Güncelleme Tarihi:
KÜTAHYA (AA) - Kütahya Kamu Hastanesi Birliği Genel Sekreterliğinde görevli Uzman Diyetisyen Nurten Gündüz, aşırı tuz tüketiminin sağlıksız beslenme uygulaması olduğunu ve birçok kronik hastalığın temelinde aşırı tuz tüketimin yer aldığını bildirdi.
Gündüz, gazetecilere yaptığı açıklamada, kronik hastalıkların dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edildiğini ve bu sorun nedeniyle Türkiye’de de her geçen gün ölümlerin arttığına dikkat çekti.
Aşırı tuz tüketiminin bazı hastalıklar için büyük risk taşıdığını dile getiren Gündüz, şunları kaydetti.
"Besinlerinin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum, vücuttaki sıvı dengesini sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir. Fazla tuz tüketimi bazı hastalık için büyük risk faktör oluşturur. Dünyada en fazla tuz kullanan ülkelerin başında gelmekteyiz. Ülkemizde günlük 18 gram Japonya’da 11.6 gram, İngiltere’de 8,5 gram, Amerika’da ise 9,6 gram tuz tüketilmektedir. Dünya sağlık örgütünün önerdiği değeri ise günlük 5 gramdır. Günlük tuz alımının erişkinler için 5 gramı geçmemesi, tuz tüketiminin az miktarda dahi azaltılmasının, kalp ve damar hastalıkları riskine büyük etkisi olduğu görülmektedir. Günlük beslenmede tuz tüketiminin 10 gramdan 5 grama düşürülmesi ile inme riskinin yüzde 23 ve kardiyovasküler hastalıkların riskini yüzde 17 azalttığı görülmüştür."
Sağlıklı yaşam için tuzun azaltılmasının şart olduğunu ifade eden Gündüz, açıklamasına şöyle devam etti:
"Eğer hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa, mutlaka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyunuz. ‘Tuzsuz’ ya da ‘tuzu azaltılmış’ besinleri tercih ediniz. Yemekler az tuzlu veya tuzsuz pişirilmelidir. Sofrada ayrıca tuz kullanılmamalıdır. Hipertansiyondan korunmak için tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. Tuz tüketimi günde en fazla 5 g olmalıdır.Ekmeğinizi tuzsuz tercih ediniz. Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçiniz. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih ediniz. Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları gibi yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak durunuz ya da çok nadir tüketiniz.Satın aldığınız gıdaları ve maden suları gibi içeceklerin sodyum içeriğini etiketinden kontrol ediniz. Şunu da unutmamak gerekir ki az tuz tüketirken iyotlu olanı tercih etmeliyiz."