Ata tohumlarıyla pırasa yetiştiriyorlar

Güncelleme Tarihi:

Ata tohumlarıyla pırasa yetiştiriyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2019 14:38

Ata tohumlarıyla pırasa yetiştiriyorlar

Haberin Devamı

KÜTAHYA'nın Simav ilçesine bağlı Örenli Köyü'nde 150 yıllık ata tohumuyla pırasa üretiliyor.

Mart ve nisan aylarında dikimi yapılan pırasalar, ekim ayında hasat edildikten sonra toprağa gömülerek üzeri toprakla kapatılıyor. Vatandaşların 'gevrek pırasa' olarak adlandırdığı ayrıca kendine has lezzeti ve aromasıyla dikkatleri üzerine çeken pırasalar, kış aylarında gömüldüğü topraktan çıkarılarak temizlendikten sonra üretici kadınlar tarafından pazarda satılıyor. Toprakta uzun zaman dinlendiği için daha yumuşak ve lezzetli hale gelen ürün, pazarda adeta kapışılıyor.

Üretici 3 çocuk annesi Gülşen Bülbül, "60 haneli köyümüzde herkes geçimini pırasa üreterek kazanır. Pırasanın yanında domates, biber, salatalık yetiştirerek yazın pazarda satıyoruz. Bizim köyümüzün asıl geçim kaynağı, pazarın gözdesi gevrek pırasadır" dedi. Pırasa üretiminin zor ve zahmetli olduğunu belirten Bülbül, "Bu soğuk günlerde toprak altından kazıp, çıkardığımız pırasalarımızı pazara getirmeden önce buz gibi suda yıkayıp tertemiz hale getiriyoruz. Çoğu zaman pazara getirip kendimiz de pazarladığımız gibi özellikle Kütahya başta olmak üzere Bursa, İzmir ve Eskişehir'den ayağımıza gelen toptancılara satarak geçimimizi sağlıyoruz" diye konuştu.

Bir diğer üretici Rahmi Akyol ise, "Köyümüzde yaklaşık 150 yıllık ata tohumuyla pırasa üretimi yapıyoruz. Hiçbir şekilde yabancı tohum kullanmıyoruz. Bu yüzden de pırasalarımızın kalitesi ve lezzeti bozulmadı. En büyük geçim kaynağımız pırasa" dedi. Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, 60 haneli Örenli köyünde, çiftçilerin atalarından kalma 150 yıllık tohumdan pırasa üretimi yaptıklarını hatırlatarak, "Yaklaşık 120 dekarlık alanda üretimi yapılan pırasadan, yılda ortalama 120 ton civarında ürün elde ediliyor. Bugünlerde pazarda kilosu 10 liradan satışa sunulan pırasadan çiftçiler, yılda ortalama 1 milyon 200 bin lira gibi önemli bir gelir elde ediyorlar. Bizlerde Ziraat Odası olarak onların ata tohumuna sahip çıkarak yaptıkları pırasa üretimine destek veriyoruz. Örenli pırasası lezzeti ve kalitesiyle Türkiye'de belki de ilk sıralarda yer alır" dedi.

Mehmet YENEN / SİMAV (Kütahya), (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!