü çok iyi görmeyebilirler. Belki Malatya’nın içindeki insanlar bu değişimi dönüşümü görmeyebilirler. Ama Şöyle bir 10 sene dışarıda kalıp Malatya’ya gelen Malatya’nın tanımayacak hale geldiğini ve tanınmayacak kadar gelişmiş bir şehir olduğunu görecek. Özellikle ulaşım alt yapısında büyük mücadelelerin olduğunu görüyorum. Ulaşımın toplulaştırılması, ulaşımı toplu taşımaya geçirmek için büyük gayretler var. Büyük yeşil alanlar ve yeşil rekreasyon alanları yapma çabası ve gayreti var.
Türk insanın beklentileri ve Türk insanının şehircilikten umduğu projeksiyonlar değişti. Ölçeklerimiz büyüdü. Eskiden çok küçük bir projeyi, küçük bir restorasyonu, küçük bir mevziiyi düzenlemeyi çok önemli bir proje ve program görüyorduk. Şimdi çok daha büyüklerini, milyon dolarlık işleri dahi küçük görür hale gedik. Bu hızlı ve dönüşümlü olan bu süreç Türk insanımızın ufkundaki gelişmenin sonucudur diye düşünüyorum. Bize düşen görev bunun gerisinde kalmamaktadır. Bu ülkenin yöneticileri olarak halkımızın bu verasetine layık olmaktır. O gayret ve çabalarının önünde dolu dizgin koşmamızdır. Dünya küçüldü, dünyanın çok değişik bölgelerindeki değişim ve dönüşümü de yakından görüyoruz. Onları ülkemize taşıyoruz. Ahmet beyde Malatya büyükşehir belediye başkanı arkadaşımızda bu değişim ve dönüşümün Türkiye’de ki pilotlarından bir tanesi. Malatya’ya çok şey kazandırdı. Allah muvaffak etsin” dedi.
Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise yaptığı konuşmada. Elazığ’dan gelip Malatya’da böyle bir toplantıya katılmanın gurur verici olduğunu belirterek, Malatya ile Elazığ’ın daima birbirine destek olmuş, birbirine sahip çıkmış, birbirinin kardeşliğini pekiştirmiş iki kardeş şehir olduğunu söyledi. Yanılmaz şunları söyledi:
"Malatya’nın güçlenmesi, büyümesi, gelişmesi Elazığ’ın işini kolaylaştırır. Elazığ’ın güçlenmesi, büyümesi, gelişmesi de Malatya’nın işini kolaylaştırır. Dolayısıyla bizim Malatyayla diyalogumuz, kardeşliğimiz, birliğimiz hep devam edecek. Ben özellikle böyle bir toplantıyı Malatya’da yaptıkları için, Tarihi Kentler birliği ile Çekül Vakfına çok teşekkür ediyorum. Bizdeki Harput 4 bin yıllık tarihi birikimin olduğu kabin bir şehir. Bir çok tarihi eserimiz var. Süt kalemizle birlikte palu kalemizi belki dünya tarihi mirasına girecek olan yerler. Ayrıca Harputta’ki tarihi eserler, Elazığ’ın diğer mahallerindeki ve köylerindeki tarihi eserler Elazığ’ı bir tarih şehri yapmaktadır. Harput ise tam bir açık hava müzesidir. Ancak buralara tarihi kentler birlimizin çok değerli uzmanları ile birlikte onlarında fikir ve görüşlerine alarak eski halini kaybettirmeden restore ederek geleceğe taşımamız lazım. Şehirler büyücek bu doğal, şehirler gelişecek bu da çok doğal. Ama büyüyen gelişen şehirler tarihi misyonundan kopmamalı, sanatından kopmamalı, tarihi kimliğinden kopmamalı. Kopmadan gelişmek, tarihi kimliğimiz ile gelişmek, şehri şehir yapan unsurlardır. Dolayısıyla 2 gündür Malatyadayız. Malatya’nın ev sahipliğinden dolayı belediye başkanımıza teşekkür ediyorum.”
Malatya’nın çok güzel bir şehir olduğunu söyleyen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, “Malatya, hem coğrafyası hem tarihi itibari ile çok önemli bir şehir. Gerçekten doğa şahane burada. Özellikle kanyonlar, dağlar. Çanakkale yakın tarihte değil de geçmiş tarihte de arkeoloji çok önemli medeniyetleri içinde barındırıyor. Aslında bakarsanız Çanakkale’nin 3 tane kahramanı var. Bir tanesi Hektor, 2.si Fatih Sultan Mehmet. Çanakkale’nin kuruluşunu sağlamış. 3. sü de Mustafa Kemal Atatürk. Dolayısıyla o çağdan bu çağa kadar Anadolunun savunmasında mücadele etmiş bir kent. Geçmişte de Çanakkalenin savunması da tüm Anadoludan, balkanlardan hatta Orta Doğu’dan, Osmanlıdan bir çok insan gelmiş orda şehit omuşlar.
Anadolu çok önemli bir coğrafya. O bakımdan yeteri kadar biz bunu gündeme getiremiyoruz dünyada. İnşallah bu işte 15 yıldır bunun mücadelesini veren tarihi kentler birliği ve bunun üstündeki başkanlarımız kentlerinin eski tarihini de ortaya çıkararak daha çok ilgi alanı haline getirmeye çalışıyoruz hep beraber” dedi.
Misafirperverliğinden dolayı Başkan Çakır’a teşekkür eden Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu da yaptığı konuşmada, her ilin kendine has özelliklerinin olduğunu söyledi. Kütahya’ya kuruluşun ve kurtuluşun diyarı dediklerini belirten Saraçoğlu özetle şunları söyledi:
Kuruluş, Osmanlı İmparatorluğu’nun temellerinin atıldığı şehir. Osmangazi’nin nenesi, Ertuğrul Gazi’nin annesinin mezarı bizim topraklarımızda. Cumhuriyetimizin kuruluşunun da yapıldığı Dumlupınar meydan muharebesi de Kütahya sınırları ile Afyon Karahisar sınırlarında. Çininin başkenti. Termal bölge olarak zengin varlığa sahibiz. Tarih dediğimiz zaman, kalesi, Osmanlı eviyle, 400 dolayında tarihi konağımız var. Anıtlar kurulunda temsilciler olsa da buradaki Belediye Başkanlarının kendi şehrinin, ülkesinin tarihine sahip çıkma adına neler yaptığını görmelerini arzu ederdim. Biz bütün illerimizi bir bütün olarak ele alıp çalışma ortaya koyduğumuz zaman Türkiye Dünya’da medeniyetin beşiği olduğu ortaya çıkacak diye düşünüyorum.
Son olarak konuşan Prof.Dr. Metin Sözen ise, artık Belediye Başkanları’nın mutlaka Belediyelere yakışır binalarda oturduklarını belirterek, Malatya Büyükşehir Belediye binası projesini çizen mimarın kendisi öğrencisi olduğunu söyledi. Bazı Belediye Başkanlarının tarihi binaları alıp kabul binası olarak kullandıklarını belirten Sözen, özetle şunları söyledi:
"Bu büyük bir değişim. Bu değişimi dünyanın duyması, algılaması lazım. Kültürel değişim yüzlerce yıl içerisinde olur. Ekonomik değişim ise daha kısa sürede olur. Malatya dediğiniz zaman konuştuğumuz zaman arkasında büyük bir tarihle konuşuyoruz. Bu büyük bir güç.
Şu anda belediye kadrolarında nitelikli elemanlar aranıyor. Bu görünmeyen bir iç dinamik değişim. Biz burada tek başına Tarihi Kentler Birliği Toplantısı yapmıyoruz. Diğer ilgili bakanlık ve kurumlar gelip not alıyorlar ve değerlendiriyorlar.
2 gündür Malatya’da geziyoruz. Gittiğim her yerde çocukluğumu anımsadım. Yeşili gördüm, doğanın, suyun fışkırarak çıktığı yeri gördüm. Hayat kaynağı benim diyen suyu gördüm. Yeşilin tonlarını gördüm. Daha önce yıkık olan evin düzenlenmiş halini gördüm. İstanbul’da bunlar var mı? Onun için Türkiye’ye nüfus diye bakmayın, Kentte neyin kaldığına bakalım.
Ziyaret sırasında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, misafirlere kuru kayısı ile kayısı kristali hediye ederken, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu da Başkan Çakır’a UNESCO ödüllü çini hediye etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!