IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2015 16:10
MÜSTAKİL SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ(MÜSİAD) ŞUBE BAŞKANI MEHMET BALİN, TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMUNU(TKDK) ZİYARET ETTİ.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şube Başkanı Mehmet Balin, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nu (TKDK) ziyaret etti.
Ziyarette ilk olarak konuşan MÜSİAD Şube Başkanı Mehmet Balin, 2014 yılında Malatya’ya çok ciddi projeler kazandırıldığını belirterek bunun için TKDK’ya teşekkür ettiklerini söyledi. Balin, “Bundan sonra da İPARD-2 programında MÜSİAD olarak Malatya’nın sanayisine, ekonomisine, endüstrisine hangi alanlarda katkı sağlayacağımızı da beraberce istişare etmek için buradayız. Bildiğiniz üzere 2014 yılında yaklaşık 200 proje gerçekleştirdiğiniz bu projelerin hepsi bitmiş değil, devam eden projeler var. 2015 yılında da umuyorum böyle yoğun bir şekilde projeler alırsınız, Malatya ekonomisine fayda sağlayacak projeler olur” diye konuştu.
TKDK’nın 2013 yılı sonlarında ve 2014 yılı içerisinde tavukçuluk sektöründe önemli destekler sunduğunu belirten Balin, bu desteklerden dolayı yaklaşık 100 adet tavuk çiftliğinin Malatya’da kurulduğunu söyledi. Bu desteklerle Malatya’da tavukçuluk sektörünün ciddi manada hareketlendiğini ifade eden Balin, “Biliyorsunuz Malatya tarımla uğraşan bir şehir. Aslında hem sanayisi olan hem tarımla uğraşan bir şehir. Kayısı meyvesi, diğer meyvelere de ve sebzelere de ilişkin İPARD-2 Programında MÜSİAD olarak çünkü bizim 2023 yılı hedeflerimiz var. MÜSİAD olarak 3 milyar dolar hedef koymuşuz. 2023 Malatya ihracat hedefi koymuşuz. Tavukçuluğa vermiş olduğunuz o kısa desteklerden dolayı Malatya’nın ihracat kalemleri içerisinde tavukçuluk 100 milyon doları aşmış bulunmakta. Projelere eğer destek verir ve bunları da İPARD-2 programına dahil ederseniz Malatya ekonomisi için çok önemli bir kazanım elde etmiş oluruz. O zaman kayısıyı endüstriyel sanayisinde kullanarak katma değeri daha yüksek ürünlere dönüştürme fırsatı bulacağız” şeklinde konuştu.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunu İl Koordinatörü Mehmet Hanifi Dere ise, “Biz Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak 2011 yılından bu yana çağrılara çıkıyoruz, proje kabul ediyoruz, dolayısıyla esas itibariyle baktığınız da 2012 ve 2015 yıllarını göz önüne almak gerekmekte. Bugüne kadar bizim 250’ye yakın projemiz var sözleşme imzaladığımız. Tabi bunların bir kısmı tamamlandı, tamamlanan projelere 34 milyon civarında bir ödeme yaptık. Hibe desteği sağladık” dedi.
Kurum olarak en önemli paydaşlarının sivil toplum kuruluşları olduğunu belirten Dere, “Sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları var onların desteği olmasa biz bugünlere gelemezdik” diye konuştu.
İPARD-1 programının bu yıl içerisinde tamamlanacağını kaydeden Dere, İPARD-2 programının da sonbaharda il çağrısına çıkacağını söyledi. Dere, özellikle İPARD-2 ye yönelik çalışmaları istihdam odaklı yaptıklarını dile getirerek, “İstihdama katkıda bulunacak istihdamı arttıracak projelerin gelmesi ve ligimizdeki istihdama katkı vermek istiyoruz” dedi.
Gerçekleştirilen ziyarete MÜSİAD yönetiminin yanı sıra Genç MÜSİAD Başkanı Barış Yılmaz da katıldı.