IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2015 12:04
GEDİZ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ (TSM), YENİ DOĞAN BEBEKLERDE AĞIR ZİHİNSEL GERİLİK OLUŞUMUNA SEBEP OLAN FENİLKETONÜRİ (FKU) HASTALIĞININ ÖNÜNE GEÇİLEBİLMESİ İÇİN TÜM ANNE BABALARI UYARDI.
Gediz Toplum Sağlığı Merkezi (TSM), yeni doğan bebeklerde ağır zihinsel gerilik oluşumuna sebep olan Fenilketonüri (FKU) hastalığının önüne geçilebilmesi için tüm anne babaları uyardı.
Gediz Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Emrah Türk, ‘1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü’ dolaysıyla yaptığı açıklamada, Fenilketonüri hastalığının kalıtsal bir hastalık olduğunu belirterek, “Hastalıkta beyin hasarı yaratan bir madde (fenilalanin) vücuttan atılamaz ve kanda birikir. Ülkemiz hastalığın en sık izlendiği ülkelerdendir. Doğan her 4 bin 500 bebekten biri fenilketonüri ile doğmaktadır. Tedavisi özel
diyet tedavisi ile olur. Erken tanımlanıp tedavi edilmez ise ağır zihinsel gerilik oluşur. Yenidoğan Tarama Programı, tüm dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde halk sağlığı programları içerisinde çok önemli yeri olan koruyucu sağlık hizmetidir. Bu kapsamda günümüzde fenilketonüri taraması yapılan bebek oranı yüzde 98,1’lere ulaşmıştır. Tanı alan fenilketonürili çocukların özel beslenme gereksinimi olan mamaları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca ek beslenme ürünleri (makarna, bisküvi vb.) için ailelere ödeme de yapılmaktadır. Ülkemizde her yıl 1 Haziran ‘Ulusal Fenilketonüri Günü’ olarak kabul edilmiş olup bu günde konunun önemini anlatan bazı etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu şekilde tedavi edilmediğinde sonuçları son derece ağır olan bu hastalık için toplumsal duyarlılık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Tek yapmamız gereken bebeğimizin doğumundan sonra Aile Hekimliğine müracaat ederek ücretsiz olarak topuğundan kan tahlilini yaptırmak ve tahlil neticesinde çıkan sonuçlara göre hekimimizin direktiflerinde hareket etmektir” dedi.
Ayrıca, anne babaların Fenilketonüri hastalığı hakkında bilgilendirilmesi amacıyla broşür dağıtıldı. (MA-EFE)