Güncelleme Tarihi:
Mustafa YİĞİT/DOMANİÇ (Kütahya),(DHA) - KÜTHAYA'nın Domaniç İlçesinde vatandaşlar, 2 yıldan beri Emet Eti Bor Maden İşletmesine sülfürik asit taşıyan tankerlerle mücadele ediyor.
Emet İlçesinde faaliyet gösteren Bor Madeni İşletme tesislerine, Balıkesir'in Bandırma İlçesinden sülfürik asit taşıyan tankerler, iki yıldan beri Domaniçlilerin başına bela oldu. İki yıl önce sülfürik asit taşıma işini üstlenen firmaya ait tankerlerin çok eski olması nedeniyle, yüksek eğilimli, çok virajlı ve dar yollarda asit taşımasına tepki gösteren Domaniçliler, asit tankerlerinin Domaniç-İnegöl arasında ki dağ yolunda asit dökerek araçlarına zarar verdiğinden ve eğitimsiz şoförlerin yollarda terör estirmesinden rahatsız oldukları için devamlı şikayetçi oluyorlardı. 2016 yılı Ekim ayında bir tankerin, çilek bahçelerinin olduğu alanda çatlayan dorsesinden asit sızdırması sonucu tanker şoförü kaçmış, Domaniçliler, 5 saat boyunca hiçbir yetkiliye ulaşamadıkları için tonlarca asit çilek bahçelerine akmıştı. Bunun üzerine halk ayaklanarak yolu kapattı ve asit tankerlerinin geçişine izin vermedi. Olaylar üzerine devreye giren Emet Bor Madeni İşletme Müdürü Metin Arslan nakliyeci firma ile görüştüğünü gereken önlemlerin alındığını Eti Bor'un devlet kuruluşu olduğunu ve yardımcı olunması gerektiğini anlatarak Domaniçlileri ikna etti. Ancak gerek tanker şoförlerinden şikâyetler, gerek dağ yolunda dökülen asitten şikâyetler hiç bitmedi. Özellikle kış aylarında virajlı yollarda kayan tankerler, saatlerce trafiğin kapanmasına neden olurken, onlarca Domaniçli de asit tankerlerinin sıkıştırması nedeniyle, kaza yaptıklarını ve ya atlattıklarını iddia ederek İlçe Emniyet birimlerine şikayetçi oldular.
Şubat 2017'de yine bir asit tankeri kaynak yerlerinden asit akıtarak ilçe merkezinden geçerken çevre duyarlılığı olan vatandaşların şikayeti üzerine polis eşliğinde tanker durdurulduğun da, tankerlerin vaat edildiği ADR standartlarını uymadığı, hala eski tankerlerin boyanarak ilçeden geçirildiği ortaya çıktı. Nakliyeci firmaya rekor cezalar kesilirken toplanan ilçe halkı tankerlerin geçişine izin vermeyeceklerini duyurdular. O dönemdeki İlçe Kaymakamı Bünyamin Karaloğlu'nun da desteğiyle tankerlerin ilçeden geçici olarak durdurulmasına karar verildi.Kaymakam Bünyamin Karaloğlu'nun tayin nedeniyle ilçeden ayrılmasının ardından tankerler yeniden Domaniç'ten geçmeye başlayınca ilçe halkı yine tepki göstertmeye başladı. Gelişen olaylar üzerine Emet Eti Bor Maden İşletme Müdürü Metin Arslan yanına fabrika kimya mühendislerini de alarak Domaniç Belediye salonun da bir toplantı düzenledi.Toplantıya İlçede yeni göreve başlayan Kaymakam Tufan Bağır Gilan, Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, Muhtarlar, bu yolu sık kullanan Daire amir ve memurları, taksicileri kooperatifi başkanı ve minibüsçüler katıldı.
BELEDİYE BAŞKANI:DEFALARCA UYARDIK
Bor Maden İşletme Yetkilisi sülfürik asitin sağlığa zararlı olmadığını anlatırken, Müdür Metin Arslan da fabrikanın devlet işletmesi olduğunu, Tankerlerin Domaniç'ten geçememesinin fabrikaya 5 milyon ek maliyet getirdiği ifade edince, Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, "Defalarca sözler verdiniz hiç birine uyulmadı. Domaniç'e açtığınız zararı ödeyeceğinizi söylediniz ama benim küçücük belediyemin küçük kepçesinin döktüğünüz asitti temizlerken yanan tekerlerinin ücretini bile ödemediniz. O günlerde siz temizleyin biz hallederiz derken bu gün git mahkemeye istibatla diyorsunuz. Bor Madeni Devletin zararı açan sizsiniz, şimdi de benden devletimi mahkemeye vermemi istiyorsunuz. YıLlardır defalarca biz sizi uyardık. Siz bize sözler vaatler verdiniz ama hiç birine uymadınız. Hurda yığını tankerlerin ADR ye uygun olduğunu söylediniz. Değillermiş ki uygun hale getireceğiz diyorsunuz. Boyayıp yeniden yollara sürdünüz. Biz canımızı sokakta bulmadık. 5 milyonun hesabını yapıyorsunuz da Domaniçlilerin sağlığı 5 milyon dan daha mı az değerli" dedi.
Aracı asitten zarar gören Ercan Tekdemir ve Bülent Türken'de sert ifadelerde bulundular. Ercan Tekdemir, "İnegöl'de çalışıyorum ve her gün onlarca asit tankeri ile yolculuk yapıyorum. Aracım dökülen asitten zarar gördü ama kimse ilgilenmedi. Defalarca dağda buzlanmaya karşı yola asit boşaltan tankerlerinize denk geldim. Dökülen asit arabalarımızda boya bırakmadı. Şimdi karşımıza geçmiş bir de gülüyorsunuz. İki tankerinizin olmaması gereken kaynak yerlerinin asitten çatlaması sonucu Domaniç'in su kaynaklarına tonlarca asit döktü. 5 saat size ulaşamadık. Tanker şoförü kaçtı. Hem sağlığımızla oynuyorsunuz hem de karşımıza geçmiş gülüyorsunuzö derken, Bülent Türken de "ailemle birlikte defalarca asit kamyonları yüzünden dağ yolunda kaza atlattım, kaba ve kural tanımaz şoförleriniz Domaniç yollarında terör estiriyor. Asitten bir aracım gitti. Utanmadan burada bize üç kuruşun hesabını yapıyorsunuz Ben bu toplantıyı Domaniç'e bir hakaret sayıyorumö şeklinde konuştu.
NİYE TRENLE TAŞIMIYORSUNUZ?
CHP İlçe Başkanı Temel Ergun, “Aynı teklifi defalarca yaptık ama ısrarla aynı firma ile nakliye işine devam ediliyor. Nakliyeci firma hataları ile birlikte korunup kollanıyor. Domaniçlilerin hayatı hiçe sayılıyor. Bu asit bu kadar zararsızsa niye tankerlerde kaynaksız olma şartı aranıyor. Niye Harmancık'tan geçişine izin verilmiyor da gariban Domaniçlilerin daracık yolları kullanılıyor. Niye trenle toplu taşımacılık yapılmıyor? Kütahya'nın Bursa hariç tüm illerle bağlantıları duble yollarla yapılırken Sadece Bursa Bağlantısı olan Domaniç yolu hala duble değildir. Günümüz standartlarına uygun değildir. Dar ve virajlıdır. Zaten yol sıkıntımız varken neden ısrarla bu yol tercih edilirö diye sordu. Ak Parti İlçe Başkanı Ahmet Özoğul'da Biz size devletimizin işletmesine yük çekmeyin demiyoruz. Yollarımızı kullanamazsınız demiyoruz. Yollarımız dar. Tankerleriniz tehlike saçıyor. Domaniçlilerin hayatını tehlikeye sokuyor diyoruz. Siz önce tankerlerinizi standartlara uydurun sonra bizim yolumuz çift şerit yapılsın standartlara uysun o zaman geçin diyoruzö dedi.
Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Zengin de “Dağ yolunda 70 tane viraj var. Tankerleriniz yolları kapatarak geliyor kışın karda buzda kayarak saatlerce yolun kapanmasına vesile oluyor. Ayrıca dökülen asitlerle defalarca araçlarımızı boyatmak zorunda kalıyoruz. Bu kadar kar eden dev bir firmanın derdi birkaç milyonsa biz aramızda bu parayı toplayalım size yardımcı olalımö diye tepkisini dile getirdi.
Valimiz ile görüşeceğim
İlçemizde yeni göreve başlayan Kaymakam Tufan Bağı Gilan, “ Konuya çok hakim değilim tarafları dinledim. Sayın Valimiz ile de konuyu görüşüp bu işe ortak bir çözüm bulalımö diyerek toplantıyı kapattı.
NELER OLMUŞTU?
Balıkesir'in Bandırma İlçesinden Kütahya'nın Emet İlçesinde bulunan Bor Maden İşletmesine Sülfürik Asit taşıyan tankerlerden birinin Harmancık güzergahında kaza yapması sonucu halk ayaklanmış ve sulama göledine zarar verecekleri kaygısıyla 2011 yılından itibaren asit tankerlerinin bu güzergâhtan geçişini yasaklatmışlardı.
--