Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği üyeleri bilgilendirildi

Güncelleme Tarihi:

Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği üyeleri bilgilendirildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2016 13:41

Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği üyeleri bilgilendirildi

Haberin Devamı

Mikail PELİT/MALATYA, (DHA) - MALATYA'nın Yazıhan Belediyesi toplantı salonunda halk elinde hayvan ıslahı projesi, DAP projesi %80 koç desteği %50 inşaat desteği ve birçok konuda bilgilendirme toplantısı ve saha çalışması yapıldı, el broşür kitapçık defter kalem dağıtıldı.
Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk konuşmasında şunları söyledi:
"Zaman zaman birlik başkanımızla beraber, hocalarımızla beraber sizlerle zaman, zaman bir araya geliyoruz. Hayvancılığın sıkıntılarını birlik başkanı bizden daha iyi biliyor. Ancak bende bir çiftçi ailesinden gelmem hesabı ile aynı zaman da yine yaylalarımızı zaman zaman ziyaret ettiğimizde tabi bu sıkıntıları biliyoruz. Hayvancılığın bölgemizde gittikçe geriye gittiğini müşahede ediyoruz. Bu konu da bizleri üzüyor, gerek dünya üretiminde Türkiye bir yerde söz sahibi Malatya’nın da bu konuda söz sahibi olmasını arzu ediyoruz. Gerek devletimiz, gerekse hükümetimiz bakanlarımız bu konuda ciddi destekler veriyor. Bu destekleri yerinde rantabl olarak değerlendirdiğimizde hayvancılıkta para kazanmamamız için hiçbir neden yok. Küçükbaşlarda da ıslaha gidilmesi lazım başkanımızın bu konuda gayretli çalışmaları var bizde takip ediyoruz."
Hayvan Sağlığı İl Müdürü Zeki Sadak, uygun koçlar kullanmak suretiyle ıslah yaptıklarını belirterek, "Bir de bildiğiniz gibi ağıl yapımınıza özellikle DAP kaynaklı destekleme yapıyoruz. Ağıl yapımı için yüzde elli tabi damızlıkta kullanılan koç ve teke için yüzde seksen gibi bir hibe veriyoruz. O da 2017 de devam edecek" dedi.
Proje lideri Prof. Dr. Metin Bayraktar, geçen 5 yıldaki acemilikleri bundan sonra yapmayacaklarını söyledi. Prof. Dr. Bayraktar, "Gerçekten önemli bir bilgi birikimimiz oldu yani bilgi birikim derken, biz aslında bu beş yılda sizleri daha önce hiç yapmadığınız hayvanları kayıt altına alma işini öğretmeye çalıştık. Nispeten öğrettik yani eskiden ne doğum kaydınız vardı ne altmışıncı gün, ne doksanıncı gün tartımı vardı. Kulak küpesi kaydı bile yoktu. Bunlara yavaş, yavaş sahip olmaya çalıştık bundan sonra ıslah için ne gerekiyorsa onu yapacağız. İnşallah bu dönem gerçekten verim artışına yönelik sonuçlar almayı ümit ediyoruz" diye konuştu.
Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan, Gerek Halk Elinde Islah Projesiyle alakalı gerek genel bilgilendirme ile alakalı katkı sunan Tarım İl Müdürlüğünde ki arkadaşlarına teşekkür etti.
Toplantı salonunda ve saha çalışması sırasında hastalıklar yemleme uygulama ve benzeri konularda sorular soruldu bilgi alışverişinde bulunuldu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!