IHA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2015 12:55
BATTALGAZİ BELEDİYE BAŞKANI SELAHATTİN GÜRKAN, BASIN MENSUPLARIYLA BİR ARAYA GELDİ.
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, basın mensupları ile iftar yemeğinde bir araya geldi. Başkan Gürkan, Battalgazi Belediyesi’nin 15 aylık bazı çalışmaları hakkında basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye’ye rol model olacak çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Basın mensuplarının yoğun katılım gösterdiği iftar yemeği, DoubleTree by Hilton Malatya Oteli’nde gerçekleştirildi. İftar öncesi Battalgazi Belediyesi’nin 15 aylık bazı çalışmaları hakkında bilgiler veren Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediyesi’nin belediyecilik anlayışının katılımcı, kültürel, sosyal, çevre dostu ve hizmet belediyeciliği anlayışı üzerine kurulu olduğunu belirterek, “Bu 5 ana ilke olmazsa olmazımızdır” dedi.
Başkan Gürkan, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından ilk olarak kurumsal yapılanmayı ve kurum kültürü oluşturmak için yoğun bir çalışma içerisine girdiklerini belirterek, “Belediyecilik anlayışımızda öncelikle belediye çalışanlarının homojenleşmesi, kurum kültürüyle özdeşleşmesi ve kuruma aidiyet olgusunun oluşması, görev ve sorumluluklarının belirlenmesi, görev işlevlerinin belediye meclisimizde yönetmelik olarak çıkarılıp, ilgili yerlere tebliğ edilmesi ile başladık. Oturduğumuz yerler ve diğer 8 ayrı binada belediye hizmetlerini yürütüyoruz. Ama takdir edersiniz ki, ayrı ayrı binalarda hem disipline edilmesi hem koordinasyon noktasında hem de etkin hizmet anlayışının uygulanması noktasında problemler yaşıyoruz” diyerek, yeni hizmet binası ile bu sorunun ortadan kalkacağını söyledi.
Hizmet Belediyeciliği noktasında yaklaşık 100 milyon TL değerinde hizmete imza attıklarını belirten Başkan Gürkan, Battalgazi ilçesinin mazisine layık istikbale güven ve emin adımlarla ilerlediğini belirtti.
Başkan Gürkan, Devlet Su İşleri alanına yapılacak olan Battalgazi Belediyesi Yeni Belediye Hizmet Binası’nın ihalesini yaptıklarını belirterek, ihaleye 7 firmanın katıldığını ve ihalenin değerlendirme aşamasında olduğunu ifade etti. Başkan Gürkan, Battalgazi ilçesine nitelikli bir belediye hizmet binası kazandıracaklarını kaydederek, “Yeni hizmet binamızın temelini inşallah yakın zamanda atacağız. Bu proje 30 milyon liranın üzerinde bir rakama tekabül ediyor. Devlet Su İşleri’nden aldığımız 34 dönümlük bu alanı şimdi 200 milyon liraya alamazsınız. Çok önceleri onun yarısı olan yer 52 milyon liraya bundan 10 yıl önce satıldığını düşünürsek, bu alan Malatya’mıza ve Battalgazi Belediyemize kazandırılmıştır” dedi.
Alt yapı çalışmalarının yanı sıra yeni yol açma, kilit taş asfalt ve kaldırım çalışmalarının devam ettiğini belirten Gürkan, “İş makineleri ile ilgili çalışmalarımızın ve iş makinelerinin alınması ile birlikte 150 kilometrelik bir ihale yapılarak asfalt kaplama, hizmet ihalesi de yapılarak onlarla ilgili alt yapı çalışmaları sürüyor. Hatunsuyu, Kemerköprü, Alişar, Battalgazi ve Orduzu bölgesinde asfaltsız hiçbir yol kalmayacak” diye konuştu.
Başkan Gürkan, konkasör ve asfalt plenti tetisi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Asfalt çalışmalarımızla ilgili konkasör ünitemizin yer tahsisi yapılmış, bayramdan sonrada üretime başlayacaktır. Aynı zamanda asfalt plenti ile ilgili ihalemiz yapılmış bunlar 4 trilyona tekabül eden ihalelerdir. Kilit taşı ile ilgili merkez mahallelerindeki kaldırım ve kilit taş çalışmaları sürüyor” dedi.
Derme Deresi ile ilgili önemli çalışmalar yapıldığını belirten Başkan Gürkan, “Gözden kaybolan 4,5 kilometre Derme Deresi’nin ıslah çalışması var. Bu çalışma Malatya’nın tarihinde en büyük ıslah çalışmasıdır. Bu kamuoyunun gözünden kaçan bir çalışmadır. Trilyonlara tekabül eden bir çalışmadır” dedi.
Tarihi Surların artık ayağa kalkmaya başladığını belirten Başkan Gürkan, Fırat Kalkınma Ajansı’na sunulan “Battalgazi Tarihi Canlanıyor, Bölgesi Kalkınıyor” Projesi kapsamında tarihi surların 3. Etap Temel Atma Töreni’ni gerçekleştirdiklerini belirterek, çalışmaların etkin bir şekilde devam ettiğini söyledi. Gürkan, “Kültür Bakanlığımız ve Fırat Kalkınma Ajansımızla ve Koruma Kurulları fonlarından aldığımız 2 trilyona yakın parayla surları ihale ettik. Bunlar büyük hizmetlerdir. Bakanlık nezdinde hicret edilen projelerdir” diye konuştu.
Yeşil Kuşak Projesi’ne değinen Başkan Gürkan, “Çevre Dostu Belediyecilik anlayışıyla özellikle Yeşil Kuşak Projesi çerçevesinde bir proje ortaya attık. Bu proje ile ilgili basın mensuplarının huzurunda söylüyorum, hiçbir şekilde bunun önüne kimse taş koyamaz, hiç kimse bu konuda engelde çıkaramaz. Vatandaşla zaman zaman soruyor o proje ne oldu diye? Artık cin şişeden çıkmıştır. Bu proje Türkiye’ye teşmil edilen bir proje olmuştur. 18 ilde bulunan stadyumlara Belediyeler talip olmuş ve stadyumların karşılığında hazine garantisi alınarak özellikle şehirlerde şehir parkları oluşturulması noktasında Türkiye genelinde bir hareket başlamıştır. Malatya’da 200 dönüme yakın bir alan çevre dostu belediyecilik alanında çok önemli bir çalışma haline gelmiştir” ifadelerini kullandı. Başkan Gürkan, örnek bir cep parkı yapmanın yanı sıra ilçe genelinde yeni parklar ve mevcut parkların bakım, onarım ve yenileme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, 100 bin fidanı toprakla buluşturduklarını söyledi.
Battalgazi ilçesinin temizlikte Türkiye standartlarının üzerinde olduğunu belirten Gürkan, “Temizlik ile ilgili çalışmalarımız Türkiye’ye örnek olan hizmetler yapmaktayız” dedi.
Battalgazi ilçesinin hastane ihtiyacına ve ikinci bir devlet üniversitesi konusuna değinen Başkan Gürkan, “Malatya’mızda bölge bazında hizmetler adına hastane dedik. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Bizi kimse şöyle bir aldatmaya da sokmasın. Malatya’daki hastaneyi kapatın, 750 yataklı hastane yaptık, bitti algısına kimse aldatmasın. Malatya’yı vizyonel olarak bir yerlere taşımamız lazım. Artık eski Malatya, eskideki Malatya anlayışı ile, o vizyonlarla bir yere gitme şansımız yoktur. 1999’da Malatya’ya ikinci üniversite lazım dedim. Sayın Başbakanımız Malatya’yı ziyaretlerinde de Malatya’ya ikinci üniversitenin kurulması lazım demiştir. Kısır çekişmeler ve döngüler içerisinde bir yere varmamız mümkün değildir. El birliği ile Malatya’yı modern bir şehir yapma olgusunda elimizden gelen gayreti göstermemiz lazım” sözlerini kaydetti.
Battalgazi ilçesinin dünya ve insanlık tarihi bakımından önemli, tarihi bir mekana sahip olduğunu belirten Gürkan, "İnsanlık tarihiyle özdeş, Türk-İslam tarihiyle önemli bir mekan. İnsanlık tarihiyle özdeş çünkü Cafer Höyükle birlikte Aslantepe ile baktığınız zaman geçmiş tarihi olan ve bu tarihin içerisinde insanlık tarihinin de medeniyetin tohumlarının ekildiği bir Battalgazi görüyoruz" dedi.
Başkan Gürkan, Arslantepe Höyüğü ile ilgili yapılan çalışmalara değinerek, "Aslantepe’nin dünya kültürel mirasına alınması noktasında yapmış olduğumuz proje kapsamında gerek Birlemiş Milletlerin (BM) gerek Kültür Bakanlığı’nın gerek sponsor firmaların ve gerek Battalgazi Belediyesi’nin yapmış olduğu ve şuanda da alan planının, alan haritasının hazırlanması noktasındaki yaptığımız çalışmalar, Aslantepe’nin dünya kültürel mirası asıl listesine alınması ile birlikte önemli bir kazanım anlamında turizm merkezi olması anlamında Malatya’ya önemli bir kazanım sağlayacak. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Bu bir trilyonluk projedir" ifadelerini kullandı.
Önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Başkan Gürkan, "Yaptığımız projeleri sadece Battalgazi ölçeğinde değil, sadece Malatya ölçeğinde de değil, Türkiye ölçeğinde ve dünya çapındaki ölçeklerle örtüşecek çalışmalara ve projelere imza atıyoruz. Biz, ’Mahalle Müzeleri’, ’Aidiyet olgusu’ dedik. Mahalle Müzeleri’nin ilk kuruluşu da Malatya’da, Battalgazi’de gerçekleşti. Bu adım Türkiye’ye rol model olacaktır. 2 trilyona yakın parayla surları ihale ettik. Bunlar büyük hizmetlerdir. Bakanlık nezdinde yürütülen projeleri, Battalgazi Belediyesi ölçeğinde yürütüyoruz. Hani bizim sesimiz fazla çıkmıyor ama Malatya açısında önemli bir hizmet anlayışını ortaya konulmasıdır. Medeniyet Ağacı’nı ortaya koyduk. Anadolu’yu Anayurt yapan büyüklerimizin siluetlerinin işlendiği Medeniyet Ağacı’nı yaptık. Buda Türkiye’de bir ilktir. Tahtalı Minare Hamamı’nın alınması, oranın projelerinin yapılması, tur otobüsüyle tarihe yolculuk, şemsiye sokak, kültür-sanat çalışmaları ile kültürel belediyecilikte önemli hizmetlere imza attık” dedi.
Başkan Gürkan, belediyecilik anlayışlarının 5 temel ilke üzerine kurulduğunu belirterek, “Hizmet profili açısından Battalgazi Belediyesi hakikaten Türkiye’de kendinden bahsettirecek ve Türkiye’ye rol model olacak fikir ve projeleri ortaya koyarak, Türkiye genelinde kabul gören projeler olarak karşısına çıkıyor. Bizim belediyecilik hizmet anlayışımız 5 temel unsur üzerine kurulmuştur. Bu belediyecilik anlayışına bizimde naçizane katkımız olmuştur. Özellikle partimizin yerel yönetimler programı hazırlanırken Sapanca’da yapılan toplantıda da orada katkı sunma ve önemli bir anekdot oluşması noktasında bizimde katkımız olmuştur. Bu noktada 5 temel anlayış içerisinde belediyecilik hizmetlerimizi yürütüyoruz. Bunlardan bir tanesi katılımcı belediyecilik anlayışımız. Diğeri hizmet belediyeciliği anlayışımız. Bir diğeri sosyal belediyecilik anlayışımız. Dördüncüsü kültürel belediyecilik anlayışı ve beşincisi çevrenin, yeşilin ve doğanın korunmasıyla ilgili belediyecilik yaklaşımımızdır” ifadelerine yer verdi.
Katılımcı Belediyeciliğin öncelikleri olduğunu belirten Başkan Selahattin Gürkan, bu kapsamda sivil toplum kuruluşları, yerel önderler ve vatandaşlarla istişare yaptıklarını belirterek, “ Gürkan, çoğu illerden büyük bir belediye olduklarına dikkat çekerek, Farabi’nin ifadesinde yer alan ’Erdemli ve faziletli’ şehirler anlayışını benimsediklerini kaydetti. ’Erdemli şehirler’ hüviyetinin oluşturulmasının temelinde katılımcı belediyecilik esasının olduğunu dile getiren Başkan Gürkan, "Sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, sendikalar, meslek örgütleri, odalar, yerel önderler ve basın mensupları ile diğer vatandaşlarımızın fikir ve önerileri bizim yol haritamızı ve yön pusulamızı belirleyecektir” diye konuştu.