IHA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2015 13:22
İNÖNÜ KAPALI ÇARŞI ESNAFI EYLEM YAPTI
Malatya İnönü Kapalı Çarşı Yapı Kooperatif üyeleri 2002 yılından beri belediyenin kendilerini mağdur ettiğini ileri sürdüler.
33 esnaf adına açıklama yapan Kapalı Çarşı Kooperatif Başkan Yardımcısı Erkan Şam, ‘’Burası 2002 yılında şaibeli olarak satılmaya çalışıldı. Şaibeliden kastım buranın tapu problemi olduğu sonradan ortaya çıktı. 2002 yılında Mehmet Yaşar Çerçi döneminde üç etap halinde satıldı. Bütün ihalelerde İnönü Kapalı Çarşı Yapı Kooperatifi pey sürerek tamamını almıştır. Geçici teminat yatırıldıktan kesin teminatı yatırmaya mühlet olan 15 günlük süre dolmadan Anıtlar Yüksek Kurulu tapuya şerh koyarak buranın satışını durdu. 2007 yılının sekizinci ayına kadar burası bu problemli şekilde hukuki süreç devam etti. 2007 yılının sekizinci ayında İnönü Kapalı Çarşısının, güya bize zamanında tapusu var diye sattıkları yerin tapu ferahı alınabildi. Tapu Ferahı alınınca İnönü Kapalı Çarşısı Yapı Kooperatifi, belediyeye yazı yazıyla başvurarak burada ihalenin yenilenmesini, ihalenin yürürlüğe girmesini ve tapularımızın verilmesini talep etti. O zaman belediye başkanımız buna olumlu yanıt vermedi. Hukuki süreci başlattı" dedi.
Kooperatif olarak 2008 yılının birinci ayında tevdi merci tayin ettirerek dava açtıklarını kaydeden Şam, şunları söyledi:
"Belediyedeki arkadaşlar o dönem için hepimize dava açmayarak dava açanların sonucu belli olduğunda oradan çıkacak karara göre onlar davayı kazanırsa sizlere de aradaki fark alınmak suretiyle tapu devri yapılacaktır diye Ziya Kesiriklioğlu tarafından belediye başkanı adına bizde resmi yazısı var. Biz de belediyeye güvenerek dava açan grupta değil de dava açmayan grupta kaldık. Dava 2010 yılında sonuçlanınca dava açan arkadaşlarımız tapularını aldılar. Biz de kooperatif olarak belediyeye yazımızı yazdık. Diğer arkadaşlarımız aldı tapularını sizde bizlere söz verdiniz buranın hukuki süreci tamamlanınca tapularınızı devir alacaksınız diye yazı yazdık. Resmi yazıları olmasına rağmen ihalenin sekizinci maddesini temel baz alarak, 15 gün içerisinde geçici teminatı kati teminata çevirmezseniz ihale fesih olur. Geçici teminat irat olarak kayıt olur diyor. Bu 2002 yılında yapılan ihaleden sekiz yıl sonra birden belediyenin aklına bu 15 günlük süre geldi. Sekiz yıl sonra diğer arkadaşlarımız hukuk yoluyla farksız bir şekilde belediyenin kusurundan dolayı tapularını aldılar. Biz de belediyeye yazı yazarak aynı şartlarda tapumuzu almayı talep etmemize rağmen, Belediye uyanıklık ederek encümeni toplayıp bizim ihalemizi fesih etti.
Süreç bizle belediye arasında farklı şekilde devam etti. İdari yargıya başvurup ihalenin feshini iptal ettirdik. Belediye de bunu temyiz ettirip Danıştay’a gönderdi. Şu anda belediyeyle olan maliklik davamız Danıştay’dadır. Burada kurtlar çarpışıyor, olan biz esnafa oluyor. Buradaki temel problem iş merkezi yönetimiyle belediye başkanı arasındaki husumettir. Burada demirbaş harcaması yapıldı. Demirbaş harcamalarını İş merkezi yönetimi belediyeden istedi. Belediye de bunları ödemeye yanaşmadı. İş merkezi yönetimi bunu belediyeden kanuni yollardan alma yoluna gitti. Belediye başkanı da iş merkezi yönetimiyle arasındaki husumet yüzünden hıncını mağdur olan biz 33 kooperatif üyesinden almaya çalışıyor. Biz dükkanlarımızın hepsini almak istiyoruz. 98 kişi 2002 yılında parasını yatırmamıştır. 98 kişi 2010 yılında parasını yatırmıştır. 2010 yılında farksız bir şekilde almışlardır. Eğer onlara buranın ihalesi yapılıyorsa bizlere de buranın ihalesinin devrinin yapılması lazım. Biz hukuk ve adalet istiyoruz. Ayrımcılık ve hibe falan istemiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Buradaki hakkımızın da şu olduğuna inanıyoruz. Belediyenin sakat bir ihale yaparak buranın tapusunda ki problemlere rağmen bizlere satmaya çalışarak bizi kandırmıştır. Bu kandırma ne hukukidir ne de ahlakidir. Bunun içinde şu anda bura da icra yoluyla ve tahliye yoluyla bizleri çıkartıyorlar. Bunun önüne geçmek istiyoruz. Bugün Kenan arkadaşımızın dükkanını icra yoluyla boşaltmak istiyorlar. Biz buradayız, belediye başkanını da buraya davet ediyoruz. Biz milletvekilleriyle, avukatlarla iş yapmak istemiyoruz. Belediye Başkanı burası benim diyorsa gelir kendi anahtarını kendisi bizden alır’’ dedi.
Esnaflara destek veren Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Enver Kiraz ise yaptığı açıklamada, ‘’Belediyenin görevi vatandaşını mağdur etmemek, vatandaşa yardımcı olmaktır. Eşitlik ilkesi dahilinde hangi vatandaşına nasıl destek olunması gerekiyorsa bu desteği sunması gerekiyor. Biz Büyükşehir Belediyesi’nden bir an önce buradaki arkadaşlarımıza yardımcı olmasını ve yıllardır burada esnaflık yapan, evine ekmek götüren insanları mağdur etmeden bir çözüm bulmasını talep ediyoruz. Biz esnafımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Milletvekilimizle birlikte konunun da takipçisi olacağız" dedi.