IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2015 15:25
MALATYA TSO KASIM AYI MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
Ticaret ve Sanayi Odası, Kasım ayı meclis toplantısını yaptı.
TSO toplantı salonunda Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda gündeme ilişkin maddeler görüşülerek oylandı. Meclis toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulunan TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, 1 Kasım’da yapılan genel seçimin ardından iş dünyasında bir rahatlama yaşandığını ifade etti. Hükumetin tekrar hayırlı icraatlar yapmasını beklediklerini dile getiren Erkoç, "1 Kasım seçimleri ve 64. hükümet ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun. 7 Haziran’da yapılan seçimden sonra hükümetin kurulmaması bir belirsizliği ortaya çıkarmıştı. Akabinde 1 Kasım’da yapılan
seçim neticesinde iş dünyasında da bir rahatlama söz konusu oldu. Belirsizlik ortadan kalktı. Bu hükümetin tekrar hayırlı icraatlar yapmasını, iş dünyasının beklediği reformları bir an önce hayata geçirmesini yürekten temenni ediyoruz" dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’na TOBB tarafından iş dünyasında hayati önem arz eden konularla ilgili bir rapor sunulduğunu kaydeden Erkoç, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 13 Kasım itibariyle sayın Başbakanımızın nezaretinde 7 saatlik bir görüşme sonucunda iş dünyasıyla ilgili hayati önem arz eden konularla ilgili bir rapor sundu. Bu raporun hükümetin ilk 100 gün içerisinde yapılması gerekenler, reformlar olarak da ortaya koydu. Yeniden hızlı büyüme ve ekonomide istikrar için yapısal reform gündemi ve ilk 100 gün beklentileri diye bir rapor sunuldu. Herkesi ilgilendiren ve yapılması gereken reformlarla ilgili bizim üst çatı kuruluşumuzun yapmış olduğu yerinde bir çalışmaydı. Burada; ekonomide güven ortamına adımların ve beklentilerin atılması, adımlar ve ekonomi yönetimi, mesleki eğitim, çalışma hayatı, vergi, hukuk, rekabet, kobilerin finansmana erişimi, teşvik sistemi ve üretimi destekleme, inovasyon, ulaştırma ve lojistik, tarım ve hayvancılık konuları yer alıyor. Bu konularla ilgili hükümetimizin ilk 100 gününde yapılması gereken reformları bir rapor halinde Sayın Başbakanımıza sunuldu. İnşallah en kısa zamanda hükümetimizde bu raporu dikkate alarak, iş dünyasının beklentisine cevap verir."
Erkoç, AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci’nin Gümrük ve Ticaret Bakanı olmasının Malatya’yı da güçlendirdiğini ifade ederek, "Uzun yıllardır Malatya, Bakana hasretti. Yeni seçilen Sayın Bülent Tüfenkci’nin Bakanlığı’nın şahsına, ailesine, Malatya’mıza, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını yürekten temenni ediyorum. İşin bir başka boyutu da Sayın Bülent Tüfenkci’nin geldiği Bakanlık (Gümrük ve Ticaret Bakanı) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ve Ticaret ve Sanayi Odaları’nın, borsaların bağlı olduğu bir bakanlık. Bu, bir noktada Malatya’yı da güçlendirmiştir. İnşallah hep beraber hayırlı hizmetler üretirler. Bizlerde bu konuda üzerimize düşen desteği her zaman sayın bakanımıza vereceğimizi ve yanında olacağımızı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
Asgari ücretin 1 Ocak’tan itibaren bin 300 TL olmasını da değerlendiren Erkoç, "1 Ocak’tan itibaren asgari ücret hükümetin seçim beyannamesinde vardı, bin 300 TL olacak. Bu konuyla ilgili çeşitli basın toplantıları ve televizyon programları yaptık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde de bir araya geldik. Evet, bin 300 TL olsun. Asgari ücretin Türkiye şartlarındaki rakamsal boyutu düşüktür. Bin 300 TL olsun ama bin 300 TL olurken de, iş dünyasının sırtındaki yükü fazlalaştırmasın. İş dünyasının sırtına fazla yük gelmesin. İş dünyasına bin 500 TL yansısın, bin 300 artı 200’de vergisi ama geriye kalan verginin devlet tarafından karşılansın. Çünkü iş dünyasının üretim, pazarlama sıkıntısı var. Türkiye’nin de üretimden başka bir şansı yok. Eğer Türkiye hedeflerine ulaşacaksa, bu hedefler üretimden geçiyor. Üretimi gerçekleştirebilmeniz içinde dünyadaki rakiplerinizle aynı şartlar içerisinde üretir olmanız lazım. Çünkü aynı şartlarda üretemediğiniz zaman yarın pazar kayıpları da beraberinde gelecek. Dünya’ya baktığınız zaman bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde ücretler, gelişmemiş ülkelere göre yüksek. Biz bu ücreti, işçi kardeşlerimize çok görmüyoruz. Onlar hakikaten Türkiye şartlarında çok büyük bir para değil. Ama iş dünyasının da sıkıntılarının ciddi boyutta olduğunu da göz önünde bulundurmak lazım. İş dünyasının rekabet gücünü artırmak, üretimini artırmak adına devletimizin, hükümetimizin iş dünyasının beklentilerine cevap vermesi gerekiyor" dedi. Erkoç, bölgenin ateş çemberinde olduğuna dikkat çekerek, "Etrafımız ateş çemberi. Üzülerek ifade ediyorum, bir an önce bunun sonlanmasını yüce Mevla’dan niyaz ediyorum. Akan kan ve gözyaşları bizim gözyaşımız, bizim kanımız. Son dönemde de Bayırbucak’ta meydana gelen saldırılar, ciddi şekilde bizleri üzmüştür. O saldırıları da şiddetle kınıyorum. Burada oynanan oyunlara gelmemek lazım. Türkiye’yi bu işin içerisine çekmeye çalışıyorlar. Akan kan, Müslüman kanı. İnşallah en kısa zamanda bölgemiz huzura, sükûnete, istikrara kavuşur ve bu istikrarla birlikte de hedeflerine rahatlıkla ulaşabilir. Burada ciddi bir pazar var. Ama istikrar, huzur ve güvenin olmadığı yerde hiçbir şeyden bahsedemeyiz. Ekonomiden de bahsetmek mümkün değil. Suriye krizi başladıktan sonra 12 milyon insan göçebe haline düşmüş, yaklaşık 2,5 milyonunu Türkiye bağrına basmıştır. 500 bine yakın sivil insan katledildi. Devlet adıyla terör işleniyor. Ses çıkarılmıyor ama oradaki terörü de bitirmeye süper güçlerin niyeti yoktur. Bu üzücü bir olaydır. Nefretle, şiddetle kınıyorum" ifadelerini kullandı.
Toplantıda daha sonra Malatya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, 1 Ocak 2016 tarihinde itibaren zorunlu hale gelecek olan e-tebligat uygulaması hakkında bilgi verdi.