Güncelleme Tarihi:
MALATYA (AA) - RAMAZAN KAYA - Malatya'daki ayakkabı üretim atölyesinde kurs görüp üretime başlayan engelliler, Çin menşeli tehlikeli kimyasal içeren ayakkabıların yerine kendilerine fırsat verilmesi halinde Türkiye'nin yerli malı ayakkabılarını üretebileceklerini belirtti.
İŞKUR İl Müdürlüğü ve Türkiye Bedensel Engelliler Derneği Malatya Şubesi tarafından Hacı Hasan Kovuk Mesleki Eğitim Merkezi Ayakkabı Üretimi Atölyesi'nde eğitim gören kursiyerler, meslek sahibi oluyor.
Ayakkabı üretim atölyesi şefi Hasan Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilere yönelik düzenledikleri iki kursa 24 engellinin katıldığını, 6 ay süren eğitimin ardından günde ortalama 25 ayakkabı üreten engellilerin ayakkabıların satışından gelir elde ettiğini bildirdi.
Ayakkabı atölyesinde 30 çalışanları olduğunu ve bunlardan 10'nun engelli olduğunu belirten Yıldız, "Engellilerle yaptığımız kurstan aldığımız zevki diğer kişilerden alamıyoruz. Çünkü onlar biraz daha hassas. Eğitim programının geri dönüşlerinden çok memnunuz. Engelli arkadaşlarımız buraya gelince zevkle çalışıyorlar. Hepsi de burada çalışmaktan büyük zevk alıyor" diye konuştu.
Yıldız, 6 aylık kursları bitirdikten sonra bazı kursiyerleri atölyede istihdam etme yoluna gittiklerini anlattı.
Engelli ailelerinden bu konuda destek beklediklerini kaydeden Yıldız, şunları söyledi:
"Aileler, kurslarımıza katılan engellilerin meslek sahibi olmasını istiyor. Engellilerimize gerekli desteği verdiğimiz zaman onlar da bir şey başarmanın sevincini duyuyor. İstihdam olanağı yaratacak kişilere de seslenmek istiyorum. Bu kişilere imkan oldukça iş imkanı sunsunlar. Çünkü bir engellimizin topluma kazandırılması devletimiz için de, aileler için, biz eğitimciler için de büyük katkı sağlamaktadır. Ayakkabı üretimi konusunda engelli kursiyerlerimiz daha verimli oluyor."
- "Ayakkabı üretmek istiyoruz"
Bedensel engelli ayakkabı ustalarından Hüseyin Altıntop (35), evli ve iki çocuk sahibi olduğunu, yaklaşık 2 yıldır atölyede çalıştığını, bu sayede ailesinin geçimini sağladığını aktardı.
Çin malı "zehirli" ayakkabıların Türkiye'de tartışıldığını hatırlatan Altıntop, "Dışarıdan gelen ayakkabıları biz engelliler olarak kabul etmiyoruz. Bundan sonra biz, burada üretip satmak istiyoruz. Türkiye'ye o ayakkabıların girmesini istemiyoruz" diye konuştu.
Altıntop, devletin kendilerine imkan ve fırsat vermesi halinde engelliler olarak ayakkabıları üretmeye talip olduklarını vurguladı.
Evli ve bir çocuk babası epilepsi hastası Mikail Bakır (35) da daha önce hiç çalışmadığını anlatarak, "Aileme bile yararım dokunmadığı için üzülüyordum. Bir çocuğum var. Aileme faydam olmadığı için ben daha fazla hasta oluyorum. Ben bir epilepsi hastasıyım. Nerede düşeceğimi bilmiyorum, çıkartamıyorum" şeklinde konuştu.
Atölyede 6 aydır çalıştığını dile getiren Bakır, "Dışarıdan zehirli ayakkabı gelmesini istemiyoruz. Ürettiğimiz ayakkabıları hem yurt içine hum yurt dışına satmak için destek bekliyoruz. Bizler yapalım, buradan da yurt dışına gönderelim. Çok engelli var, onların da gelip öğrenmesini istiyoruz" dedi.
Zihinsel engelli Murat Uçak (29) ayakkabı yapımını çok sevdiğini belirterek, daha fazla ayakkabı üretmek için destek beklediklerini ifade etti.