Büyüyen Kobiler Toplantısı Malatya’da Yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Büyüyen Kobiler Toplantısı Malatya’da Yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2015 15:22

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) tarafından Büyüyen Kobiler paneli Malatya Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) evi sahipliğinde düzenlendi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşeceği panelin açılış konuşmasını MASİAD İbrahim Güngör yaptı. Güngör, "İş dünyasının sorunlarını çok sesli ve tarafsız ve yapıcı bakış açısı ile yaklaşan TÜRKKONFED ve TÜSİAD Türkiye ekonomisinin gelişmesi için çalışmaktadırlar. Bugün bölgeler arası ortak girişim projesi sunumu KOBİ’lerde teknoloji planın artırılması dijitalleşme endeksi ve Malatya ili dijitalleşme konusunda bilgi beceri paylaşımı yapılacaktır" diye konuştu.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu yaptığı konuşmasında, "Bugün çok önemli bir gün için buradayız Malatya da hem KOBİ’lerin teknoloji ile tanışması hem bölgeler arası işbirliği konusunda Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan bölgeler arası eşitsizlik farkının gidermek için buradayız. 90lı yılların başında kurulan SİYAD’ların bir araya gelip TÜRKKONFED oluşturmuşlardır. 2004 yılında 61 dernek ve 6 Konfederasyonla kurulan TÜRKKONFED bugün geldiğimiz nokta da 21 tane bölgesel federasyon, 3 tane sektörel federasyon, 186 derneği temsil etmektedir. 186 derneği temsil etmektedir. 24100 iş insanını temsil etmekteyiz. Türkiye de ki İstidamın yüzde 50 si TÜRKKONFED tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye de ki ihracatın yüzde 55 TÜRKKONFED tarafından gerçekleştirilmektedir. Bölgeler arası eşitsizlikler her zaman birinci gündem maddemiz olmuştur. Türkiye de 3 tane Türkiye görmekteyiz bir tarafında 3,500 dolarla sıkışmış 16 tane ilimiz diğer tarafta 8,500 Doların düzeyin de 40 tane il diğer tarafta İstanbul ve bölgesin de 16-17 bin dolarlık bir gelir seviyesi ile karşı karşıyayız. Bu adaletsizliğin giderilmesi konusunda TÜRKKONFED olarak her zaman raporlar ve çözüm önerileri geliştirdik. Kürt sorunu çözümü konusunda TÜSİAD ile birlikte gerek Cizre’de gerek Batman’da ve güneydoğunun değişik illerinde toplantı oluşturduk. Bunda amaç barış sürecinin iktisadı ayağını oluşturmaktı” dedi.
Malatya Vali Süleyman Kamçı ise konuşmasında, "İmalat sektörlerinin neredeyse her alanında faaliyet göstermekte olan KOBİ’ler, iş dünyamızın en dinamik kısmını teşkil etmektedir. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere bütün ülkeler KOBİ’lerin oluşturulması ve büyüyüp geliştirilmesi için uygun ortamı oluşturacak politikalar uygulamaktadır. Çağın gereği olarak sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişle birlikte ulusal ekonomi politikaları gittikçe birbirine yaklaşmakta, dünyada para, sermaye ve mal hareketleri sınır tanımamaktadır. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde KOBİ’ler, işsizliğin azaltılmasında ve yeni istihdam alanlarının yaratılmasında oynadıkları rolleri, sosyal kalkınmanın sağlanmasına yaptıkları olumlu katkıları nedeniyle çok önemli bir görev üstlenmektedir. Malumlarınız olduğu üzere büyük işletmeler genellikle büyük kentlerin çevresinde yoğunlaştığı halde KOBİ’ler ülke geneline yayılmış durumdadır. Dolayısıyla KOBİ’ler, ekonomik faaliyetlerin bölgeler arasında dengeli dağılımına ve gelirlerin bölgeler arası dağılımını iyileştirmeye katkı sunarlar. Bundan da önemlisi, büyük kentlere yönelik göçün engellenmesine ve bölgenin kendi potansiyeli içinde kalkınmasına temel oluştururlar. Haliyle, Kobilerin bir ülkenin kalkınmışlığını gösterdiğini ifade etmek çok da yanlış olmayacaktır” ifadelerine yer verdi.
Son olarak panelde, TÜSİAD Başkanı Yardımcısı Şükrü Ünlütürk bölgeler arası ortak girişim sunumu gerçekleştirdi. Ünlütürk, “Bugün projede yaklaşık bir buçuk yıl sonra farklı bir aşamaya gelmiş olmanın keyfi ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu projede ne anladığımızı ne düşündüğümüzü sizlerle paylaşmak istiyorum. 2013 yılında TÜSİAD yönetim kurulu TÜRKKONFED yönetim kurulu ile beraber Batman ve Cizre de iki tane toplantı yaptı. Bu toplantının amacı mevcut olan bu barış sürecinin silahların sustuğu dönem de oraya yerli ve yabancı yatırımların gitmesinin bu şekilde o bölgede refahın artmasının ve çözümün ekonomik ayağını oluşturma iddiası ortaya koydu. Bu saye de yanımız da bir sürü yabancı misyon görevlileri yatırımcılar TÜSİAD’ın iş adamları TÜRKKONFED iş adamları beraber bölgeye gittik. Batman ve Cizre de 2 tane toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantılarda amaç dikkat çekmek ve bir farkındalık oluşturmaktı. Bizim beraber gelen TÜSİAD VE KONFED iş adamları orada yatırımlar yaptı. Ama bu yatırımlar amaçlanan refahı getirmesi mümkün değildi. Biz nasıl yapabiliriz nasıl bir sürekli etkin olabilecek bölgede ki refahı artırabilecek projeyi nasıl yapabiliriz çalışmasının içerisine girdik. 2011 yılında ki 5 bölgede ve 16 ilde ki ortalama bölgesel gayri safi katma değer 4 bin dolar seviyesinde batı bölgesinde ise 14 bin 13 bin dolarlar seviyesinde aradaki fark bazı yerlerde uzak bazı yerlerde yakın diğer ülkelerde ne oluyor derseniz 2 kat İskandinav ülkelerinde 1,5 kata kadar düşüyor. Bu aradaki fark bir sürü şeyi engelleyen bir fark bunun üstüne bölgede ziyaretler yaptık. Beş şehirde toplantılar yaptık. Bölgeye katkı sunacağımız bir konu var mı bunları yerel girişimcilerden iş insanlarından anlamaya öğrenmeye çalıştık. Onları dinledik. Onları anlamaya çalıştık. Temel sorunlar iş yönetimi konusun da deneyim ve bilgi eksikliği, pazarlama bilgisi, nitelikli insan konusunda bulmada yaşanan güçlükler, finansman kaynaklarına erişim var fakat diğer bölgelere göre kısıtlı dolayısıyla bunları gördük" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!