IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2016 14:40
Malatya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, grip ve gripten korunma yöntemleri hakkında bilgi vererek, vatandaşları hastalığa karşı uyardı.
Malatya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, havaların soğumasıyla artan grip virüsüne karşı vatandaşlara uyararak, gribin sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırıldığını belirtti. Gribin mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğunu ifade eden Şener, “Grip kendisini ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, çocuklarda yetişkinlerden daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal ile gösterir. Grip en fazla 2 haftada ve çoğunlukla da 7-10 gün içerisinde iyileşir ancak özellikle risk gruplarında olmak üzere bazen zatürre gibi hastalıklara neden olarak hayatı tehdit eden sağlık sorunları oluşturabilir. İlimiz Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından grip benzeri hastalıklar yönünden vaka tanımına uygun hastalardan burun ve boğaz sürüntüsü alınıp Referans Laboratuvarı’na göndererek ileri analizlerle tiplendirmesinin yapılmasını sağlayan 17 ilden biridir” diye konuştu.
Gripten nasıl korunmak gerektiği hakkında da bilgi veren Kemal Şener, “Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalı ve grip hastalığında evde istirahat edilmelidir. Hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve tekrar kullanılmamalıdır. Eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınılmalıdır. Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalıdır” dedi. Sağlık çalışanlarının, 65 yaş ve üzerindeki kişilerin, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanların, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanların, kan hastalığı olanların, bağışıklık sistemi baskılanmış olanların ve 6 ay - 18 yaş arasında olup kronik rahatsızlığı nedeniyle uzun süreli aspirin kullananların risk grubunda olduğunu aktaran Şener, bu kişilerin hemen bir hekime müracaat etmesi gerektiğini vurguladı. Şener, “Risk grubu olarak belirtilen kişilerin grip aşısı ücretleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılanmaktadır. Bu kişiler hekime başvurarak reçete ile eczanelerden grip aşılarını alabilirler. Grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurulması ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanılması gerekmektedir. Antibiyotikler gribi tedavi etmediği için hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmamalıdır. Mevsimsel grip hastalığının yoğunlaştığı bugünlerde gripten korunmada en önemli ve etkin yöntem yeterli ve dengeli beslenme, yeterli istirahat ve kişisel hijyen çok önemlidir” dedi.