Güncelleme Tarihi:
KÜTAHYA'nın Simav ilçesinde 23 yaş altı orta-ağır zihinsel engelli ve otistik çocuk ve yetişkinlerin eğitimi, 2017-2018 eğitim dönemi başından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan özel bir okulda veriliyor.
Simav Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim iş Uygulama Okulu'ndaki eğitime ilçe merkezi ve köylerinden 36'sı kız olmak üzere toplam 70 orta-ağır zihinsel engelli ve otistik çocuk ile yetişkin katılıyor. Özel çocuk ve yetişkinler sabah evlerinden Simav İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen 12 servis aracı ile alınıyor ve akşam da evlerine teslim ediliyor. Okulda ayrıca öğrencilerle birlikte velilerine de üç çeşit sıcak öğle yemeği veriliyor. Okulda öğrencilere 10'u branş olmak üzere toplam 41 uzman öğretmen tarafından uygulamalı özel eğitim veriliyor. Okulda ders zili çalmıyor. Okulda ders esnasında ve teneffüs saatlerinde sürekli olarak öğrencilerin istekleri doğrultusunda önceden belirlenen oyun havaları çalıyor. Öğrenciler derslerini oyun havaları eşliğinde işliyor. Teneffüs saatlerinde de oyun havaları eşliğinde gülüp eğleniyorlar. Müzik eşleğindeki eğitime velilerinin yanı sıra öğretmenleri de eşlik ederek destek veriyor.
Simav Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim iş Uygulama Okulu Müdürü İsmail Bacaksız okula alınacak orta ağır zihinsel engelli ve otistik çocuk ile yetişkinlerin Rehberlik Araştırma Merkezi'nce belirlendiğini bildirdi. Bacaksız, "Simav ve çevresinde 130 dolayında orta ağır zihinsel engelli ve otistik çocuk ve yetişkin olduğunu biliyoruz. Ancak okulumuz tam anlamıyla tanınmadığı için şu andaki mevcudumuz 70. Bu sayının 36'sını kız, geri kalan 34'ünü de erkekler oluşturuyor" dedi.
Okulda Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği esaslar çerçevesinde özel çocuklara özel eğitimler verildiğine dikkati çeken Bacaksız, "Bu tür öğrenciler ve yetişkinler Simav'da önceden ilçe merkezinde faaliyet gösteren bazı okullardaki alt sınıflarda eğitim alıyorlardı. Bu öğrencilerimiz şimdi yeni ders yılı başından bu yana eğitimlerini özel eğitime göre dizayn edilen şimdiki binamızda almaya başladılar. Okulumuzun fiziki şartlarından ve verilen eğitimden hem öğrencilerimiz hem de velilerimiz çok memnun. Memnuniyetlerini bize teşekkür ederek belirtiyorlar. Hedefimiz öğrencilerimizin bağımsız yaşam becerilerini öğrenmesi. Hayatlarını yalnız başlarına da idame ettirebilecek düzeyde uygulama ağırlıklı eğitim vermektir" diye konuştu.
Velilerden Döndü Karaçam (37), "Okulda konuşma engelli 12 yaşında bir oğlum eğitim alıyor. Verilen eğitimden de öğretmenlerimizden de çok memnunum. Oğlum okulunu çok seviyor" diye konuştu.
Bir başka öğrenci velisi Şeker Demircin (39), "Konuşma özürlü biricik kızımla birlikte ben de her gün okula gelip gidiyorum. Okulda müzik eşliğinde verilen eğitim çocuklarımızı çok etkiliyor. Okul dışında bile hayatını gülüp, eğlenerek geçiriyor. Bizlerde anne ve baba olarak bundan çok mutlu oluyoruz" diye konuştu.
Simav'da daha önce engelli öğrencilere, ilçedeki herhangi bir okulda açılan ve adına 'Özel Alt Sınıf' denilen sınflarda eğitim veriliyordu.
Mehmet YENEN / SİMAV (Kütahya), (DHA)
FOTOĞRAFLI