9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2016 15:03

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigara kullanımının kişi ve toplum sağlığını tehdit eden önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna vurgu yaptı.
İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Şener, açıklamasında sigara kullanımının aktif ve pasif sigara içiciliğiyle hastalıklara, sakatlıklara ve ölümlere yol açarak, kişi ve toplum sağlığını tehdit eden önemli bir halk sorunu olduğunu belirtti. Şener, “Tütün kontrolünde temel amaç, başta kanser olmak üzere birçok hastalıklara doğrudan ya da dolaylı olarak sebep olan tütün ve tütün ürünlerinin tüketimini azaltmak, yok etme k ve tütün dumanına pasif maruziyeti ortadan kaldırmaktır. Sigaranın oluşturduğu her türlü olumsuzluğa karşı dünyada giderek artan bir duyarlılık oluşmaktadır. Ölüm nedenleri arasında ikinci sırada akciğer kanserleri gelmektedir. Her 10 erişkinden birisinin bu nedenle yaşamını kaybettiği düşünülmektedir. Havadaki tütün dumanının birçok hastalığa ve ölüme yol açtığı bilinmektedir. Bugün başlıca tetikleyicisi sigara kullanımı olan kanserden ölen kişi sayısı yılda 7 milyondur. Alışkanlıklar değiştirilmedikçe kansere bağlı ölümlerin artacağı bilinen bir gerçektir” dedi.
Tütün ve tütün ürünlerinin zararları konusunda farkındalık ve bilinçlendirme oluşturulmasının önem arz ettiğini ifade eden Şener, “Bu nedenle ilimizde özellikle risk grupları olan gebeler, çocuklar ve gençlerin dikkatlerini çekecek eğitimler yapmaktayız. 18 yaşından küçük çocuklara yasak olan sigara satışının engellenmesi çalışmaları ve 4207 sayılı kanun kapsamındaki denetimlerimiz aralıksız olarak sürdürülmektedir. Sigara içerek sadece kendimize değil sevdiklerimize de zarar verdiğimizi unutmayalım. Çocukların yanında ( özellikle evde ve araç içinde) sigara içilmesi aynı zamanda anne ve babasını rol model alan çocuklarda sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştırır. Sigarayı bırakma konusunda destek almak istiyorsanız Malatya Devlet Hastanesi ve Yeşilyurt Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniklerine başvurabilirsiniz. Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ve bilimselliği kanıtlanmış sigara bıraktırma ilaçları, herhangi bir sosyal güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın vatandaşlarımıza, ücretsiz olarak verilmektedir. Bu kapsamda Sigara Bırakma Polikliniklerine 2015 yılında 3 bin 495 kişi danışmanlık için başvurmuş, bin 302 kişiye farmakolojik ilaç tedavisi başlanılmıştır. Sağlıklı bir yaşam için gelecek nesilleri tütün ve tütün ürünlerinin zararlarından korunmak için, sigarasız bir gelecek için el ele verelim. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde dumansız hava sahamızı korumaya devam edelim” ifadelerine yer verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!