Kayısıda Mart Ayı Bakımı

Güncelleme Tarihi:

Kayısıda Mart Ayı Bakımı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2015 17:04

İçinde bulunduğumuz Mart ayında, kayısı ağaçları ile ilgili yapılacakların ihmal edilmemesi istendi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, hafta hafta yapılacaklar şöyle belirtildi:
"1.HAFTA
Şubat ayı içerisinde gübreleme yapılamamış ise toprak tahlil sonuçlarına göre Azotlu gübrelerin kullanılmasına devam edilir. Toprak tahlili yapılmamış ise kireçli topraklarda amonyum sülfat, kireci yüksek olmayan topraklarda ise amonyum nitrat gübresi tercih edilecektir. Uygulanacak miktar yaş başına 100 gr. olacak şekilde hesaplanır. Kullanılacak gübrenin 2/3 bu dönemde 1/3 kayısı ağaçlarında yapılan ilk sulama ile birlikte uygulanmalıdır.
Şubat ayı içerisinde hava koşulları nedeniyle fidan dikimi yapılamamış ise, fidan dikimi yapılabilir.
İlimizde yükselti ve iklim şartlarına bağlı olarak pembe tomurcuk döneminde kayısıda yaprak delen ve bakteriyel kanser ve zamklanma hastalığı için pembe tomurcuk döneminde ilaçlamaya devam edilir. Yaprak delen hastalığına karşı (Bu dönemde 100 Lt.suya 400 gr.olacak şekilde) yüzde 50 bakırlı preparatlar uygulanır. Ayrıca kayısı bahçelerinde tomurcuk tırtılı zararlısı varsa teknik talimatta belirtilen uygun zehirlerinde biri ile aynı dönemde ilaçlama yapılır.
2.HAFTA
Kayısıda monilya hastalığına karşı ruhsatlı ilaçlar kullanılarak yüzde 5-10 çiçek açtığında birinci, yüzde 90-100 çiçek açtığında ikinci ilaçlama yapılır.
3.HAFTA
İlimizin yüksek rakımlı yerlerinde kayısıda monilya hastalığına karşı ilaçlamaya devam edilir.
4.HAFTA
İlimizde 3. dönem çil hastalığına karşı ilaçlamalara başlanır. Çil hastalığına karşı teknik talimatta belirtilen fungusitlerden biri ile meyve kürkten çıkar çıkmaz ilaçlama yapılmalıdır. Kesinlikle geç kalınmamalıdır.”
Bu arada, üreticilerin ilaçlamaya başlamadan önce bağlı oldukları Tarım İlçe Müdürlüklerine uğrayarak üretici kayıt defteri almaları, ilaçlarını reçete yaptırmalarını ve kesinlikle ruhsatı olamayan ve bakanlıkça tavsiyesi olmayan ilaçları kullanmamaları büyük önem arz ettiği de kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!