IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2015 10:02
LENOX BİTKİSİNDE TARLA GÜNÜ DÜZENLEDİ
Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, tarımsal üretim faaliyetleri kapsamında Ağaçköy Mahallesi’nde denemesi yapılan yem şalgamı (Lenox) bitkisini düzenlenen tarla günüyle çiftçilere tanıttı.
Tarımsal yayımın desteklenmesi projesi kapsamında Lenox yem bitkisinin yöre çiftçisine tanıtımı Merkez Ağaçköy Mahallesinde düzenlenen tarla günüyle yapıldı. Merkez İlçede Belkavak, Çöğürler ve Ağaçköy’de 5’er dekarlık toplam 15 dekar alanda ekimi yapılan Lenox bitkisi tarla günü etkinliğine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Tavşanlı İlçe Müdürü Ahmet Temel, Tavşanlı Ziraat Odası Başkanı İsmail Akpınar, muhtarlar, çiftçiler ve Targel personeli katıldı.
Daha yüksek gelir elde etmeleri için Kütahya çiftçisine yön vermeye çalıştıklarını belirten İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, yetiştirilen Lenox bitkisi ekiminin yılda iki ürün alınabilmesi bakımından önemine değindi.
Gümüş, "Lenox bitkisinden sonra ikinci ürün olarak suluda silajlık mısır, fasulye ve sebze; kuruda ise nohut ekilebilir. Nadas alanlarında buğday hasadından sonra nadasa bırakmadan lenox yem bitkisi ekilebilir. Bu sayede bir yılda iki defa yem bitkisi desteği alma imkânı da var. Arpa ya da buğday kırması katılarak silajı yapılan bu yem bitkisini de hayvanlar büyük bir iştahla tüketiyor. Düzenlenen bu tarla günü inşallah diğer çiftçilerimiz, yetiştiricilerimiz açısından da örnek teşkil eder” ifadelerini kullandı.
Daha sonra demonstrasyon kurulan tarla başında Sinerköy Tarım Merkezinde görevli Ziraat Mühendisi Zeynep Kaynak, tarafından çiftçilere Lenox bitkisinin ekimi, bakımı, hasadı ve silaj yapılması hakkında teknik bilgi verildi.
Tarla sahibi ve aynı zamanda mahalle muhtarı olan Mehmet Işık da İl Müdürlüğü’nünköylerine sağladığı katkılardan dolayı teşekkür etti.
Ekimi yapılan yem bitkisinin yeşil ot verimin ortalama 10 bin kilogram, bitki boyunun 100-200 santimetre, ham protein oranının gövde-sap kısmında yüzde 18, yapraklarında yüzde 22 oranında olduğu, hem yeşil ot, hem kuru ot, hem de silaj olarak kullanılabildiği ifade edildi.(EFE)