Güncelleme Tarihi:
KÜTAHYA (AA) - Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından "Saç Dökülmeleri Konferansı" düzenledi.
Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Yrd. Doç Dr. Nazlı Dizen Namdar, hemen hemen herkeste görülen saç dökülmelerinin insanı, strese sokabildiğini söyledi.
İnsanlık tarihi boyunca saça büyük önem verildiğini belirten Namdar, şöyle konuştu:
"Saç insanın doğal güzelliğinin bir parçasıdır. Kişisel ifadenin bir unsuru ve çoğu toplumlarda gücün ve cazibenin bir unsuru olmuştur. İnsan vücudunda 5 milyona yakın kıl kökü vardır. Bunların yüz bin tanesi çoğu saçımızdan oluşan baş kısmımızdadır. Hayatımızın belirli dönemlerinde az yada çok dökülmeler olabilir. Saç dökülmesi insanoğlunun en eski ve en önemli bir güzellik sorunlarından biridir. Günlük 50 ile 100 saç telinin dökülmesi normaldir. 100'den fazla saç dökülüyorsa, bu tıbbi bir hastalığın belirtisi ve hastalık olarak sayılabilir. Saç dökülmesinin en büyük sebebi genetik yakınlıktır."
Namdar, erkeklerde hormonel değişime bağlı olarak 20'li yaşlarda saç dökülmesi başladığını dile getirdi.
Kadınlarda ise dökülmenin farklılık gösterdiğini ve bunun da incelme ve seyrelme şeklinde görüldüğünü ifade eden Namdar, şöyle devam etti:
"Kadınlarda, özellikle menopoz dönemlerinde olur. Genç bir bayanın saçı dökülüyorsa bunun altında başka sebepler aramak gerekmektedir. Bunun için tıbbi yöntemlere başvurulmalıdır. Yaygın Saç dökülmelerinin sebepleri fiziksel stres, psikolojik travma ile başlar. Başka nedenleri ise yüksek ateş, ciddi hastalık, cerrahi girişim travma, troid bezi sorunları, iyi beslenememe, ilaçlar, kanser tedavisi, vitamin eksiklikleri ve doğumdan 2-3 ay sonra ki hormonel dengelerin değişmesi nedeniyle saçlarımız dökülmektedir. Saç dökülmesi teşhisi için mutlaka bir dermatoloğa baş vurarak kan tahlillerinin ve saç ile deri analizlerinin yapılması gerekmektedir. Biz, hastanemizde bu tetkik ve analizleri polikliniklerimizde yapmaktayız. Tahlil sonuçlarına göre de, uygun ilaç, uygun krem ve saç diplerine uygulanan kortizon tedavilerini yapmaktayız. Kesinlikle kulaktan duyma ilaç ve ürünleri kontrolsüz kullanılmasını önermiyoruz."
Genel Sekreter Mithat Ekici de bir konuşma yaparak Namdar'a teşekkür etti.