’Karagöz’ün Başına Gelenler’ Kültür Bakanlığı’nın Desteğin Almaya Haz Kazandı

Güncelleme Tarihi:

’Karagöz’ün Başına Gelenler’ Kültür Bakanlığı’nın Desteğin Almaya Haz Kazandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2015 16:00

KÜLTÜR BAKANLIĞI'NDAN MALATYA'DAKİ TİYATROYA DESTEK

Tiyatrocu Mehmet Ali Karataş’nın, ’Karagöz’ün başına gelenler’ isimli tiyatro oyunu, TC. Kültür Bakanlığı’nın özel tiyatroların projelerine destek programından destek almaya hak kazandı.
Malatya’da 24 yıldır tiyatro ile uğraşan Mehmet Ali Karataş’ın doğa sevgisini ve su kullanımını anlatan ‘Karagözün Başına Gelenler’ adlı oyunu, bu yıl 7.’si düzenlenen Kültür Bakanlığı özel tiyatroların projelerine destek fonundan faydalanmaya hak kazandı. 23 profesyonel, 43 çocuk oyunu, 142 amatör ve 75 geleneksel kategoride olmak üzere toplam 383 özel tiyatronun başvuru yaptığı program kapsamında 92 profosyonel, 40 çocuk oyunu, 54 amatör ve 49 geleneksel olmak üzere 235 özel tiyatro projesine 4 milyon 590 bin TL destek ödeneği verilmesi kararı alındı.
Son derece tecrübeli bir komisyon tarafından eserlerin değerlendirildiğini belirten Karataş, Özel tiyatroların başvuruları, Bakanlığımız Müsteşarı Sayın Prof. Dr. A. Halûk Dursun’un başkanlığında, Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Salim TOKAÇ, Devlet Tiyatroları Genel Müdür V. A. Nejat Birecik, Yakın Doğu Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Bozkurt Kuruç, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Anasanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Suat Nazmi Özturna ve Sanatçı H. Ulvi Alacakaptan’dan oluşan Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiştir. Değerlendirme Komisyonu tarafından, Türk tiyatrosunu bütün yönleriyle desteklemek amacıyla son yıllarda olduğu gibi Türk oyun yazarlarının eserlerine öncelik verilmiş, profesyonel tiyatrolar kategorisinde yardım yapılması uygun görülen projelerden Türk oyun yazarlarına ait olanlarına bütçe imkânları çerçevesinde ek bir maddi katkı yapılması sağlanmıştır. Bu uygulamanın, son yıllarda Bakanlığımıza başvuru yapan özel tiyatroların daha çok Türk oyun yazarlarına ait eserleri tercih etmesine neden olduğu ve bunun sonucunda da Türk tiyatrosunun gelişmesine önemli bir katkı sağlandığı görülmektedir. 2002 yılında profesyonel kategoride başvuru yapan özel tiyatroların yaklaşık yüzde 55’i Türk oyun yazarlarına ait eserleri tercih etmişken, 2015 yılında bu oran yüzde 75’in üzerinde bir seviyeye yükselmiştir. Bu yıl, yeni girişimlerin desteklenerek bu alana da çoğulcu ve demokratik bir işleyiş kazandırmak amacıyla 18 profesyonel, 4 çocuk oyunu, 7 amatör ve 1 geleneksel kategoride olmak üzere toplam 30 özel tiyatro Bakanlığımız yardımlarından ilk kez yararlanmaya hak kazanmıştır. Bununla birlikte, daha önce amatör kategoride başvuru yapmakta iken profesyonel kategoride proje sunan 4 özel tiyatro, tiyatroların profesyonelleşerek kurumsal bir kimlik kazanmasını sağlamak adına desteklenmiştir” dedi.
Karataş, destek veren Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir’e teşekkür etti. Tiyatro oyunu ile su israfı konusundaki mesajların daha dikkat çektiğini de vurgulayan Karataş, “Suyun kullanılması noktasında yaptığımız bu çalışmanın öğrenciler üzerinde büyük etkisi olduğunu gördük. Bu yıl tespit edeceğimiz okullara bu gösteriyi götüreceğiz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!