15 Nisan Büyüme Ve Gelişimin İzlenmesi Günü

Güncelleme Tarihi:

15 Nisan Büyüme Ve Gelişimin İzlenmesi Günü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2015 12:29

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, 15 Nisan Büyüme ve Gelişimin İzlenmesi Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
Anne ve babaların bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğinin belirtilerek, her yıl 15 Nisan tarihinin Büyümenin İzlenmesi Günü olarak kutlandığı bildirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sağlam çocuk izlemleri; çocukları hastalıklardan korumak ve fark edilmeyen bir hastalıkları varsa erken tanı koyup tedavi başlatmak için çok önem taşır. Büyümenin izlenmesi, çocuğun büyümesinin belirli aralıklarla değerlendirilmesi, büyüme eğrilerindeki sapmaların erken tanımlanıp gerekli önlemlerin alınması olarak tanımlanmaktadır. Özellikle anne sütü almayan, düşük doğum ağırlıklı, ikiz eşi ya da ailenin çok sayıda çocuğundan biri olan, doğumdan sonraki ilk bir yıl içinde kardeş ölümü bulunan bebekler gibi bazı risk etmenlerini taşıyan çocukların izlemi çok dikkatle yapılmalıdır."
Büyümenin değerlendirilmesi için; vücut ağırlığı ve artış hızı, boy uzama ve artış hızı, baş çevresi ve artış hızının dikkate alınması gerektiği, gelişmenin değerlendirilmesi için ise, kemik gelişimi, diş gelişimi, duyu organlarının gelişimi, zihinsel ve sosyal gelişim, cinsel gelişim kriterlerinin takip edilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörlerin başında; cinsiyet, genetik faktörler, hormonlar, beslenme ve metabolik hastalıklar, doğum öncesi faktörler, kronik hastalıklar, ilaç ve kimyasal faktörler, doğum ile ilgili sorunlar gelmektedir. İzlemlerde; ağırlık, boy, baş çevresi, göğüs çevresi, kas ve iskelet sistemi, kalp, ciğerler, böbrekler gibi birçok iç organın ve çeşitli sistem ve hormonların takibi yapılır” bilgileri verildi.
Doğumdan sonra ilk günlerden itibaren bebek ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususların da belirtildiği yazıda şu bilgilere yer verildi:
ANNE VE BABALAR DİKKAT!
“Doğumdan sonra aşı ve taramalar mutlaka yaptırılmalıdır. (Topuk kanı, işitme, görme, kalça displazisi.) Bebeğin beslenmesi (ilk 6 ay anne sütü, 2 yaşına kadar uygun ek gıdalar ile anne sütüne devam) hakkında aile hekimi ve aile sağlığı elemanına müracaat edilmeli ve bebek ölçüm, izlemleri düzenli olarak yaptırılmalıdır. Tüm bu hizmetler ücretsi olarak sunulmakta olup; erken dönemde konulacak tanı ile bebeğinizin gelişiminin normal düzeyde seyretmesi sağlanmaktadır. Ayrıca bebeklerimize 15. günden itibaren D vitamini profilaksisi ( 11.aya kadar günde 3 damla) ve 4. ayında demir profilaksisine ( 12. ayına kadar önerilen dozda) başlanarak hem zihinsel hem de fiziksel gelişimlerine yardımcı olmak üzere aile hekimliklerimiz tarafından ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Anne ve babaların bilinçli olarak çocuklarının büyüme ve gelişmelerini yakından takip etmesi ve aile hekimi ile işbirliği içinde olması, oluşabilecek problemlerin önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır. Çünkü sağlıklı bebekler, sağlıklı yarınlarımızdır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!