Güncelleme Tarihi:
Mehmet YENEN/SİMAV(Kütahya), (DHA)- KÜTAHYA'nın Simav İlçesi'ndeki kestane ormanlarında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nün 2015 yılında başlattığı dal kanseri ile mekanik ve biyolojik mücadele çalışmaları sonucunda hastalığın sönmeye başlaması, ağaçlarında eski sağlığına kavuşması üreticilerin yüzünü güldürdü.
Simav Orman İşletme Müdürü Osman Aksoy, proje kapsamında çalışmaların 793 hektarlık alanda hız kesmeden sürdüğünü belirtirken gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Simav Dağı'nın kuzey yamaçlarında 700- 900 rakımlı bölgelerinde yetişen kestanelerde görülen dal kanserinin ağaçları kuruttuğuna dikkat çeken Aksoy, şöyle dedi:
"Üreticilerimizden gelen talepler doğrultusunda 2015 yılında bölgede incelemelerde bulunduk. Bölgede mevcut 1 milyon 200 bin dolayındaki verim verir durumdaki kestane ağaçlarında görülen kurumaların dal kanserinden kaynaklandığı tespit edildi. Bunun üzerine ilçemizde yaklaşık 2 bin 500 dolayında çiftçi ailesinin önemli gelir kapısı olan kestane ağaçlarında görülen dal kanseri ile etkin bir mücadele için proje geliştirdik. Proje kapsamında 2015 yılında 793 hektarlık bir alanda biyolojik ve mekanik mücadele çalışması başlatıldı. Çalışmalar kapsamında bugüne kadar 542 bin liralık harcama gerçekleştirildi. 14 kişiden oluşan ekiplerimiz bölgede gördükleri kanserli dalları hastalığın baş gösterdiği yerden 30 ila 40 santimetre altından keserek bölgeden uzaklaştırdı. Daha sonra kanserli dallar yakılarak imha edildi."
Kesilen kanserli dalların yerine ağaçlardan çıkan yeni sürgünlere de hastalıksız bölgeden getirilen kaliteli kestane kalemleri ile aşılama yapıldığını vurgulayn Aksoy, şöyle konuştu:
"Böylece bir yandan kurumalar önlenirken bir yandan da yapılan yeni aşılamalarla kaliteli kestaneler elde edilmeye başlandı. Üreticimiz çalışmaları yakından takip ediyor. Daha sağlıklı kestane ormanlarına yakında kavuşacaklarına inandıkları için de yüzleri gülmeye başladı. Onların yüzünün gülmesi bizi de memnun ediyor."
Simav'da kestane ormanlarından dal kanseri hastalığı öncesinde meyve verir durumdaki yaklaşık 1 milyon 200 bin dolayındaki kestane ağacından ortalama 6 bin tona kadar ürün elde ediliyordu. Dal kanserinden sonra bu rakam 543 tona kadar düştü. Çalışmaların tamamlanması ile üreticilerin önceleri elde ettiği 6 bin ton rekoltesine ulaşması hedefleniyor. Simav'da üretilen kestanelerin büyük bölümü Avrupa ülkelerine ihraç edilirken kalan kısmı da iç piyasada değerlendiriliyor. Kestane ağacı Simavlı üreticiler için önemli gelir kapısı oluşturuyor.
FOTOĞRAFLI