Sahte Ve Taklit Gübre Uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Sahte Ve Taklit Gübre Uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2015 13:25

Malatya Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, üreticileri sahte ve taklit gübre konusunda uyardı.
Selvi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada mevsim gereğince tarımsal faaliyetlerin yoğunlaşması nedeni ile gübre sektörünün de hareketlendiğini belirterek, “Bu hareketliliği fırsat bilen kötü niyetli kişilerin piyasaya sahte ve taklit ürünler arz edebilecekleri öngörülmektedir. Bu kişilerin daha çok üretici firmalarca yetkilendirilmemiş dağıtıcılar vasıtasıyla piyasaya ürün arz ettikleri geçmiş yıllardaki uygulamalarda görülmüştür” dedi.
Piyasaya güvenli ürün arzının sağlanarak çiftçilerin ve firmaların olası mağduriyetlerinin önlenebilmesi için sahte ve taklit ürünlerin piyasaya arzının engellenmesi gerektiğini belirten Selvi, bir takım uyarılarda bulundu. Firmalar ile satış sözleşmesi bulunmadan ürün pazarlayan dağıtıcıların tespit edilmesi halinde satış yerleri ve depolarında bulunan ürünlerden numune alınacağını belirten Selvi, “İspat edemeyen ve belge sunamayan satış yerlerindeki ürünleri derhal yedd-i emine alınarak üretici/ithalatçı firması ile irtibata geçilerek mevzuata ve 4703 sayılı kanuna göre işlem yapılacaktır” ifadelerini kullandı.
Selvi açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yapılan denetimler sonucunda taklit ve sahte gübre pazarlayan dağıtıcıların genellikle üretici firması ile dağıtıcılık sözleşmesi olmadan ürün pazarladıkları gözlemlenmektedir. Bu nedenle çiftçilerimiz gübre alırken alacakları ürünün; Bakanlığımızca onaylı (tescil belgesi, lisans belgesi, etiket örneği ve üretici firma ile olan satış sözleşmesi mevcut olan) ürünler olmasına dikkat etmesi gerekmektedir.
Bu belgelere sahip olmayan dağıtıcılardan, kamyon vb. araçlarla seyyar ürün satışı yapan kişilerden ürün alınmamalıdır. Bu durumdaki satıcıların derhal İl/İlçe Müdürlüğümüze bildirilmesi gerekmektedir. Ayrıca çiftçilerimiz toprak analizi yaptırmadan gübre kullanmamalıdır. Bilinçsizce gübre kullanımı ekonomik olmayıp, çevresel ve tarımsal açıdan birçok sorunları beraberinde getirecektir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!