Kütahya’da ’Antik Çağ Pazarı’

Güncelleme Tarihi:

Kütahya’da ’Antik Çağ Pazarı’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2015 19:40

KÜTAHYA'NIN ÇAVDARHİSAR İLÇESİNDE, AİZONAİ BORSASI'NDA KURULAN 'ANTİK ÇAĞ HALK PAZARI' TÖRENLE AÇILDI.

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde, Aizonai Borsası’nda kurulan ’Antik Çağ Halk Pazarı’ törenle açıldı.
2 bin yıl önceki tarih Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde yeniden canlandı. Çavdarhisar halkı ve Aizonai kazı ekipleri tarafından hazırlanan ’Antik Çağ Halk Pazarı’ açıldı. Açılışa Vali Şerif Yılmaz, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Şükrü Nazlı, Vural Kavuncu ve İshak Gazel, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Uğur, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhittin Şahin, Kütahya Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Altınkaya, Çavdarhisar Belediye Başkanı Halil Başer, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Etkinlik, Kazı Evi önünden kortej yürüyüşüyle başladı. Kortejin bitiş noktası olan Aizonai Borsası’na gelen Vali Şerif Yılmaz ve beraberindeki protokol heyeti burada çalınan ilk ’gong’ sonrası antik çağ kıyafetleri giymiş arkeoloji öğrencileri ve Çavdarhisarlı çocuklar tarafından hazırlanan dans gösterisini izledi.
Vali Şerif Yılmaz, daha sonra 2’inci el giysiler, antik çağ giysileri, yöre kadınları tarafından hazırlanan organik ürünler, bitkisel ürünler, kitap ayraçları, Aizanoi kartpostalları, Çavdarhisarlı çocukların tasarladığı Aizanoi temalı ürünler, Roma imitasyon diademleri, Kybele süpürgelerinin satıldığı stantları gezdi.
Renkli görüntülerin yaşandığı Antik Çağ Pazarı’nda ürünler İmparator Diocletianus’un tavan fiyat kararnamesi dikkat alınarak, açık artırmayla satışa sunuldu. Açık artırma sonrası Vali Şerif Yılmaz ve protokol üyeleri Dünya’nın ilk borsasında gong vuruşu yaptı.
"TARİH YENİDEN CANLANDI"
Tarihi yeniden yaşadıklarını belirten Vali Şerif Yılmaz, "Dünya’nın ilk yazılı kayıt altına alınmış, en eski borsasındayız. Aizonai Antik Kenti uzun yıllardan beri kazı çalışması yapılan Dünya’nın en önemli tarihi merkezlerinden bir tanesi. Anadolu’da ayakta kalan, günümüze ulaşan, Dünya’da eşine benzerine rastlanmayan hem arenayı, hem de tiyatroyu bir arada bulunduran önemli bir tarihi yapı. Daha önce Alman kazı ekibi tarafından çalışmalar yapılan Aizonai Antik Kenti’nde kazı çalışmaları bugün Pamukkale Üniversitesi tarafından yürütülüyor. Kendi kazı ekibimizle yürüttüğümüz kazı çalışmalarında çıkan her yeni eser Dünya ile paylaşılacak" ifadelerini kullandı.
Vali Şerif Yılmaz, Çavdarhisar’da Çavdaroğulları Etnoğrafya Sergi Evi’nde de incelemelerde bulundu. Kazı Grubu Başkanı Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Özer ve Çavdarhisar halkından 70 yaşındaki Emine Özer Vali Şerif Yılmaz’a sergilenen tarihi eşyalar ve kullanım alanları hakkında bilgiler verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!