İl Müdürü Akif Gülaçtı, Malatya’daki Asansörlerin Son Durumu Hakkında Bilgi Verdi

Güncelleme Tarihi:

İl Müdürü Akif Gülaçtı, Malatya’daki Asansörlerin Son Durumu Hakkında Bilgi Verdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2016 17:45

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akif Gülaçtı, Asansör Muayene Yönetmeliği ve Malatya’daki asansörlerin durumu hakkında yazılı bir açıklama yaptı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akif Gülaçtı, vatandaşların günlük hayatta kullanmış olduğu asansörlerden elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan otomotiv aksam ve parçalarına, profesyonel maksatla sanayi üretiminde kullanılan makine, sınai gaz tüpleri gibi birçok ürünün piyasadaki denetimlerinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapıldığını belirtti. Gülaçtı, “Piyasa Gözetimi ve Denetimi olarak adlandırılan denetim faaliyetleri ile piyasada yer alan ve satışa sunulan ürünlerin güvenli bir şekilde kullanılmasının sağlanması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede müdürlük olarak 10 denetçimiz ile vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için çalışmaktayız. Denetimlerde öncelikle ürünlerin sahip olması gereken ve ürünün güvenli bir şekilde üretildiğini gösteren belgeler incelenmekte, denetçilerimiz tarafından gerek görülmesi durumunda ürün test ve muayeneye gönderilmekte ve bu işlemler sonucunda uygunsuz olduğu tespit edilen ürünler için piyasadan toplatmaya varan önlemler alınabilmektedir” ifadelerini kullandı.
Asansör İşletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliğinin 24 Haziran 2015 tarihinde yayınlanarak zorunlu uygulamaya girdiğini kaydeden Gülaçtı, bu yönetmelikle beraber bir takım faydalı yeniliklerin geldiğini belirtti. Gülaçtı, “Bundan sonra asansörlerin yıllık kontrollerini yapacak muayene kuruluşları asansörlere bir kimlik numarası verecektir. Her yeni asansör piyasaya arz edilmeden önce A tipi muayene kuruluşu tarafından kontrol edilecek ve yeşil etiketi aldıktan sonra tescil edilecektir. Bu uygulama tescil aşamasından önce belediyelerimize büyük kolaylık sağlayacaktır. Zira birçok belediyemizde tescil öncesinde asansörü yerinde inceleyecek teknik personel bulunmamaktadır. Bu uygulama asansörler için ciddi bir iyileştirme süreci sağlayacaktır. İlimiz genelinde yaklaşık 3 bin 440 adet asansör kullanılmaktadır. İlimizdeki 13 ilçe belediyesinden sadece Yazıhan ve Doğanyol Belediyeleri ilçelerinde asansör bulunmadığından dolayı bir A tipi muayene kuruluşu ile protokol yapmamıştır. Diğer 11 belediyemiz TSE ve UDEM muayene kuruluşları ile protokol yapmış ve yıllık kontrollere başlamıştır. Bu iki muayene kuruluşumuz tarafından 01/01/2015-31/12/2015 tarihleri arasında muayenesi yapılan 3 bin 440 adet asansörden bin 50 adetine kırmızı, 390 adetine sarı, 176 adetine mavi ve bin 505 adetine ise yeşil etiket yapıştırılmıştır. Kırmızı etiket oranları her geçen yıl giderek düşmektedir. Periyodik kontrollerin ilk başlangıcında yüzde 84’ler seviyesinde olan güvensiz asansör oranı 1 Ocak 2016 tarihi itibari ile yüzde 51 seviyesine inmiştir” ifadelerine yer verdi.
Gülaçtı, Yeşilyurt ilçesi sınırları içerisinde kurulu bulunan asansörlerin periyodik muayene sonuçlarının diğer ilçelerde kurulu bulunan asansörlere nazaran daha iyi bir konumda olduğunu kaydetti. Gülaçtı, Yeşilyurt ilçesinde bulunan bin 337 adet asansörün yüzde 80’inin yeşil etiketli, yani güvenli asansör olduğunu belirterek, “Bu güzel sonuçların elde edilmesinde bu ilçemizdeki binaların yeni yapılmış olmasının yanında Yeşilyurt Belediyesinin, muayene kuruluşunun ve bina yöneticilerinin çok büyük katkıları olmuştur. İlimiz için kırmızı etiketli asansör sayısının azaldığını görmek memnuniyet verici ama yeterli değil. Hedefimiz Malatya olarak sıfır sayıda kırmızı etiketli asansör. Asansör kazalarını ve asansör konusundaki sıkıntıları en aza indirgemek için, bina yöneticilerimiz binalarındaki asansörlerin aylık ve yıllık kontrollerini mutlaka yaptırmalı, kırmızı etiketli asansörlerin kullanımına müsaade etmemeli ve muayene kuruluşu tarafından kendilerine bildirilen eksiklikleri en geç bir ay içerisinde tamamlatmalıdır. Vatandaşlarımız asansörle alakalı her türlü şikayet, görüş ve önerilerini ALO 130 Ürün Güvenliği Şikayet hattına iletebildikleri gibi doğrudan müdürlüğümüze de müracaat edebilirler” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!